Αθλητικά

Ολυμπιακοί αγώνες: Τελετή έναρξης με μηνύματα και «μνήμες» από Αθήνα (photos & vids)

Οι Ολυμπιακοί αγώνες ξεκίνησαν και επίσημα στο Ρίο ντε Τζανέιρο, τα ξημερώματα του Σαββάτου για την Ελλάδα, με μία εντυπωσιακή, αλλά «σεμνότερη» από άποψη κόστους τελετή έναρξης στο Μαρακανά.

Η τελετή ξύπνησε και μνήμες από τους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας, όταν ο Βαντερλέι Κορντέιρο ντε Λίμα άναψε τον βωμό με την Ολυμπιακή φλόγα. Πρόκειται για τον μαραθωνοδρόμο, ο οποίος στην Αθήνα το 2004 διεκδικούσε το χρυσό μετάλλιο πλησιάζοντας στον τερματισμό στο Καλλιμάρμαρο, όταν ξαφνικά του επιτέθηκε κάποιος θεατής. Τελικά, πήρε το χάλκινο μετάλλιο, ενώ έμεινε στην ιστορία και για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την ατυχία του. O ντε Λίμα επελέγη καθώς ο Πελέ- φαβορί για να ανάψει τη φλόγα- δήλωσε λίγες ώρες πριν από την τελετή έναρξης επικαλέστηκε προβλήματα υγείας για την απουσία του από το Μαρακανά.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Μικέλ Τεμέρ, αποδοκιμάστηκε, όταν μίλησε στο Μαρακανά, ενώπιον των 60.000 θεατών.

 

Δεν έλειψαν οι διαμαρτυρίες

Την ώρα της τελετής έναρξης, η Βραζιλία δεν ξέχασε τα προβλήματά της. Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη λεωφόρο κατά μήκος της παραλίας Κοπακαμπάνα, ζητώντας την παραίτηση του Τεμέρ.

Μικρότερες διαδηλώσεις έγιναν κοντά στο Μαρακανά, με περίπου 200 άτομα να κάνουν πορεία. Την ίδια ώρα, αυστηρά ήταν τα μέτρα ασφαλείας. Η αστυνομία απέκλεισε μία μεγάλη περιοχή γύρω από την Αρένα του μπιτς βόλεϊ, στην Κοπακαμπάνα και χρησιμοποίησε ρομποτικές συσκευές ανίχνευσης εκρηκτικών, καθώς εντοπίστηκαν μία μαύρη τσάντα και ένα κόκκινο σακίδιο.

Η τελετή ξεκίνησε με αναφορές στην ιστορία της Βραζιλίας, ακολούθησε η παραδοσιακή παρέλαση των αθλητών, ενώ ολοκληρώθηκε με ένα εντυπωσιακό σόου με πυροτεχνήματα. Και βέβαια δεν έλειψε ο χορός.

 

 

 

 

Η άφιξη των Πορτογάλων, η μετατροπή της Βραζιλίας σε αγροτικό έθνος, η εισροή των Γιαπωνέζων και η σύγχρονη μορφή του έθνους ήταν μερικές από τις αναφορές στην τελετή έναρξης.

 

Την παράσταση έκλεψε η Ζιζέλ Μπούντχεν, που περπάτησε σε μία τεράστια «πασαρέλα» αντιπροσωπεύοντας την κορύφωση της εξέλιξης της Βραζιλίας.

Η τελετή είχε και μηνύματα για το περιβάλλον, μεταξύ άλλων με ένα μικρό αγόρι να βγάζει selfie με ένα δέντρο, μία αναφορά στην αναδάσωση.

 

Και βέβαια υπήρχαν άφθονα πυροτεχνήματα

Ακολούθησε η παρέλαση των αθλητών, με την ελληνική ομάδα- παραδοσιακά- να μπαίνει πρώτη στο Μαρακανά και τη Σοφία Μπεκατώρου να κρατά την ελληνική σημαία.

 

 

Θερμό χειροκρότημα απέσπασε και η ομάδα των προσφύγων, που μετέχει για πρώτη φορά στη διοργάνωση.

 

Τα πολύχρωμα ποδήλατα που «έφερναν» κάθε ομάδα στο στάδιο ήταν από τα στοιχεία που ξεχώρισαν.

 

Η παρέλαση ολοκληρώθηκε με την ομάδα της Βραζιλίας. Ηταν η 208η που εισήλθε στο Μαρακανά, καθώς οι διοργανωτές κλείνουν πάντα την παρέλαση.

 

Ο Βαντερλέι Κορντέιρο ντε Λίμα άναψε τον βωμό με την Ολυμπιακή φλόγα.

 

Φωτογραφίες: ΑΠΕ