Τοπικά

Συζητήθηκαν τα προβλήματα των γιατρών της Μαγνησίας

Στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας πραγματοποιήθηκε συνάντηση με το Δ.Σ. των Νοσοκομειακών Ιατρών Μαγνησίας, υπό τον πρόεδρό του Χαυτούρα Νικόλαο, μετά από πρόσκληση του Ι.Σ.Μ.

Στην συνάντηση αυτή συζητήθηκαν όλα τα προβλήματα που απασχολούν τους ιατρούς του Νοσοκομείου Βόλου και των Κέντρων Υγείας Μαγνησίας, τα οποία πλήττουν τόσο τους ίδιους τους ιατρούς, όσον και τους ασθενείς που προσέρχονται σε αυτές τις δομές Υγείας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου, τα προβλήματα αυτά είναι:
1. Υποστελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου και των Κέντρων Υγείας. Η έλλειψη αυτή ιατρών σε συνδυασμό με την κόπωση τους και την έλλειψη ανανέωσης ιατρικού προσωπικού που επικρατεί τα τελευταία χρόνια, προκαλεί τεράστια προβλήματα στην ορθή παροχή υγείας προς τους ασθενείς. Είναι αυτονόητο λοιπόν ότι είναι απαραίτητο να γίνουν προσλήψεις μόνιμων ιατρών άμεσα για να αντιμετωπισθούν τα τεράστια προβλήματα που παρατηρούνται και να μην κλείσουν κλινικές του Νοσοκομείου Βόλου.

  1. Πρόβλημα μετακίνησης ιατρών στα περιφερειακά Κέντρα Υγείας του Νομού Μαγνησίας και στα νησιά (Σκόπελο, Αλόννησο) για κάλυψη κενών θέσεων. Οι αιφνιδιαστικές αυτές μετακινήσεις δημιουργούν προβλήματα κενών θέσεων στην μονάδες Υγείας στις οποίες υπηρετούν οι μετακινούμενοι ιατροί, αλλά και στους ίδιους τους ιατρούς με την ανατροπή στον προγραμματισμό της ζωής τους. Επί πλέον οι ιατροί αυτοί καλούνται να πληρώσουν οι ίδιοι τα έξοδα μετακίνησής και διαμονής τους, αφού για όλο το 2015 δεν έχουν αποζημιωθεί για τις μετακινήσεις αυτές. Ήδη έχει αποσταλεί επιστολή στην 5η Υ.ΠΕ. με τις αντιδράσεις αλλά και τις προτάσεις του Ι.Σ.Μ. για την κάλυψη των κενών θέσεων στα Κέντρα Υγείας που έχουν πρόβλημα και την απόλυτη θέση μας για τερματισμό αυτών των πρακτικών.
  2. Απλήρωτες εφημερίες των ιατρών του ΕΣΥ. Είναι απαράδεκτο οι ιατροί στο Νοσοκομείο να πραγματοποιούν αυτόν τον μεγάλο αριθμό εξοντωτικών εφημεριών και να μην πληρώνεται ή να περικόπτεται αδίκως η ήδη υποαμειβόμενη υπερωριακή απασχόλησή τους.
  3. Απλήρωτες τακτικές εφημερίες και επιπλέον εφημερίες ειδικευόμενων ιατρών για όλο το 2015. Αυτή η πρακτική οδήγησε στην πρόσφατη επίσχεση που πραγματοποίησαν οι ειδικευόμενοι ιατροί, η οποία ανεστάλη μετά την υπόσχεση της Διοίκησης του Νοσοκομείου Βόλου ότι θα διευθετηθεί το πρόβλημα. Είναι αδιανόητο και ανήθικο να μην αμείβονται για την σκληρή εργασία που προσφέρουν οι νέοι συνάδελφοί μας που καλούνται και να εκπαιδευθούν και να σηκώσουν το τεράστιο βάρος της ορθής παροχής υγείας προς τους ασθενείς. Με αυτού του είδους τις πρακτικές διογκώνεται το κύμα μετανάστευσης των νέων ιατρών και η απώλεια σημαντικού ανθρώπινου δυναμικού από την χώρα, με αποτέλεσμα να αποδομείται σταδιακά ο ευαίσθητος χώρος της Υγείας.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας αναφέρει ότι είναι αποφασισμένος να προασπίσει τα δίκαια αιτήματα των ιατρών μελών του, αναδεικνύοντας επί πλέον τους τεράστιους κινδύνους που ελλοχεύουν για την υγεία των πολιτών με την υποχρηματοδότηση και την έλλειψη σχεδίου για την υγεία που παρατηρείται διαχρονικά στην χώρα μας, με αποκορύφωμα τα τελευταία χρόνια που η οικονομική κρίση πλήττει το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου που είναι η υγεία του.

Τέλος ο Ι.Σ.Μ. διαβεβαιώνει όλα τα μέλη του ότι σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, θα διασφαλίσει πάση θυσία την ενότητα των ιατρών του Νομού Μαγνησίας, μην επιτρέποντας ανάπτυξη προσωπικών και συντεχνιακών στρατηγικών που μπορεί να πλήξει την συλλογική αντίδρασή μας στα προβλήματα Υγείας. Πάγια θέση του Δ.Σ. του Ι.Σ.Μ. είναι ότι υπηρετεί θεσμούς και οι θεσμοί πρέπει να είναι σεβαστοί από όλους.