Τοπικά

Παιδική χαρά για ΑμεΑ στο Βόλο δημιουργεί ο Δήμος

Την εργασία τους για την οικολογική και ανεμπόδιστη μετακίνηση στην πόλη του Βόλου, παρουσίασαν σήμερα, οι μαθητές του Εργαστηρίου Ειδικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ Βόλου) και του 5ου Γυμνασίου Βόλου, στο ειδικά διαμορφωμένο θέατρο της Παλιάς Ηλεκτρικής, ώστε να μπορούν να παραταχθούν αναπηρικά αμαξίδια.

Μέσα στο 2017 θα λειτουργήσει η πρώτη παιδική χαρά για παιδιά με αναπηρίες. Τη μελέτη και κατασκευή της παιδικής χαράς, που πρόκειται να χωροθετηθεί στο πάρκο του Αναύρου, έχουν αναλάβει οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Βόλου. Το παραπάνω ανακοίνωσε μέσω βίντεο στην εκδήλωση για την παρουσίαση των εκστρατειών Freemobility και Ecomibility από τα ΕΕΕΕΚ Βόλου και 5ο Γυμνάσιο Βόλου, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Θανάσης Σταυρίδης

Η πρώτη παιδική χαρά για ΑμεΑ δεν είναι η μοναδική παρέμβαση. Σύμφωνα με τον κ. Σταυρίδη, και μετά από πρόταση του ΕΕΕΕΚ Βόλου, μέσα στο 2018, σε κάθε Παιδική χαρά που θα πιστοποιείται, θα περιλαμβάνεται και τουλάχιστον ένα παιχνίδι στο οποίο θα έχουν πρόσβαση άτομα με αναπηρίες, κυρίως κούνιες στις οποίες μπορεί να ανέβει αναπηρικό αμαξίδιο

Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Δήμος Βόλου, οι επιτροπές της εκστρατείας Ecomobility, Free Mobility, ο εθελοντικός οργανισμός για το αστικό περιβάλλον Ecocity και οι συνεργαζόμενοι επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς, ενώ την παρακολούθησε πλήθος κόσμου.
 Στο πλαίσιο της εργασίας τους, οι μαθητές του ΕΕΕΕΚ διαπίστωσαν ότι 14 από τα 39 σχολεία που δήλωσαν προσβάσιμα σε όλους τους χώρους, φαίνεται να έχουν ανάγκη από ράμπες, τουαλέτες ΑμεΑ, αναβατόρια και ανελκυστήρες.
ΑΜΕΑ1
Ακόμη, από την εργασία προέκυψε η ανάγκη επέκτασης του ηχητικού σώματος σηματοδοτών στην πόλη, καθώς και του δικτύου οδηγών όδευσης τυφλών, με ηχητικές ανακοινώσεις η κουμπιών braille σε ανελκυστήρες δημόσιων κτιρίων.
Σύμφωνα με τους μαθητές από τα 54 αστικά λεωφορεία τα 48 διαθέτουν ράμπα ΑμεΑ, αλλά υπάρχουν εμπόδια στις στάσεις και οι ράμπες δεν ανοίγουν, ενώ εμπόδιο αποτελούν οι εσοχές για τους κάδους απορριμμάτων που έχουν απομακρυνθεί.
Όσον αφορά στη διαδρομή Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας- παραλία, μέσω της Ιωλκού, δεν υπάρχουν συνεχόμενες ράμπες σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο ή υπήρχαν σταθμευμένα αυτοκίνητα και δίκυκλα, με αποτέλεσμα τα αμαξίδια να αναγκάζονται να κινούνται στο δρόμο.
Στο πλαίσιο της ενσωμάτωσης τα παιδιά με κινητικά προβλήματα ζήτησαν να τοποθετηθεί ένα παιχνίδι ΑμεΑ σε κάθε νέα πιστοποιημένη παιδική χαρά, ενώ ζητήθηκε μια παιδική χαρά αποκλειστικά για ΑμεΑ και υπήρξε ενημέρωση από τον αντιδήμαρχο ότι υπάρχει μελέτη και θα είναι έτοιμη εντός του 2017.
Τέλος, ζητήθηκαν να τοποθετηθούν κάδοι για ΑμεΑ, ενώ τονίστηκε το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πολλές ράμπες ΑμεΑ σε καταστήματα του Βόλου, παρόλο που το κόστος τους ανέρχεται σε 70 – 100 €.
 Από την πλευρά της, η αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού, Γεωργία Μποντού – Τοκαλή τόνισε ότι η εργασία των μαθητών θα αποτελέσει βάση για προτάσεις, ευαισθητοποίηση των φορέων και των δημοτών, ώστε η πόλη να γίνει πιο ανθρώπινη και να εξομαλυνθεί η συμβίωση των ανθρώπων με τα αυτοκίνητα.