Τοπικά

Ο Βόλος τιμά τον Πολιούχο του Άγιο Νικόλαο

Την μνήμη του Πολιούχου του Αγίου Νικολάου, Επισκόπου Μύρων της Λυκίας, ετοιμάζεται να πανηγυρίσει ο Βόλος και η Τοπική μας Εκκλησία το Σαββατοκύριακο 5-6/12, με επίκεντρο τον φερώνυμο Ιερό Μητροπολιτικό μας Ναό.

Την παραμονή της εορτής, στις 6.30 μ.μ. θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ. Μαξίμου, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο, συγχοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου.

Στις 8.30 μ.μ. θα τελεστεί Ιερά Αγρυπνία, κατά την οποία θα ψαλούν τα Εγκώμια στον Άγιο Νικόλαο, που θα απολύσει στις 12.30 π.μ.

Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ. Μαξίμου, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Βελεστίνου κ. Δαμασκηνού και Δημητριάδος κ. Ιγνατίου. Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας, θα ξεκινήσει η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νικολάου στους δρόμους της πόλης, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Βόλου, με κατεύθυνση την παραλία, όπου θα τελεστεί η αρτοκλασία και ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιγνάτιος θα απευθύνει τον καθιερωμένο εόρτιο χαιρετισμό.

Στις 6μ.μ. θα τελεστεί ο Μεθεόρτιος Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Ιγνατίου και αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί συναυλία Βυζ. Μουσικής, στην οποία θα εμφανιστούν: Α. Η χορωδία «Φιλοαθωνίται» Θεσσαλονίκης, υπό τη δ/νση του κ. Δημητρίου Μανούση, Καθηγητού της Ανωτάτης Εκκλ/κής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης και Β. Η χορωδία του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Βόλου «Όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης», υπό τη δ/νση των Μιχαήλ Μελέτη και Ευσταθίου Γραμμένου, Πρωτοψάλτου και Λαμπαδαρίου του Μητροπολιτικού μας Ναού, αντιστοίχως.

Ο Πολιτισμός στηρίζει το «ΔΟΣ ΗΜΙΝ ΣΗΜΕΡΟΝ»

Εξ άλλου δύο εκλεκτές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, που διανθίζουν το πρόγραμμα του εορταστικού Δωδεκαημέρου του Μητροπολιτικού Ναού, ενόψει της εορτής του Πολιούχου Αγίου Νικολάου, θα να πραγματοποιηθούν το διήμερο 6-7/12.

Συγκεκριμένα, την Κυριακή 6/12, ανήμερα της εορτής, εντός του Ναού, θα πραγματοποιηθεί Συναυλία Βυζ. Μουσικής, στην οποία θα ψάλουν: Α. Η Χορωδία «Φιλοαθωνίται» Θεσσαλονίκης, υπό τη δ/νση του κ. Δημητρίου Μανούση, Καθηγητού της Ανωτάτης Εκκλ/κής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης και Β. η Χορωδία του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Βόλου «Όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης», υπό τη δ/νση των Μιχαήλ Μελέτη και Ευσταθίου Γραμμένου, Πρωτοψάλτου και Λαμπαδαρίου του Μητροπολιτικού μας Ναού, Αντιστοίχως.

Τη Δευτέρα 7/12, στις 7.30 μ.μ., στο Πν. Κέντρο Ιεράς Μητροπόλεως θα πραγματοποιηθεί Συναυλία Ευρωπαϊκής Μουσικής, με τη συμμετοχή: Α. Της Δημοτικής Χορωδίας Αγριάς, υπό τη δ/νση του κ. Βλάση Μαστρογιάννη και Β. της Δημοτικής Χορωδίας Νέας Αγχιάλου, υπό τη δ/νση του κ. Γεωργίου Διαμαντόπουλου

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα τιμηθούν οι παλαίμαχοι Εκκλ/κοί Σύμβουλοι του Μητροπολιτικού μας Ναού κ.κ. Αρχοντής Παντελόπουλος, Ειρήνη Σγαρδώνη, Απόστολος Κωστούλας και Μαρία Κυριακοπούλου.

Η τιμή της εισόδου στην εν λόγω συναυλία είναι στα 3 ΕΥΡΩ και τα έσοδα θα διατεθούν για την οικονομική ενίσχυση του Κέντρου Σίτισης «ΔΟΣ ΗΜΙΝ ΣΗΜΕΡΟΝ», του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Βόλου.

Παράλληλα, στον Εκθεσιακό χώρο του Γηροκομείου Βόλου (Αργοναυτών – Κοραή) λειτουργεί Έκθεση των Εικόνων του παλαιού Μητροπολιτικού μας Ναού, που καταστράφηκε το 1899. Τα έσοδα από τις πωλήσεις των αντιγράφων των εν λόγω Εικόνων θα διατεθούν, επίσης, για την ενίσχυση του «ΔΟΣ ΗΜΙΝ ΣΗΜΕΡΟΝ».

 

Την μνήμη του Αγίου Νικολάου πανηγυρίζουν επίσης:

Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Αλμυρού

Την παραμονή της εορτής θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Βρεσθένης κ. Θεοκλήτου, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο. Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Αρχιμ. Χρυσοστόμου Παπαδοπούλου, Ιεροκήρυκος, ο οποίος θα ομιλήσει.

Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Κερασιάς

Την παραμονή της εορτής θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Αρχιμ. Αθανασίου Κολλά, Ιεροκήρυκος, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο. Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Αρχιμ. Χριστοφόρου Καρδατζή, ο οποίος θα ομιλήσει.

Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Κροκίου

Την παραμονή της εορτής θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Πρωτ. Γεωργίου Μπέκα, Αρχιερατικού Επιτρόπου Αλμυρού, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο. Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού, ο οποίος θα ομιλήσει.

Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Πορταριάς

Την παραμονή της εορτής θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Βελεστίνου κ. Δαμασκηνού, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο. Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Βρεσθένης κ. Θεοκλήτου, ο οποίος θα ομιλήσει.

Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Δράκειας

Την παραμονή της εορτής θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Αρχιμ. Αλεξίου Αλεξοπούλου, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο. Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία.