ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι περικοπές στις συντάξεις θα δώσουν την ημερομηνία των εκλογών -Η κυβέρνηση αγχώνεται και ψάχνει για παράταση

Το επερχόμενο «ψαλίδι» που θα πέσει στις συντάξεις από την αρχή του νέου έτους, προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνηση αναγνωρίζουν (έγινε αντιληπτό και στη συνεδρίαση της Κ.Ο) ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να πάει σε εκλογές, με μια ακόμα (και μάλιστα οριζόντια) περικοπή συντάξεων, στη βάση τη δέσμευση που ανέλαβε για εξοικονόμης 1% του ΑΕΠ από το Ασφαλιστικό.

Ο πρωθυπουργός που γνωρίζει το πολιτικό κόστος που συνεπάγεται για την κυβέρνησή του ένα τέτοιο μέτρο, ετοιμάζεται να ανοίξει τη συζήτηση, για τη δέσμευση σε σχέση με τη μείωση στις συντάξεις. Αυτό που αναμένεται να παρουσιάσει στους δανειστές είναι το υψηλότατο, λόγω υπερφορολόγησης πρωτογενές πλεόνασμα.

Εφόσον οι νέες περικοπές στοχεύουν στην διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων ο κ.Τσίπρας με το όπλο της «υπεραπόδοσης» αναμένεται να ρίξει το τελευταίο του «χαρτί» και αυτό δεν είναι άλλο από την αξίωση να μην εφαρμοστεί η περικοπή από την αρχή του έτους.

Ήδη, μια προσεκτική ανάγνωση των όσων είπε ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις που έκανε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αποκαλύπτει τον σχεδιασμό για την επόμενη ημέρα της μνημονιακής εξόδου.
Ο πρωθυπουργός σε εκείνες τις δηλώσεις μεταξύ άλλων χαρακτήρισε «επίτευγμα του ελληνικού λαού» την υπεραπόδοση της οικονομίας και με μία αναφορά έστρωσε το χαλί των διεκδικήσεων σημειώνοντας χαρακτηριστικά «συνεχίζουμε με ευαισθησία σε μια οικονομική ισορροπία όχι για να προστεθούν μέτρα αλλά να αφαιρεθούν κάποια και δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη».

Πίσω από τη φράση «να μην προστεθούν μέτρα» ο Αλεξης Τσίπρας καλύπτει τη ρητορική της μεταμνημονιακής περιόδου αλλά και της προεκλογικής. Αναμένεται το επόμενο διάστημα να ζητήσει η Αθήνα να μην ισχύσουν από 1/1/19 οι περικοπές στις συντάξεις (δέσμευση με το μαχαίρι στο λαιμό από το ΔΝΤ).

Τις επιπτώσεις από ένα τέτοιο μέτρο έσπευσαν να περιγράψουν με μελανά χρώματα στη συνεδρίαση της Κ.Ο. περισσότεροι από δέκα βουλευτές, ανάμεσά τους –σύμφωνα με πληροφορίες-  και ο ανήκων στο «στενό πυρήνα του Μαξίμου» αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση, θα επιχειρήσει να πείσει παρασκηνιακά τους εταίρους ότι όσο η οικονομία υπεραποδίσει και υπάρχουν πρωτογενή πλεονάσματα πάνω από το στόχο, δεν υφίσταται λόγος για περικοπή συντάξεων.

Σε περίπτωση που η δέσμευση αυτή δεν «παγώσει», βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι -παρά τις -περί του αντιθέτου- διαβεβαιώσεις, ανοίγει ο δρόμος για εκλογές, πριν την μείωση των συντάξεων, άρα το ερχόμενο Φθινόπωρο.

Πηγή:  iefimerida.gr  – Χρ. Τσιγουρής
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com