ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στουρνάρας: Πέρασε ο κίνδυνος για το κούρεμα των καταθέσεων

«Ποτέ δεν πίστεψα στο Grexit» δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας και επισήμανε πως «το 2012 στρωθήκαμε στη δουλειά και ξεκίνησε μια ανοδική πορεία». «Θέλω να πω ότι φυσικά υπάρχει διέξοδος, υπήρχαν και τότε δύσκολες διαπραγματεύσεις» συμπλήρωσε και αποκάλυψε πως από τις αρχές του έτους είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση για τον κίνδυνο των capital controls.

«Το έλεγα κάθε εβδομάδα» είπε χαρακτηριστικά, «γιατί η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης δεν ήταν συμβατή με τον στόχο να μείνουμε στην ευρωζώνη». Επίσης, αποκάλυψε ότι γνώριζε για το Plan B της εξόδου απότο ευρώ και για αυτό το λόγο είχε ετοιμάσει τις άμυνες της χώρας.

Μιλώντας στη νέα εκπομπή του ΣΚΑΪ «Ιστορίες» χαρακτήρισε ιστορικό ατύχημα το ότι δεν έκλεισε η αξιολόγηση το 14′ και δεν έγινε η ρύθμιση του χρέους τότε.  Πρέπει τώρα οι εταίροι να διορθώσουν το λάθος τους και να ρυθμίσουν το χρέος, τόνισε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.

Πότε θα γίνει η άρση των περιορισμών, ρωτήθηκε – Αν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση ίσως και εντός του έτους, απάντησε και χαρακτήρισε επιτυχημένη την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Μπορείτε να διαβεβαιώσετε τον κόσμο ότι δεν υπάρχει πλέον θέμα bail in, ήταν η επόμενη ερώτηση. «Ναι» απάντησε κατηγορηματικά ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στο καλό σενάριο, να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, να γίνει η ρύθμιση του χρέους και η Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Όσο τηρούμε τις υποσχέσεις μας θα είναι θλιβερή μειοψηφία όσοι επιμένουν ακόμη στο Grexit, τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας.

«Ο φόρος ακίνητης περιουσίας έπρεπε να επιβληθεί, είναι προοδευτικός φόρος» επέμεινε, και εστίασε στην αδυναμία του πολιτικού συστήματος να πείσει και τους αγρότες να πληρώσουν με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται δυσανάλογα τα αστικάακίνητα. Σε ότι αφορά στη συμφωνία με τη Ζίμενς εξήγησε πως έχει περάσει από τη Βουλή.

Για το περίφημο Forget it Yannis είπε πως ειπώθηκε πολλές φορές και όχι μόνο για τον Σόιμπλε. Στο θέμα της ρύθμισης του χρέους σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι η Ιφιγένεια στις εσωτερικές διαπραγματεύσεις των δανειστών. «Ελπίζω να διορθώσουν το λάθος τους και να προχωρήσουμε τώρα στη μείωση του χρέους».