ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαπέν: Το ΔΝΤ ζητά «να υπογράψει» τα μέτρα και η ΝΔ!

Σε μια δήλωση-βόμβα σχετικά με το ΔΝΤ προχώρησε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν σε δηλώσεις του στο περιθώριο του Ecofin της Τρίτης καθώς όπως είπε το ταμείο ζητά τη δέσμευση και της αντιπολίτευσης για το περιεχόμενο της συμφωνίας που αφορά τη μεταπρογραμματική περίοδο, δηλαδή μετά το 2019 και σχετίζεται με τα δημοσιονομικά μέτρα που συμφώνησε η κυβέρνηση για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% στο μεσοπρόθεσμο.

Όπως είπε ο Γάλλος υπουργός το ΔΝΤ έχει παράλογες απαιτήσεις, με τον ίδιο να εκφράζει την απορία του σχετικά με το αν δύναται το ΔΝΤ να ζητάει μια τέτοια δέσμευση, η οποία θα ήταν πρωτοφανής ακόμα και για τη Γαλλία.

Συνεχίζοντας ο Μισέλ Σαπέν είπε πως «δεν μπορούμε να ζητήσουμε από τη σημερινή κυβέρνηση στην Ελλάδα να επιδιώξει τις εγγυήσεις της αντιπολίτευσης, την οποία φυσικά και δεν θέλει να δει να γίνεται κυβέρνηση.

Αφού είπε ότι όλες οι πλευρές πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ο Μισέλ Σαπέν προειδοποίησε για τις αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από τις διαρκείς καθυστερήσεις.

Τέλος ο σύντομα απερχόμενος Γάλλος υπουργός έκανε λόγο για εμμονές από τη πλευρά του ΔΝΤ στα εργασιακά και το συνταξιοδοτικό.

ΔΝΤ: Δεν έχουμε ζητήσει εγγυήσεις

Λίγη ώρα πάντως μετά τη δήλωση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σχολίασε: «Δεν έχουμε ζητήσει κανενός είδους εγγυήσεις από την αντιπολίτευση».

ΝΔ: Δεν υπήρξε επικοινωνία με το ΔΝΤ

Δεν υπήρξε καμία επικοινωνία του ΔΝΤ με τη ΝΔ δηλώνουν πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που εκλήθησαν να τοποθετηθούν επί των δηλώσεων του Μισέλ Σαπέν.
Με την ευκαιρία υπενθύμιζαν πρόσφατη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι σε κάθε περίπτωση η ΝΔ δεν ψηφίζει ούτε μέτρα, ούτε αντίμετρα.

Πρόκειται για τη δεύτερη παρόμοιου είδους δήλωση από Γάλλο πολιτικό καθώς τη Δευτέρα προσερχόμενος στο Eurogroup o Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί άφησε μια αιχμή για πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα επισημαίνοντας ότι, όταν θα υπάρξουν εκλογές στη χώρα μας, θα συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση.

Στο ίδιο σημείο μάλιστα ο επίτροπος σημείωσε ότι έχει συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία στο παρελθόν.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος δεν παρέλειψε ωστόσο στις δηλώσεις του να παρέχει στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση, δηλώνοντας πως η ελληνική πλευρά έχει κάνει μεγάλη πρόοδο με τις μεταρρυθμίσεις και πως το πρόγραμμα πρέπει να στεφτεί με επιτυχία.