Τοπικά

Τα Άγια Θεοφάνεια στη Μητρόπολη Δημητριάδος – Πανηγύρεις Τιμίου Προδρόμου
Την μεγίστη Δεσποτική εορτή των Θεοφανείων εορτάζει η Εκκλησία μας την Τετάρτη 6/1. Στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος ο εορτασμός θα εξελιχθεί κατά το ακόλουθο πρόγραμμα:

Την παραμονή των Φώτων στους Ιερούς μας Ναούς θα τελεστούν ο Όρθρος, οι Μεγάλες και Βασιλικές Ώρες των Θεοφανείων, ο Εσπερινός, η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού,  από τις 5 έως τις 8.30 π.μ. Μετά ταύτα οι Ιερείς μας θα περιέλθουν τις ενορίες για τον αγιασμό των οίκων.

Στις 6 μ.μ. στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός των Θεοφανείων, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου. Τον Θείο Λόγο θα κηρύξει ο Πρωτ. Απόστολος Κόκορης, Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Ελευθερίου Βόλου.

Ανήμερα της εορτής ο Σεβ. κ. Ιγνάτιος θα λειτουργήσει στον Μητροπολιτικό ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου, όπου θα τελέσει την Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού. Στις 11.30 θα ξεκινήσει η λιτάνευση του Τιμίου Σταυρού, με κατεύθυνση την παραλία του Βόλου, όπου θα τελεστεί ο αγιασμός των υδάτων και ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας θα απευθύνει τον καθιερωμένο εόρτιο χαιρετισμό.

 

Πανηγύρεις Τιμίου Προδρόμου

Την Τετάρτη 7/1, εορτή της Συνάξεως του Τιμίου Προδρόμου, πανηγυρίζουν οι κάτωθι Ιεροί Ναοί:

Τιμίου Προδρόμου Αγιάς

Την  παραμονή της εορτής θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός. Ανήμερα θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Ιγνατίου, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο.

Τιμίου Προδρόμου Ανακασιάς

Την  παραμονή της εορτής θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός. Ανήμερα θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Αρχιμ. Επιφανίου Δημητρίου, Ιεροκήρυκος, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο.

 Τιμίου Προδρόμου Αγίας Τριάδος Άνω Γατζέας

Την  παραμονή της εορτής θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Αρχιμ. Αμφιλοχίου Μήλτου, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο. Ανήμερα θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

 

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ & ΑΛΜΥΡΟΥ κ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ 2016

 Αγαπητοί μου πατέρες και αδελφοί, Παιδιά μου εν Κυρίω αγαπημένα,

Εορτή λαμπρή και μεγάλη η σημερινή πανήγυρις των Θεοφανείων! Σήμερα τα ουράνια συνομιλούν με τα επίγεια και μας αποκαλύπτεται το μυστήριο της σωτηρίας μας στην ολότητά του. Στον Ιορδάνη ποταμό φανερώνεται όχι μόνο ο Ιησούς ως Μεσσίας, ως Υιός του Θεού, που έρχεται για να ξεκινήσει το διδακτικό και σωστικό Του έργο. Συγχρόνως, με τη Βάπτιση του Χριστού, έχουμε, όπως ψάλλουμε στο απολυτίκιο της εορτής, την πρώτη αποκάλυψη στον κόσμο του μεγαλύτερου από όλα τα μυστήρια, τη φανέρωση της προσκυνήσεως της Αγίας Τριάδος.

Είναι μυστήριο η Τριαδικότητα του Θεού, όχι γιατί είναι κάτι κεκρυμμένο, αλλά διότι υπερβαίνει την ανθρώπινη διάνοια. Γιατί, πώς γίνεται να εξηγήσουμε λογικά ότι ο Θεός είναι, ταυτόχρονα, Ένας και τρεις; Και όμως, αυτή είναι η καρδιά της χριστιανικής πίστης. Ο Ένας Θεός είναι κατά βάση Πατέρας. Εκείνος που γεννά τον Υιό, Εκείνος από τον Οποίον εκπορεύεται το Άγιο Πνεύμα. Ο Θεός, στον οποίο πιστεύουμε, δεν είναι ένας μοναχικός, απομονωμένος στην τελειότητά Του, αυτοαναφορικός Θεός. Είναι Ένας Θεός και συγχρόνως Τρία Πρόσωπα, που εκ φύσεως μοιράζονται την Θεϊκή ουσία μέσα σε κοινωνία αγάπης.

«Ο Θεός αγάπη εστί», διακηρύσσει ο ευαγγελιστής Ιωάννης. Όντας αγάπη ο Θεός, είναι παράλληλα κοινωνία. Δεν γίνεται να υπάρχει αγάπη που δεν κοινωνείται, που δεν μοιράζεται. Οι Πατέρες της Εκκλησίας μας, και ιδιαίτερα ο Μέγας Βασίλειος, υπογραμμίζουν το γεγονός ότι ο Θεός υπάρχει ως κοινωνία προσώπων. Το είναι του Θεού, η ύπαρξή Του ταυτίζεται με το γεγονός της κοινωνίας των Τριών προσώπων, του Πατρός, του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Δεν γίνεται να υπάρξει ο Πατήρ δίχως Υιό και Πνεύμα. Έτσι τα πρόσωπα της Τριάδος συν-υπάρχουν ταυτόχρονα δίχως καμία χρονική προτεραιότητα.

Στη Βάπτιση του Χριστού βλέπουμε τη σύμπραξη και κοινωνία των προσώπων, διότι η ενέργεια της Τριάδος προς τον κόσμο είναι πάντοτε κοινή και αδιαίρετη. Ο Πατήρ αναγνωρίζει τον Υιό και επιβεβαιώνει ότι είναι δική Του η βούληση να σωθεί ο κόσμος. Το Άγιο Πνεύμα κατέρχεται στον Ιησού και τον καθιστά Χριστό, που θα πει χρισμένος, κατά την ανθρώπινη φύση Του. Με άλλα λόγια, η φανέρωση του Ενός και μόνου αληθινού Θεού είναι ενέργεια και έργο των Τριών Προσώπων. Επομένως, η ενότητα του Θεού ταυτίζεται με την κοινωνία των προσώπων.

Η Εκκλησία θεωρείται εικόνα της Αγίας Τριάδος. Πρώτον, διότι είναι έργο της Αγίας Τριάδος και δεύτερον, διότι καλείται να αντανακλά το γεγονός της κοινωνίας των Τριών Θείων Προσώπων, διασώζοντας συγχρόνως την ενότητά της. Στην τοπική μας Εκκλησία, ως τοπική φανέρωση της μίας, αγίας, καθολικής και αποστολικής Εκκλησίας, αγωνιζόμαστε όλοι μαζί να γινόμαστε αυτό στο οποίο έχουμε κληθεί. Δηλαδή, να δείχνουμε στον κόσμο ότι η Εκκλησία του Θεού είναι κοινωνία προσώπων και αγάπης, με πρότυπο τον εν Τριάδι Θεό. Με τον τρόπο αυτό, το δόγμα της Αγίας Τριάδος δεν είναι μία θεωρία ή ιδέα, αλλά γίνεται πράξη. Δοξάζω το Θεό, διότι προΐσταμαι μίας ζωντανής τοπικής Εκκλησίας, της οποίας τα ενεργά μέλη πασχίζουν να κάνουν τη ζωή μας πιο «κοινωνική», με τη θεολογική σημασία της λέξης, που μόλις περιγράψαμε. Δηλαδή, να αντανακλά την κοινωνία των προσώπων και την αγάπη της Αγίας Τριάδος.

Για τον λόγο αυτό, επιθυμώ και φέτος να ευχαριστήσω και να επαινέσω όλους σας. Ξεκινώντας από τους αξίους Ιερείς μας και τους άμεσους συνεργάτες τους στο λατρευτικό και ενοριακό τομέα: τους Ιεροψάλτες, τους Επιτρόπους, τις Νεωκόρους και τα Μέλη των Ερανικών Επιτροπών. Ιδιαίτερη αναγνώριση και ευγνωμοσύνη οφείλουμε στις ευλαβείς κυρίες, οι οποίες καθημερινά, με ένθεο ζήλο και συγκινητική εργατικότητα, υποστασιοποιούν τη χριστιανική αγάπη στα Ενοριακά Σπίτια Γαλήνης Χριστού, αλλά και στους εθελοντές και εθελόντριες του Εράνου της Αγάπης, καθώς επίσης σε όλα τα στελέχη των φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων της Μητροπόλεώς μας, που με θαυμαστή ανιδιοτέλεια, αυταπάρνηση και πολλούς κόπους στρατεύονται στην κοινή προσπάθεια κανένας άνθρωπος να μην αισθάνεται μόνος και αποκομμένος από την κοινωνία των ανθρώπων. Στον ίδιο αγώνα συμμετέχετε και όλοι εσείς, όλοι μαζί, κλήρος και λαός, ως Λαός του Θεού και μέλη της Τοπικής μας Εκκλησίας, ώστε να γινόμαστε όλοι μαζί εικόνα και φανέρωση της κοινωνίας και της αγάπης του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.

Σήμερα, στον Ιορδάνη μας αποκαλύπτεται η προσκύνηση της Αγίας Τριάδος. Ας μην περιοριστούμε μόνο στη λατρευτική προσκύνηση. Ας μην λησμονήσουμε, κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς, που μόλις ξεκίνησε, αλλά και κάθε ημέρα της ζωής μας, ότι αποστολή μας είναι να φανερώνουμε την αγάπη ως κοινωνία, σύμφωνα με το πρότυπο της Αγίας Τριάδος. Αυτή θα είναι και η χρησιμότερη μαρτυρία μας σε εποχές φανατισμού, μίσους και αλληλοσπαραγμού, όπως η δική μας.

 

Χρόνια πολλά, άγια και σωτήρια !

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ

  † Ο ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ  ΙΓΝΑΤΙΟΣ

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com