ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χίος: «Κατάληψη» στο λιμάνι από 800 μετανάστες

Εικόνα διάλυσης παρουσιάζει το Κέντρο κράτησης της Χίου από το μεσημέρι της Παρασκευής, ενώ οι Αρχές, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά την αδράνεια της Πολιτείας, παρακολουθούσαν το σκηνικό, αδυνατώντας να παρέμβουν.

Σύμφωνα με το politischios.gr, το παράδειγμα των 500 ατόμων που «δραπέτευσαν» νωρίς το μεσημέρι από το πρώην εργοστάσιο της ΒΙ.ΑΛ. στο Χαλκειός ακολούθησαν ακόμη 300 πρόσφυγες και μετανάστες με κατεύθυνσή τους το λιμάνι.

Μετά τη μαζική έξοδο, η αστυνομική διεύθυνση Χίου έλαβε αυξημένα μέτρα ασφαλείας, προκειμένου να αποτρέψει νέες αποδράσεις.

Ήδη, εκτελούνται εργασίες για την επισκευή των συρματοπλεγμάτων της ΒΙΑΛ, ενώ η αστυνομία έχει τοποθετήσει αστυνομικούς, οι οποίοι εκτελούν περιπολία στην περίφραξη, για την αποτροπή νέων εξόδων.

Για την ενίσχυση της τοπικής αστυνομικής δύναμης έχουν φτάσει στο νησί δύο διμοιρίες των ΜΑΤ, με συνολικά 45 άτομα, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν τόσο στην περιοχή της ΒΙΑΛ όσο και σε άλλα σημεία, αν αυτό καταστεί αναγκαίο.

Την ίδια ώρα, η πληροφορία ότι το πλοίο «TeraJet», που βρίσκεται στη Μυτιλήνη, επρόκειτο να δέσει στο λιμάνι της Χίου, αν και επιβεβαιώθηκε αρχικά, φαίνεται εντούτοις ότι δεν ήταν απόλυτα ακριβής. Και αυτό, καθώς το ταχύπλοο επιβατηγό Tera Jet άλλαξε ρότα στην πορεία και αναμένεται να «δέσει» στο λιμάνι στα Μεστά, όπου και θα βρίσκεται σε ετοιμότητα, για παν ενδεχόμενο.

Μέσα στα πιθανά ενδεχόμενα είναι και η χρησιμοποίησή του για τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία, αν και εφόσον αρχίσει την Δευτέρα, 4 Απριλίου, η εφαρμογή του μέρους της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, που προβλέπει την επανεισδοχή στη γείτονα χώρα

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Κέντρου, που επικαλείται το astraparis.gr, εκτιμάται ότι έχουν μείνει οι μισοί από τους συνολικά περίπου 1.650 πρόσφυγες και μετανάστες, που είχαν βρει «καταφύγιο» εκεί.

Οι Αρχές, από την πλευρά τους, επεδίωξαν να κατευθύνουν τους πρόσφυγες -που άνοιξαν τα συρματοπλέγματα και βγήκαν στον επαρχιακό δρόμο- στον καταυλισμό της Σούδας, στη βόρεια τάφρο του Κάστρου της Χίου.

Δεν τα κατάφεραν, ωστόσο, με αποτέλεσμα περίπου 800 μετανάστες να πραγματοποιήσουν, στην ουσία, «κατάληψη» στην αποβάθρα του λιμένος της Χίου, αρνούμενοι να μετακινηθούν σε άλλο σημείο -και ειδικότερα στον καταυλισμό της Σούδας.

Οι ίδιοι επιμένουν ότι θα μείνουν στο σημείο, μέχρι να τους παραλάβει πλοίο για τον Πειραιά. Οι τοπικές αρχές, ωστόσο, κατά πληροφορίες, δεν προτίθενται να τους εκδώσουν εισιτήρια, προκειμένου να ταξιδέψουν με το πλοίο της γραμμής.«Hot Spot» στο λιμάνι

Τη νύχτα τους στο λιμάνι της Χίου περνούν οι μετανάστες που έφυγαν το πρωί από Κέντρο Κράτησης, καθώς αρνούνται να μετακινηθούν στον προσωρινό χώρο φιλοξενίας της Σούδας. Παρότι απέχει μόνο 500 μέτρα από τον χώρο πρόσδεσης των πλοίων, προτιμούν να μένουν εκεί ελπίζοντας ότι θα μπορέσουν να μπουν σε κάποιο καράβι και να αποφύγουν την επιστροφή τους στην Τουρκία.


 

Μαχαιρώματα το βράδυ της Πέμπτης

Το κέντρο κράτησης θύμιζε εδώ και μέρες «καζάνι που βράζει», αφού οι συγκρούσεις μεταξύ διαφόρων ομάδων είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο.

Η συνύπαρξη μεταναστών διαφόρων εθνικοτήτων για μεγάλο χρονικό διάστημα φαίνεται ότι δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα, αφού για μια ακόμη φορά, Αφγανοί και Σύροι συνεπλάκησαν άγρια μεταξύ τους, με αποτέλεσμα το hotspot τα ξημερώματα της Παρασκευής να θυμίζει πεδίο μάχης.


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του politischios.gr, μεμονωμένες ομάδες για άγνωστο λόγο ήρθαν σε αντιπαράθεση, με αποτέλεσμα δύο άτομα να μαχαιρωθούν και να μεταφερθούν στο nοσοκομείο, ενώ πολλοί τραυματίστηκαν σοβαρά σε κεφάλι και πόδια.

Από την καταστροφική τους μανία δεν ξέφυγαν ούτε οι υποδομές του hotspot, αφού έσπασαν ό,τι βρήκαν μπροστά τους.

 

Πηγή: protothema.gr