ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσακαλώτος: Για το υψηλό επιτόκιο του ομολόγου… φταίνε οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ!

Τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας που χαρακτήρισε «προβληματικές», κατηγόρησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος για το… χθεσινό επιτόκιο του πενταετούς ομολόγου που ήταν τελικά πολύ υψηλότερο και μάλιστα υψηλότερο από τις εκτιμήσεις του υπουργείου του!

«Κυβερνήσεις όπως αυτές της περιόδου 2010-2014 που δεν ολοκληρώσανε προγράμματα, που δεν πέτυχαν καμία ουσιαστική ρύθμιση, ώστε να καταστεί το χρέος βιώσιμο, και που βγήκανε στις αγορές μία φορά για τα μάτια του κόσμου» είναι η αιτία του υψηλού επιτοκίου που πέτυχε η δική του κυβέρνηση, επιμένει ο κύριος Τσακαλώτος.

«Μετά από την επιτυχία της έκδοσης, συμβούλεψα την αξιωματική αντιπολίτευση να μην έχει τη χαιρεκακία ως βάση της αντιπολιτευτικής της στρατηγικής», αναφέρει ο υπουργός σε αποκλειστική του δήλωση στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Και προσθέτει: «Η Νέα Δημοκρατία θεωρεί το επιτόκιο υψηλό σε σχέση με αυτό της Πορτογαλίας. Δυστυχώς, όμως, πριν από την κρίση, η Πορτογαλία είχε μεν προβληματικές κυβερνήσεις αλλά όχι τόσο προβληματικές ώστε να δημιουργήσουν ένα τόσο δυσθεώρητο χρέος, ούτε είχε κυβερνήσεις όπως αυτές της περιόδου 2010-2014 που δεν ολοκληρώσανε προγράμματα, που δεν πέτυχαν καμία ουσιαστική ρύθμιση, ώστε να καταστεί το χρέος βιώσιμο, και που βγήκανε στις αγορές μία φορά για τα μάτια του κόσμου. Εμείς, έχοντας πλέον βγει από τα μνημόνια, έχοντας διευθετήσει το χρέος και έχοντας ανακτήσει την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, συνεχίζουμε τη δική μας στρατηγική, η οποία έχει ως βάση την υλοποίηση ενός βιώσιμου σχεδίου για την οικονομία και την κοινωνία».