Τοπικά

Τέλος στην απόρριψη αποβλήτων στο ΧΥΤΑ- Σε μόνιμη…άγνοια η Οικονόμου, δεν ήξερε για πρόστιμα του επί Σκοτινιώτη-Νέο “βατερλό” της αντιπολίτευσης (video)

Σε ανταγωνισμό μεταξύ επχειρηματικών συμφερόντων φαίνεται ότι οφείλεται ο τεχνητός θόρυβος που προκλήθηκε το τελευταίο διάστημα σχετικά με την δήθεν επικινδυνότητα αποστειρωμένων απορριμμάτων από τη ΒΙΠΕ Τρίπολης που εναποτίθενταν στον ΧΥΤΑ Βόλου από την εταιρία ANSY Α.Ε., αφού όπως περίτρανα αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου και η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν νόμιμη και όλες οι επιστημονικές αναλύσεις που έγιναν και προσκομίστηκαν πιστοποιούν την ‘καταλληλότητα” των συγκεκριμένων αποβλήτων.

Αντίθετα “πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι” οι δεκαέξι σύμβουλοι των μειοψηφιών, κυρίως δε αυτοί της παράταξης Σκοτινιώτη (Νατάσσα Οικονόμου, Λαμπρινίδης, κλπ) που νόμισαν ότι βρήκαν θέμα να “στριμώξουν” τη Δημοτική Αρχή.

Και τούτο γιατί επιπλέον αποκαλύφθηκε ότι στη διάρκεια της θητείας της προηγούμενης δημοτικής αρχής Σκοτινιώτη (2013) η ανταγωνίστρια εταιρεία της ANSY Α.Ε, ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ Α.Ε. τιμωρήθηκε με πρόστιμο 98.300ευρώ, κάτι το οποίο δεν είχε γνωστό μέχρι σήμερα στην τοπική κοινωνία.

 

Ως συνήθως δεν γνώριζε..

Μάλιστα αίσθηση προκάλεσε η στάση της κ. Οικονόμου, επικεφαλής της ήσσονος μειοψηφίας και στελέχους της δημαρχίας Σκοτινιώτη, η οποία δήλωσε (και γι αυτό το θέμα) άγνοια (!), αλλά παρά ταύτα διαφώνησε με την πρόταση της Δημοτικής Αρχής, που διατυπώθηκε δια του εκτελούντος χρέη Δημάρχου, κ. Θάνου Θεοδώρου, να σταματήσει η συνεργασία και με τις δύο εταιρίες, τασσόμενη μόνο υπερ της διακοπής για την ANSY και επιφυλασσόμενη για το θέμα της ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ Α.Ε. για την οποία δήλωσε ότι θα ζητήσει τα θέματα.

Η θέση της Δημοτικής Αρχής

Ο δημαρχεύων εκτελών χρέη Δημάρχου, κ. Θανος θεοδώροθ στην τοποθέτησή του τόνισε ότι δεν συντρέχει ουδείς λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία και δήλωσε: «Παιχνίδια σε βάρος δημοτών και για τη δημόσια υγεία δεν κάνουμε. Έχω τα έγγραφα των χημικών αναλύσεων που πιστοποιούν ότι τα συγκεκριμένα απόβλητα δεν είχαν κανένα πρόβλημα.

Υπήρξε παραπλάνηση, από μία ομάδα ατόμων οι οποίοι είναι οι έξι ανεξάρτητοι σύμβουλοι και οι σύμβουλοι της «Επιλογής Ευθύνης» που εξυπηρετούν συμφέροντα.

Δεν ενδιαφέρονται για την πόλη. Το κάνατε και με τον βιολογικό και με τις εσοχές και με τα αδέσποτα όπως πήρατε και σήμερα την απάντηση από το Υπουργείο που είναι ξεκάθαρη. Όποιος έχει μέτωπο απέναντί μας, έχει μέτωπο απέναντι σε όλη την πόλη. Όποιες μεθόδους κι αν χρησιμοποιείτε όποια έγραφα κι αν παίρνετε και να λειτουργείτε σαν παρακράτος δε θα περάσει».

Ο κ. Θεοδώρου συμπλήρωσε ότι τα έγγραφα ξεγύμνωσαν τις μειοψηφίες, καθώς το 2008 εμφανίστηκε στην περιοχή η εταιρεία ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ Α.Ε. και με έγγραφό του, το 2013, ο Ειδικός Γραμματέας Επιθεώρηση Περιβάλλοντος υπέγραψε την επιβολής προστίμων σε 9 μονάδες. Μία από αυτές είναι η ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ Α.Ε. με πρόστιμο 98.300ευρώ.

Σύμφωνα με τις παραβάσεις που βεβαιώθηκαν «Εκτός προδιαγραφών αποθήκευση επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων μολυσματικού χαρακτήρα. Μη εξασφάλιση ιχνηλασιμότητας των αποβλήτων. Μη εγκεκριμένες εγκαταστάσεις, μη ορθή διαδικασία αποστείρωσης, ανεπαρκής έλεγχος αποτελεσματικότητας της αποστείρωσης, μη ορθή διαχείριση επεξεργασμένων αποβλήτων, μη τήρηση όρων για τη συλλογή μεταφορά, μη ορθή παρακολούθηση, μη ορθή συμπλήρωση εντύπων αναγνώρισης». Μάλιστα ο κ. Θεοδώρου, συμπλήρωσε ότι αυτή η εταιρεία μετέφερε απόβλητα από Κοζάνη, Καβάλα, Κατερίνη, Έδεσσα, Φλώρινα, Γιαννιτσά, Λήμνο, Χίο, Κέρκυρα, Καρπενήσι και Λάρισα.

«Σήμερα φάνηκε ότι η νομιμότητα τηρήθηκε. Κάθε ενέργεια έχει στόχο το καλό της πόλης. Η πρόταση που κάνουμε στον ΣΥΔΙΣΑ είναι να σταματήσει οριστικά η εναπόθεση αποβλήτων, από την ANSY A.E. κι από την ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ κι από όποιες εταιρείες έχουν αυτόν τον κωδικό» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε, απευθυνόμενος προς τις μειοψηφίες «Θα σας δώσω μια βδομάδα προθεσμία για να ρωτήσετε τον Μπόμπολα».

 

Η αντιπολίτευση

Ο Μαργ. Πατσιαντάς συμφώνησε με την πρόταση της Δημοτικής Αρχής, ωστόσο η Νατάσσα Οικονόμου, κατηγόρησε τον Θ. Θεοδώρου, λέγοντας: «η τοποθέτησή σας, ήταν η μεγαλύτερη ήττα σας» και δέχτηκε γιουχαΐσματα από συμβούλους της πλειοψηφίας, ενώ συνέχισε λέγοντας: «Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης» και για το έγγραφο που προσκόμισε η Δ.Α. για το πρόστιμο στην ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ Α.Ε. δήλωσε ότι δεν το γνώριζε η προηγούμενη Δ.Α. και διεμήνυσε ότι η παράταξη θα καταθέσει μήνυση και στον κ. Μουλά και στον κ. Θεοδώρου γι’ αυτά που είπαν . «Μαζευτήκατε λόγω της αντιπολίτευσης. Ωραίο το σόου. Θα σας καλέσουμε να τεκμηριώσετε αυτά που είπατε, ότι σκοπίμως αποκρύψαμε στοιχεία».

Ο πρόεδρος του σώματος έκανε λόγο για στριπτίζ της προηγούμενης Δ.Α. κι όπως είπε απευθυνόμενος προς την κα. Οικονόμου: «Δε θα έχετε που να κρυφτείτε τώρα».

 

Ο πρόεδρος του ΣΥΔΙΣΑ, Γ. Πράττος

Ο πρόεδρος του ΣΥΔΙΣΑ Γ. Πράττος, ρώτησε τον Απ. Νάνο (ΛΑΣ), καθώς ο Θ. Τσαλούχας δεν ήταν παρών, τι έγινε στη συνεδρίαση του ΣΥΔΙΣΑ όταν ελήφθη απόφαση αναστολής για τη μεταφορά και απόρριψη αποστειρωμένων Ε.Α.Α.Μ. (Επικίνδυνων Αποβλήτων Αμιγώς Μολυσματικών) από τη ΒΙΠΕ Τρίπολης στον ΧΥΤΑ Βόλου κι αν παρευρέθηκε ο σύμβουλος της ΛΑΣ, κάνοντας γνωστό ότι ο κ. Τσαλούχας συμφώνησε τηλεφωνικά, να ανασταλεί η αποδοχή των απορριμμάτων.

Ο εκτελών χρέη δημάρχου Θαν. Θεοδώρου, είπε ότι «καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται» και πρόσθεσε: «Με τη δική μας θέληση θα ξεκινήσει η συνεδρίαση. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Ο ΣΥΔΙΣΑ είναι σύνδεσμος που αφορά όλους τους Δήμους. Τα θέματα αποφάσεων του Δ.Σ. του ΣΥΔΙΣΑ δεν έρχονται στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το Δ.Σ. του ΣΥΔΙΣΑ αποφασίζει. Η Δημοτική Αρχή δεν ελέγχει. Οι δημότες με τις εκλογές, επέλεξαν εμάς στο Δήμο μέχρι το 2019. Θα πρέπει να το καταλάβετε ότι το πότε θα γίνει Δημοτικό Συμβούλιο και τι θέματα θα συζητούνται θα το αποφασίσουμε εμείς».

Ο πρόεδρος του ΣΥΔΙΣΑ Γ. Πράττος , ανέφερε- μεταξύ άλλων: «επιχειρείται να πειστούν οι πολίτες της Μαγνησίας ότι η εκ μέρους του ΣΥΔΙΣΑ αποδοχή αίτησης της επιχείρησης ANSY για την μεταφορά απορριμμάτων, συνιστά περίπτωση παράνομης μεταφοράς, με πιθανολογούμενες αρνητικές συνέπειες στη δημόσια υγεία….Οι παραπάνω ισχυρισμοί είναι σαφές ότι έχουν συγκεκριμένα κίνητρα κι ευδιάκριτη πολιτική στόχευση…

Η λειτουργία του ΣΥΔΙΣΑ όσον αφορά στον χειρισμό του συγκεκριμένου ζητήματος,δεν συνιστά πρόβλημα περιβαλλοντικής υποβάθμισης των υποδομών και πρόκληση κινδύνου ια την δημόσια υγεία. Δεν ήταν σιωπή ενοχής, αλλά δικαιοσύνης».

 

Η νομική πλευρά

Ο νομικός σύμβουλος του ΣΥΔΙΣΑ Χρ. Στρατηγόπουλος, ανέφερε ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει στο καταστατικό ή στην ΑΕΠΟ ή σε άλλη διάταξη ζήτημα αποκλειστικότητας διάθεσης αποβλήτων, επιτρέπεται με τις προϋποθέσεις η διάθεση αποβλήτων κι από άλλες περιοχές.

Όπως εξήγησε , αυτή η επιβεβαίωση μπορεί να βρεθεί σε πλήθος διοικητικών πράξεων. «Είναι πολύ χαρακτηριστική η απουσία αποκλειστικών εκφράσεων στα έγγραφα που επικαλείται το έγγραφο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος. Είναι τελείως γενικόλογο και νομικά ανεπεξέργαστο και η συγκεκριμένη υπηρεσία έχει καίρια ευθύνη για τις διαστάσεις που πήρε το θέμα.

Με έγγραφο που έχει απευθύνει ο Σύνδεσμος και ζητά συγκεκριμένες ρυθμίσεις, εδώ και δύο εβδομάδες δεν έχει απαντηθεί.

Τα συγκεκριμένα απόβλητα αντιπροσωπεύουν απόβλητα μετά από συγκεκριμένη επεξεργασία. Δεν είναι μολυσματικά και επικίνδυνα και προσομοιάζονται με αστικά απόβλητα» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι από τις αρχές του 2009, εναποτίθενται στον ΧΥΤΑ πρώην επικίνδυνα απόβλητα της ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ Α.Ε. που εδρεύει στην ΒΙΠΕ Βόλου.

«Αυτός ο κωδικός ευρωπαϊκού καταλόγου αποβλήτων, μπαίνει κι έμπαινε στο ΧΥΤΑ. Από τα στοιχεία θα δείτε ότι τα απόβλητα της ANSY είναι πιο υποδεέστερα από τα απόβλητα της ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ» είπε ο κ. Στρατηγόπουλος.

Επίσης, επανέλαβε την αντιρρήσεις του ΣΥΔΙΣΑ για το έγγραφο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και αναφέρθηκε στα έγγραφα τα οποία διανεμήθηκαν στο σώμα κι αφορούν, απάντηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος σε αίτημα της εταιρείας ANSY, σύμφωνα με το οποίο η διάθεση των αποστειρωμένων αποβλήτων μπορεί να γίνει σε ΧΥΤΑ κατόπιν ιδιωτικής συμφωνίας μεταξύ της εταιρείας και του φορέα διαχείρισης του ΧΥΤΑ και με την προϋπόθεση τήρησης των απαιτούμενων σχετικά με την ΑΕΠΟ του ΧΥΤΑ και της εν λόγω εταιρείας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης σύμφωνα με το οποίο δεν προβλέπεται η έκδοση κοινής Απόφασης των Γενικών Γραμματέων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, επειδή τα συγκεκριμένα απόβλητα δεν αφορούν Αστικά Στερεά Απόβλητα των Δήμων, αλλά αποστειρωμένα επικίνδυνα απόβλητα αμιγώς μολυσματικά προσομοιάζοντα με αυτά.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μαργ. Πατσιαντάς, πρότεινε την παύση εναπόθεσης των αποβλήτων στο ΧΥΤΑ Βόλου, εκτιμώντας ωστόσο ότι δεν είναι επικίνδυνα, ενώ τόνισε την ανάγκη να αρχίσει να υλοποιείται το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων.

Η επικεφαλής της α’ ελάσσονος μειοψηφίας Νατάσσα Οικονόμου, σημείωσε ότι καλό θα ήταν να υπάρχει σύμβαση με όρους και προϋποθέσεις κι όπως είπε «Έχουν διαψευστεί οι διοικούντες του ΣΥΔΙΣΑ όπως για το ΧΥΤΑ της Τρίπολης ότι δεν δέχονται απορρίμματα είτε προσομοιάζονται με αστικά. Από την Τρίπολη μέχρι το Βόλο παρεμβάλλονται 12 ΧΥΤΑ. Δεν υπήρχε λόγος να λύσουμε το πρόβλημα της Πελοποννήσου. Θα πρέπει το Συμβούλιο του ΣΥΔΙΣΑ να αποφασίσει την ανάκληση της απόφασης και να μην ξανασυζητηθεί το θέμα αυτό».

Ο επικεφαλής της β’ ελάσσονος μειοψηφίας Μιχ. Μιτζικός, υπενθύμισε έγγραφο στις 21 Ιανουαρίου 2015 ότι η αποδοχή των απορριμμάτων από άλλους Νομούς δεν είναι σύννομη με το καταστατικό του ΣΥΔΙΣΑ, σημειώνοντας ότι πρέπει να υπάρξει γνωμοδότηση από αρμόδια υπηρεσία. «Δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε ότι υφίσταται επιβάρυνση ο ΧΥΤΑ του Βόλου. Δεν νοείται για μερικές χιλιάδες ευρώ να δεχόμαστε τέτοια απόβλητα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής της ΛΑΣ Απ. Νάνος, δήλωσε ότι « αν δεν υπήρχε ο πόλεμος των συμφερόντων κανείς δε θα είχε πάρει χαμπάρι. Δηλαδή ο ΧΥΤΑ του Βόλου γίνεται χαβούζα. Παίζουμε το παιχνίδι των ιδιωτών. Εμείς μιλάμε για δημόσιο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων που όλες οι υποδομές θα είναι στο κράτος».

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος Κ. Γαργάλας, επισήμανε ότι δεν έλαβε απάντησε σε ερώτηση που έκανε, ζητώντας από τον ΣΥΔΙΣΑ τη σύμβαση κι όχι απλά την απόφαση.

Ο κ. Πράττος απαντώντας σε ερώτηση γιατί απορρίφθηκε αίτημα του Δήμου Τρίπολης για μεταφορά των αποβλήτων στο ΧΥΤΑ Βόλου κι όχι της εταιρείας, τόνισε ότι ο Δήμος ήθελε να στέλνει στο ΧΥΤΑ Βόλου 3.500 τόνους απόβλητα μηνιαίως, ενώ η ANSY μόλις 68 τόνους μηνιαίως.

Ο επικεφαλής της β’ ελάσσονος μειοψηφίας Μιχ. Μιτζικός έκανε λόγο για απουσία ελέγχων, συναινώντας στην πρόταση του Δήμου, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος, τοποθετήθηκε και ο επικεφαλής της ΛΑΣ Απ. Νάνος.

Τέλος, οι έξι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι δεν ψήφισαν, καθώς όπως κατήγγειλαν δεν τους δόθηκε ο λόγος.

 

Δείτε το βίντεο από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

 

 

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com