ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας σε Πούτιν: Η συμμαχία με τη Ρωσία είναι στρατηγική επιλογή

Η αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας αποτελεί στρατηγική επιλογή δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσφωνώντας τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος, μετά την συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, κατευθύνθηκε πεζή στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου τον περίμενε στο κεφαλόσκαλο ο Ελληνας Πρωθυπουργός.

 

Στον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, πριν ξεκινήσει η κατ’ ιδίαν συνεργασία τους, ο Αλ. Τσίπρας καλοσώρισε τον Ρώσο πρόεδρο.

«Η επίσκεψή σας επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο των σχέσεών μας, καθώς και την αυστηρή βούλησή μας να αναβαθμιστούν αυτές» είπε ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει: «Η αναβάθμιση των σχέσεών μας με την Ρωσία αποτελεί στρατηγική επιλογή».

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε προς τον Ρώσο Πρόεδρο πως «έρχεστε στην Ελλάδα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή, όπου γυρίζουμε σελίδα, σταματάει η αβεβαιότητα» όπως υποστήριξε. Σύμφωνα με τον Ελληνα Πρωθυπουργό «μπορούμε να κοιτάζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία. Όλα αυτά μπορούν να συμβάλουν θετικά να ενισχύσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών σε ένα περιβάλλον σταθερότητας».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ακόμη ότι τα πεδία συνεργασίας των δύο χωρών «δεν είναι μόνο η ενέργεια, είναι και οι νέες τεχνολογίες, οι μεταφορές, οι αμοιβαίες επενδύσεις» και όπως είπε πρέπει «να μεταμορφώσουμε τα καλά συναισθήματα και σχέσεις των δύο λαών σε απτά οικονομικά αποτελέσματα».

 

 

Από την πλευρά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε προς τον Αλέξη Τσίπρα: «Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση. Συνεχίζουμε τη σειρά συναντήσεων και διαβουλεύσεων στο υψηλότατο επίπεδο και αυτό γίνεται με φόντο το αφιερωματικό έτος πολιτισμού Ρωσίας-Ελλάδος» για να προσθέσει με νόημα: «Εχουμε συζητήσει αναλυτικά τις προοπτικές μας στην οικονομική συνεργασία. Βεβαίως τα προβλήματα είναι πολλά και οι συγκυρίες, δύσκολες, αλλά υπάρχουν και καλές προοπτικές».

 

Αναλυτικά οι δηλώσεις Τσίπρα-Πούτιν

  • ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να σας καλωσορίσω στην Ελλάδα. Η επίσκεψή σας που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας-Ρωσίας επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο των σχέσεών μας σε διμερές επίπεδο, καθώς και την ισχυρή βούλησή μας να αναβαθμιστούν αυτές οι σχέσεις, πράγμα το οποίο προωθήθηκε ιδιαίτερα το τελευταίο έτος με την επίσκεψή μου στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη όπου είχαμε τη δυνατότητα να συναντηθούμε και να ανταλλάξουμε σχέσεις και να ενισχύσουμε τη συνεργασία. Θέλω να επαναλάβω, για άλλη μία φορά, ότι η ενίσχυση των σχέσεών μας αποτελεί για την Ελλάδα μία στρατηγική επιλογή που επιτάσσουν τόσο οι ιστορικά ισχυροί δεσμοί, πολιτισμικοί δεσμοί, πνευματικοί δεσμοί, ανάμεσα στους λαούς μας όσο, όμως και οι δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά μας. Τόσο οικονομικές δυνατότητες όσο όμως και δυνατότητες ενίσχυσης της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή. Έρχεσθε στην Ελλάδα σε μία ιδιαίτερη στιγμή όπου γυρίζουμε σελίδα, σταματά η αβεβαιότητα, μπορούμε να κοιτάζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία και την επανεκκίνηση της οικονομίας, την παραγωγική ανασυγκρότηση, μία δίκαιη ανάπτυξη. Ως εκ τούτου, θεωρώ ότι όλα αυτά μπορούν να συμβάλουν θετικά στο να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας, τις σχέσεις των δύο χωρών σε ένα περιβάλλον το οποίο θα είναι περιβάλλον σταθερότητας και προοπτικής. Σας καλωσορίζω λοιπόν και πάλι και θέλω κλείνοντας να σας διαβεβαιώσω για τα ισχυρά συναισθήματα φιλίας και αδελφοσύνης που τρέφει ο ελληνικός λαός για τον ρώσικο λαό, γεγονός που μας επιβάλλει να ανταποκριθούμε σε αυτά τα ισχυρά συναισθήματα και να προωθήσουμε τις σχέσεις των χωρών μας με τον καλύτερο και τον αποτελεσματικότερο τρόπο.
  • ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ: Κύριε Πρωθυπουργέ, πρώτα από όλα, σας ευχαριστώ για την πρόσκληση. Συνεχίζουμε τη σειρά συναντήσεων και διαβουλεύσεων στο υψηλότατο επίπεδο και αυτό γίνεται με φόντο το Αφιερωματικό Έτος μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας. Και στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη συζητήσαμε αναλυτικά τις προοπτικές μας στην οικονομική συνεργασία. Βεβαίως, τα προβλήματα είναι πολλά και οι συγκυρίες είναι δύσκολες, αλλά σίγουρα υπάρχουν και καλές προοπτικές. Και βεβαίως, πρέπει να μετουσιώσουμε τις καλές σχέσεις και τα συναισθήματα μεταξύ των δύο λαών σε απτά οικονομικά αποτελέσματα. Δεν είναι μόνο η ενέργεια, είναι και οι υψηλές τεχνολογίες, οι υποδομές και βεβαίως οι αμοιβαίες επενδύσεις. Ελπίζω ότι όλα αυτά θα καταφέρουμε να τα συζητήσουμε σήμερα».
Πηγή: iefimerida.gr