Τοπικά

Οι γιατροί του Νοσοκομείου Βόλου για το περιστατικό με το παιδάκι και το φίδι

Την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης με το τσίμπημα 19μηνου μωρού από φίδι και της  αντιμετώπισης που έτυχε το περιστατικό από τους γιατρούς του Νοσοκομείου Βόλου, ώστε να μην κλονίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στο Νοσοκομείο, ζητά με ανακοίνωσή της, η Ένωση Γιατρών του Νοσοκομείου Βόλου, χαρακτηρίζοντας μάλιστα, αναληθή πολλά από τα σημεία της καταγγελίας της γιαγιάς του μωρού.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση των Νοσοκομειακών Γιατρών αναφέρει τα εξής:

«Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αληθινή ανησυχία διαβάσαμε και ακούσαμε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης για τη σοβαρή καταγγελία του παππού και της γιαγιάς σχετικά με την αντιμετώπιση που έλαβε στο Νοσοκομείο Βόλου το  19 μηνών παιδί που «ήταν αβοήθητο μετά από τσίμπημα οχιάς στις 23/7/2018»,.

Αυτή η αναφορά χαρακτηρίζεται από σοβαρές καταγγελίες για το Νοσοκομείο (απουσία αντιοφικού ορού- κάτι που είναι αναληθές, επιπρόσθετα, η χρήση του συγκεκριμένου φαρμάκου διεθνώς γίνεται κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις δεδομένων των σοβαρών αλλεργικών και άλλων αντιδράσεων που μπορεί να προκαλέσει), για την απουσία της Διευθύντριας Παιδιάτρου (κάτι που επίσης είναι αναληθές αφού αυτή ήταν όλη την ώρα με τον ασθενή- αυτή που εκκλήθη ήταν η Επιμελήτρια Αναισθησιολόγος για τη διακομιδή του μικρού ασθενούς σε Νοσοκομείο που διέθετε Παιδοχειρουργό ως όφειλε, άρα και εδώ επλανήθη η γιαγιά) και τέλος χαρακτηρίζεται από απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για ιατρούς του Νοσοκομείου (έλλειψη σοβαρότητας, ανευθυνότητα, αδιαφορία, απάθεια).

Δηλαδή όλοι οι ιατροί ήταν στη θέση τους και έγιναν όλα όσα προβλέπονται σε αντίστοιχες περιπτώσεις σαν αρχική αντιμετώπιση και μάλιστα χωρίς καμία καθυστέρηση στο Νοσοκομείο του Βόλου. Αφού χορηγήθηκε στο παιδί η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και σταθεροποιήθηκε, διακομίσθηκε σε κεντρικότερο νοσηλευτικό ίδρυμα διότι εκεί υπήρχαν ειδικότητες που μπορεί να χρειαζόταν να παρέμβουν, όπως παιδοχειρουργοί, καθώς επίσης θα ήταν πιο κοντά σε Τριτοβάθμιο Νοσοκομείο με Μονάδα κατάλληλη για την υποστήριξη παιδιών. Η απόφαση για το Νοσοκομείο στο οποίο διακομίζεται ένας ασθενής δεν είναι στη διακριτική ευχέρεια των ιατρών, αποφασίζεται από κεντρικό συντονιστικό όργανο (ΕΚΕΠΥ).

Οι συνέπειες της συγκεκριμένης καταγγελίας είναι ιδιαιτέρως σημαντικές για  την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη για το Νοσοκομείο στην κοινωνία του Βόλου, συνθήκη απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του.

Σε αυτά τα πλαίσια και εκπροσωπώντας τους Ιατρούς του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας του Νομού Μαγνησίας, επιθυμούμε να επισημάνουμε τα εξής:

  1. Είναι απαραίτητη η ενδελεχής διερεύνηση των συνθηκών αντιμετώπισης του συγκεκριμένου ασθενή από το Νοσοκομείο Βόλου και επικροτούμε την άμεση απόφαση της διοίκησης για τη διενέργεια προανακριτικού ελέγχου. Σημαντική σε αυτή την κατεύθυνση είναι και η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από την Εισαγγελία Βόλου.
  2. Μας προκαλεί ιδιαίτερο σκεπτικισμό ο τρόπος επικοινωνίας της συγκεκριμένης καταγγελίας δεδομένου ότι δεν ακολουθήθηκε η θεσμική διαδικασία (έγγραφη καταγγελία στη Διοίκηση του Νοσοκομείου – καταγγελία στο σύλλογο των ιατρών – καταγγελία στην Εισαγγελία) και η εν συνεχεία πιθανή κοινοποίηση του θέματος από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά ακολουθήθηκε η αντίστροφη διαδικασία. Αυτό είναι σημαντικό γιατί αναφορικά με τις καταγγελίες για πιθανές παραλείψεις ιατρών, αν αυτές αποδειχθούν μη αληθείς δημιουργείται σοβαρό θέμα ηθικής βλάβης και σπίλωσης αυτών, ενώ το ίδιο ισχύει και σε επίπεδο Νοσοκομείου με συνέπειες για την εύρυθμη λειτουργία στις συνθήκες της τοπικής κοινωνίας.
  3. Θέλουμε τέλος να επισημάνουμε στους πολίτες του Βόλου και εν δυνάμει ασθενείς του Νοσοκομείου την τεράστια σημασία που έχει το ιστορικό που δίνουν κατά την προσέλευσή τους στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών για να μπορέσουν έτσι να λάβουν έγκαιρα την κατάλληλη αντιμετώπιση, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο περιστατικό δηλώθηκε ως κάκωση ατυχώς από τους συνοδούς του και για αυτό καταχωρήθηκε αρχικά ως «Ορθοπεδικό» και όχι ως δήγμα φιδιού, αναρωτιόμαστε εύλογα αν αυτό είχε διαφύγει της προσοχής των κηδεμόνων και εχόντων την ευθύνη του μικρού ασθενούς.
  4. Να σημειώσουμε ότι στο Νοσοκομείο του Βόλου ενδεικτικά, κατά μέσο ορό, τα επείγοντα παιδιατρικά περιστατικά που αντιμετωπίζονται στο Παιδιατρικό Ιατρείο Επειγόντων ανέρχονται σε 9500 τον χρόνο. Αντίστοιχα, τα παιδιά που εξετάζονται στο Τακτικό Παιδιατρικό Ιατρείο ξεπερνούν τα 1000 το χρόνο. Οι εισαγωγές/νοσηλείες παιδιών στην Παιδιατρική Κλινική κυμαίνονται από 700 ως και πάνω από 1000 το χρόνο. Οι διακομιδές προς Τριτοβάθμια Νοσοκομεία φθάνουν μέχρι και τις 50 το χρόνο.

Πιστεύουμε τέλος ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της προανάκρισης σε οποιαδήποτε περίπτωση πιθανής δυσλειτουργίας διαπιστώνεται από τους πολίτες του Βόλου, είναι απαραίτητο να ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία καταγγελίας προκειμένου να βελτιώνονται άμεσα οι καταστάσεις που μπορούν να βελτιωθούν.

Ελπίζουμε στην άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης, ώστε να μην κλονίζεται η εμπιστοσύνη όλων μας απέναντι σε ένα Νοσοκομείο στο οποίο όλοι οι εργαζόμενοι καταθέτουν την ψύχη τους σε πραγματικά εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες εργασίας.