Κόσμος

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «μετρούν» τις πληγές τους – 29 νεκροί από τις χιονιοθύελλες (photos)

Μια από τις χειρότερες χιονοθύελλες των τελευταίων 100 ετών έζησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Ο «Ζόνας» άφησε πίσω του μια Ουάσινγκτον σε παράλυση και μέχρι στιγμής 29 νεκρούς στην Ανατολική Ακτή, με τη χώρα να προσπαθεί να επιστρέψει σε φυσιολογικούς ρυθμούς από το απόγευμα της Κυριακής.

Μετά τις χιονοπτώσεις του 1922, ήταν το χειρότερο καιρικό φαινόμενο που έπληξε τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το χιόνι που κάλυψε την Ουάσιγκτον το Σαββατοκύριακο έκλεισε το Κογκρέσο και μερικές υπηρεσίες της πόλης προσωρινά, εδραιώνοντας τη φήμη της πρωτεύουσας των Ηνωμένων Πολιτειών ως πόλη που παραλύει όταν χιονίζει και στο ελάχιστο.

Το χιόνι έφτασε τα 51 εκατοστά στην Ουάσινγκτον ενώ σε Νέα Υόρκη και Φιλαντέλφεια έφτασε σε κάποιες περιοχές ακόμη και τους 30 πόντους.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ακύρωσε τις ψηφοφορίες για το υπόλοιπο της εβδομάδας, ενώ η Γερουσία μετέθεσε την πρώτη ψηφοφορία της εβδομάδας από αύριο στη Τετάρτη. Τα σχολεία στην περιφέρεια της πρωτεύουσας και σε μερικά προάστεια θα παραμείνουν κλειστά σήμερα. Τα δύο μεγάλα αεροδρόμια της μητροπολιτικής περιοχής της Ουάσιγκτον, το Ρέιγκαν (πτήσεις εντός ΗΠΑ) και το Ουάσιγκτον Ντάλες (διεθνείς πτήσεις), παρέμειναν εντελώς κλειστά χθες, με όλες τις πτήσεις να έχουν ακυρωθεί.

Το διεθνές αεροδρόμιο Βαλτιμόρη-Ουάσιγκτον σκόπευε να ανοίξει χθες αλλά προειδοποίησε μέσω της πλατφόρμας του κοινωνικού ιστότοπου Twitter ότι οι πτήσεις θα είναι “πολύ περιορισμένες” και “οι αεροπορικές εταιρείες θα καθυστερήσουν να επιστρέψουν στο πρόγραμμά τους”.

Η εταιρεία που χειρίζεται τα τοπικά μετρό και τα λεωφορεία είπε ότι θα επαναφέρει περιορισμένες λειτουργίες σήμερα, μετά από παύση δρομολογίων το Σαββατοκύριακο ενώ στη Νέα Υόρκη το μετρό άρχισε να λειτουργεί έστω και με περιορισμένα δρομολόγια από το απόγευμα της Κυριακής.

Η μεγαλύτερη χιονοθύελλα στην Ουάσιγκτον για δεκαετίες δεν πτόησε όμως τους κατοίκους, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση για να κατέβουν τις πλαγιές του Καπιτόλιου με χιονοσανίδες μετά την άρση από το κογκρέσο σχετικής απαγόρευσης. Οι πλαγιές έξω από το Καπιτόλιο γέμισαν με σκιέρ και άτομα με χιονοσανίδες, ενώ στο μνημείο του προέδρου Λίνκολν απομακρύνθηκαν για ασφάλεια και από φόβο έλλειψης σεβασμού του χώρου. Αλλού άλλοι έπαιζαν χιονοπόλεμο, μερικοί μάλιστα με κοστούμια από τον “Πόλεμο των Άστρων”.

Οι άνεμοι έπισαν τη μέγιστη ταχύτητα των 100 χλμ στη Βιρτζίνια ενώ ήταν ο κύριος λόγος των δεκάδων τροχαίων που κόστισαν τη ζωή σε 29 ανθρώπους

 

Πηγή: iefimerida.gr