Τοπικά

«Πάθημα» Σκιαθίτη: Δεν του έδιναν φορολογική ενημερότητα επειδή είχε οφειλή 0,01 ευρώ!

Για οφειλή ύψους μόλις 0,01 ευρώ, η Δ.Ο.Υ. Νέας Ιωνίας δεν εξέδιδε αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας σε Σκιαθίτη επιχειρηματία. Άφωνoς έμεινε 52χρονος επιχειρηματίας στο νησί του Παπαδιαμάντη, όταν ενημερώθηκε το λόγο που η έκδοση φορολογικής ενημερότητας δε γινόταν από τη Δ.Ο.Υ. Νέας Ιωνίας

Ο επιχειρηματίας, ο οποίος δραστηριοποιείται στο θαλάσσιο τουρισμό, ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις του απεναντί στο Δημόσιο, πληρώνοντας κανονικά όλα όσα προβλέπει η κείμενη νομοθεσία στους σωστούς χρόνους.

Ο 52χρονος απασχολείται με τον θαλάσσιο τουρισμό εδώ και 31 χρόνια, και η επιχειρήσή του όλο αυτό το διάστημα στέκεται όρθια και δυνατή παρά τη δυσμενή οικονομική κρίση. Το τελευταίο διάστημα χρειαζόταν τη φορολογική ενημερότητα για τις άδειες του μαγαζιού του, όμως το σύστημα δεν προχωρούσε στην έκδοση.

Επί τέσσερις τουλάχιστον μέρες, η διαδικασία καθυστερούσε και ο52χρονος, ανήσυχος για το τι μπορεί να φταίει, άρχισε να αναζητά τους λόγους από κοινού με το λογιστή του. Η ενημέρωση τελικά έφτασε η ώρα και το μυστήριο λύθηκε. Επιχειρηματίας και λογιστής πληροφορήθηκαν ότι το σύστημα δεν έβγαζε τη φορολογική ενημερότητα για οφειλή ύψους μόλις 0,01 ευρώ!

Ο προβληματισμός και η αγανάκτηση για την καθυστέρηση της διαδικασίας προς στιγμήν «αποχώρησαν» και επαγγελματίας και λογιστής ξέσπασαν σε …γέλια. Φαίνεται ότι από την τελευταία πληρωμή που είχε κάνει ο επαγγελματίας είχε απομείνει αυτό το μηδαμινό υπόλοιπο το οποίο, όμως, κατηγοριοποιούσε στο σύστημα τον 52χρονο ως οφειλέτη.

Ο επιχειρηματίας, έστω και γι’ αυτό το μικρό ποσό, φαινόταν ως οφειλέτης του Δημοσίου, και γι’ αυτό το λόγο η έκδοση δεν προχωρούσε. Μάλιστα, για να λυθεί το πρόβλημα, έπρεπε ο επαγγελματίας να πληρώσει όντως 0,01 ευρώ, ώστε το κόλλημα με το σύστημα να ξεπεραστεί και η διαδικασία να τρέξει.

Ο επιχειρηματίας πράγματι απευθύνθηκε σε τράπεζα και κατέβαλε για την πληρωμή της «οφειλής» 20 λεπτά. Οι υπάλληλοι της Τράπεζας, που ενημερώθηκαν για το ύψος της πληρωμής, έμειναν επίσης άφωνοι. Ο ταμίας που εξυπηρετούσε τον επιχειρηματία έψαχνε να βρει κέρματατου ενός και των δύο λεπτών για να δώσει ρέστα…

Να επισημανθεί ότι ανάλογα φαινόμενα με ταλαιπωρία πολιτών για την έκδοση πιστοποιητικών έχουν ξανασυμβεί σε Πρέβεζα, Γλυφάδα και άλλες πόλεις

ΠΗΓΗ :ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ