Ψυχαγωγία

Σον Πεν: Δεν βοήθησα να συλληφθεί ο βαρώνος El Chapo

Για το ταξίδι του στο Μεξικό και τη συνέντευξη που πήρε από τον Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν μιλά για πρώτη φορά δημοσίως ο Αμερικανός ηθοποιός Σον Πεν, αμφισβητώντας τη συμβολή που έχει αναφερθεί ότι είχε η συνάντηση αυτή στη σύλληψη του βαρόνου των ναρκωτικών.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «60 Minutes» του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS, η οποία θα προβληθεί την Κυριακή, ο Σον Πεν λέει χαρακτηριστικά:

«Υπάρχει ένας μύθος σχετικά με τη συνάντηση που είχα εγώ και οι συνεργάτες μου με τον Ελ Τσάπο, ότι αυτή -όπως δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης του Μεξικού- συνέβαλε σημαντικά στη σύλληψή του. Η συνάντησή μας έγινε στις 2 Οκτωβρίου, εβδομάδες πριν από τη σύλληψή του, σε μια περιοχή που απέχει πολύ από εκείνη όπου συνελήφθη».

Όταν ερωτάται εάν, με βάση τα όσα γνωρίζει, συνδέονται με τη σύλληψη του Ελ Τσάπο ο ίδιος και το ταξίδι του στο Μεξικό, ο Αμερικανός πρωταγωνιστής απαντά:

«Αυτά που γνωρίζουμε είναι ότι η κυβέρνηση του Μεξικού… ήταν σαφώς πολύ ταπεινωμένη από την ιδέα ότι κάποιος τον βρήκε πριν από εκείνους. Λοιπόν, κανείς δεν τον βρήκε πριν από εκείνους. Εμείς δεν το κάναμε -δεν είμαστε πιο έξυπνοι από τις αρχές ή τις μυστικές υπηρεσίες του Μεξικού. Είχαμε μια επαφή η οποία ήταν σε θέση να διευκολύνει μια πρόσκληση» .

Ο Σον Πεν, μάλιστα, κατηγορεί ανοιχτά τη μεξικανική κυβέρνηση ότι κυκλοφόρησε τις σχετικές πληροφορίες αναφορικά με τον ίδιο, εν μέρει επειδή ήθελαν να βρεθεί υπόλογος και εν μέρει για να ενθαρρύνουν το καρτέλ να τον βάλει στο στόχαστρο του, στέλνοντας πάντως το μήνυμα πως δεν φοβάται για τη ζωή του.

Όσο για την απόφασή του να πάρει τη συνέντευξη από τον Ελ Τσάπο , αναφέρει πως είχε μόνον μία σκέψη, ότι μια συνέντευξη με το συγκεκριμένο πρόσωπο θα πυροδοτούσε την έναρξη μιας δημόσιας συζήτησης σχετικά με την ακολουθούμενη πολιτική σε ό,τι αφορά τον “πόλεμο” κατά των ναρκωτικών.