ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το βίντεο της ντροπής: Δείτε πώς μοιράζουν τρόφιμα στους πρόσφυγες στην Λάρισα

Οι εικόνες που έχουν καταγραφεί στον προσφυγικό καταυλισμό του Κουτσόχερου κοντά στην Λάρισα είναι πέρα για πέρα απαράδεκτες και σε κάθε περίπτωση προσβλητικές όχι μόνο για τους πρόσφυγες αλλά και για εκείνους που επέλεξαν αυτόν τον τρόπο να «μοιράσουν» τρόφιμα και ρουχισμό στους φιλοξενούμενους στον συγκεκριμένο καταυλισμό.

Όπως βλέπουμε από τις εικόνες, τα αγαθά αντί να μοιράζονται με κάποια στοιχειώδη τάξη, πετάγονται στους πρόσφυγες από μία… τρύπα μιας πρόχειρα στημένης σκηνής.

Δεκάδες παιδιά και μεγάλοι τρέχουν να προλάβουν να αρπάξουν ότι βγαίνει έξω από την τρύπα, ποδοπατώντας ο ένας τον άλλον και δημιουργώντας ένα απίστευτο χάος και μια άνευ λόγου ένταση.

Όπως αναφέρει το onlarisa.gr η συγκεκριμένη πρακτική που καταγράφει η κάμερα έχει γίνει από κάποιον φορέα και όχι από εθελοντές ή άλλες οργανώσεις.

Όπως και να έχει πάντως, οι εικόνες αυτές δεν περιποιούν τιμή σε κανέναν. Και σίγουρα προβληματίζουν για το τι μέλλει γενέσθαι ενόψει της επέκτασης των καταυλισμών σε ολόκληρη την χώρα όπου θα χρειαστεί καλύτερος προγραμματισμός και οργάνωση, γιατί όπως φαίνεται οι καλές προθέσεις δεν αρκούν όντας -όπως λέει και η γνωστή ρήση- ο πιο σίγουρος δρόμος για την κόλαση.

Η εκδοχή της κυβέρνησης

 

Πάντως μετά την δημοσιοποίηση του επίμαχου βίντεο, το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης απέστειλε δύο φωτογραφίες από διανομή γεύματος στο Κουτσόχερο Λάρισας στις 25 Μαρτίου, οι οποίες δίνουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα όπου κυριαρχεί η τάξη και η σωστή αντιμετώπιση των προσφύγων.

Όπως φαίνεται όμως από την μία εκ των δύο φωτογραφιών, η διανομή των τροφίμων και το συσσίτιο διανέμεται σε σκηνή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ οπότε είναι φυσιολογικό τα πράγματα να είναι σαφώς πιο ήρεμα και ελεγχόμενα.

Αυτό που δείχνει η εικόνα του βίντεο αφορά την διαχείριση της ίδιας κατάστασης από έναν φορέα ο οποίος βρέθηκε εκεί και θέλησε να βοηθήσει με τον δικό του, εντελώς αδόκιμο τρόπο. Πρόκειται για εικόνες του ίδιου νομίσματος (ουδείς άλλωστε μπορεί να αμφισβητήσει την αλήθεια και των δύο, ιδίως του βίντεο) που επί της ουσίας δείχνουν ένα και μόνο πράγμα: την έλλειψη συντονισμού και οργάνωσης της κυβέρνησης που σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για την λειτουργία των κέντρων φιλοξενίας.

 

 

Πηγή: protothema.gr