ΕλλάδαΚΟΡΥΦΑΙΕΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣτΕ: Σήμερα η απόφαση για τα «κομμένα» δώρα των δημοσίων υπαλλήλων

Εξετάζεται σήμερα, Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου, από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας το μείζον θέμα της αντισυνταγματικότητας ή μη των περικοπών των ενεργεία δημόσιων υπαλλήλων.

Το συγκεκριμένο ζήτημα έφτασε στην Ολομέλεια μετά την παραπομπή του από το ΣΤ τμήμα.

Μία θετική απόφαση είχαν ήδη αποσπάσει οι δικαστικοί υπάλληλοι που προσέφυγαν σε αυτό -έχοντας κατακτήσει ήδη μία νίκη από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Ναυπλίου- αφού οι δικαστές του ΣΤ τμήματος του δικαστηρίου, είχαν τη γνώμη ότι οι επίμαχες περικοπές, είναι αντισυνταγματικές.

Σημειώνεται ότι η απόφαση της της Ολομέλειας του 2015, έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο 4093/12 για τις περικοπές των συνταξιούχων, και έτσι, οι εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι, ευελπιστούν στην ίδια κρίση, υποστηρίζοντας ότι η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού τους αντίκειται στο Σύνταγμα.

Ήδη, το ΣΤ τμήμα, σε μείζονα σύνθεση, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο νομοθέτης, εκτιμώντας τις κρατούσες κοινωνικές και δημοσιονομικές συνθήκες μπορεί να προβαίνει σε μείωση του βασικού μισθού ή των επιδομάτων, ωστόσο σημειώνουν ότι «με την επίμαχη διάταξη επιχειρείται νέα, για πολλοστή φορά περικοπή την αποδοχών, της ίδιας ακριβώς ομάδας θιγόμενων».

Και μάλιστα τονίζουν ότι με αυτές τις διατάξεις δεν επήλθε μόνο μείωση, αλλά κατάργηση των ετήσιων αποδοχών, την ώρα τα επιδόματα εορτών και αδείας «συνδέονται από τη φύση τους με τις αυξημένες ανάγκες που ανακύπτουν κατά τις εορταστικές περιόδους και κατά την περίοδο των θερινών διακοπών, οι οποίες ανάγκες συντρέχουν για όλους τους υπαλλήλους ανεξάρτητα από το μισθό του καθενός».

Πηγή: iefimerida.gr