ΘεσσαλίαΚαρδίτσα

Τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών της Καρδίτσας έτοιμα για το μπλόκο στη Νίκαια

To «σύνθημα» κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων και πανελλαδικού συντονισμού, δίνουν οι αγρότες από τον κάμπο της Καρδίτσας, οι οποίοι άρχισαν να συγκεντρώνουν το Σαββατοκύριακο τα πρώτα τρακτέρ σε πλατείες χωριών.

Τη Δευτέρα στις 28 του μήνα οι αγρότες θα βγουν με τα τρακτέρ τους στο δρόμο στο πλαίσιο των αποφάσεων που λήφθηκε από την Πανελλαδική Επιτροπή μπλόκων για στήσιμο μπλόκων σε όλη τη χώρα. Την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου σε αγροτική σύσκεψη οι αγρότες θα αποφασίσουν τον τελικό προορισμό, ο οποίος θα είναι είτε ο Ε65, είτε ο κόμβος της Νίκαιας με το στήσιμο ενός πανθεσσαλικού μπλόκου- σημείου αναφοράς για όλη τη χώρα.

Οι προετοιμασίες για την κλιμάκωση και τον πανελλαδικό συντονισμό προχωρούν με πολύμορφες δράσεις. Από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας συνεχίζονται οι ενημερωτικές συσκέψεις στα χωριά του.

Εντωμεταξύ την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί νεα παγκαρδιτσιώτικη σύσκεψη στον Παλαμά και την Πέμπτη πνθεσσαλική στα Φάρσαλ, προκειμένου να διευκρινιστούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες εξόδου στην εθνική οδό. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΟΑΣΝ Λάρισας κ. Μαρούδα η σύσκεψη στον Πλατύκαμπο ανέδειξε ενότητα στις τάξες των αγροτών της Λάρισας και όλοι μαζί ενωμένοι θα κατευθυνθούν τη Δευτέρα προς τον κόμβο της Νίκαιας.

Τα

Τα βασικά αιτήματα – διεκδικήσεις του οργανωμένου αγροτικού κινήματος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, είναι τα εξής:

Κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Άμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοσή τους, να σταματήσει το αίσχος των ανοιχτών τιμών. Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες.
Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω των πολύ χαμηλών τιμών παραγωγού των προϊόντων και των ζημιών στην παραγωγή, για τις οποίες δεν φέρουν ευθύνη οι παραγωγοί.
Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες, κατάργηση των χαρατσιών.
Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου, συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία – Πρόνοια.
ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% τις ζημιές απ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.
Να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις – ενισχύσεις, κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ της ΕΕ, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.
Να αυξηθεί στα 12.000 ευρώ, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, το ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών.
Καμιά κατάσχεση και πλειστηριασμός πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο κόκκινο, συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.
Να μη μειωθεί το αφορολόγητο όριο που κατέκτησαν οι αγρότες στα μπλόκα. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων.
Να σταματήσουν τα αγροτοδικεία και η ποινικοποίηση των αγώνων, που αποσκοπούν στην τρομοκράτηση των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων ώστε να πάψουν ν αγωνίζονται για τα δίκαια και ζωτικά αιτήματά τους, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.