Τοπικά

Νικήτας Πρίντζος: «Ομηροι» οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί

Το καμπανάκι του κινδύνου για τη βιωσιμότητα και το μέλλον των Αγροτικών Συνεταιρισμών έκρουσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου, Νικήτας Πρίντζος.

Ο κ. Πρίντζος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός εναντίον του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το θέμα της ανάκτησης χρημάτων που είχαν δοθεί στους Συνεταιρισμούς το 1987 για στήριξή τους μετά το ατύχημα στο Τσέρνομπιλ.

Σε έντονο ύψος, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου φέρθηκε εναντίον της ηγεσίας του Υπουργείου για τους χειρισμούς του θέματος, που έχουν ως αποτέλεσμα -όπως είπε – Συνεταιρισμοί να καθίστανται «όμηροι» και να απειλείται η βιωσιμότητά τους.

Οπως διευκρίνισε ο κ. Πρίντζος, το Υπουργείο ζητά να επιστραφούν χρήματα και βεβαιώνει χρέη στους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, τα οποία ουσιαστικά δεν υπάρχουν.

«Από το ’87 προχωρήσαμε σε ρύθμιση για την ανάκτηση των χρημάτων που μας δόθηκαν, αλλά οι ρυθμίσεις αυτές αναγνωρίστηκαν από το Υπουργείο μόνο για ορισμένους Συνεταιρισμούς», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πρίντζος και πρόσθεσε πως ο Α.Σ. Βόλου αν και έκανε ρύθμιση, αυτή δεν αναγνωρίστηκε, με συνέπεια σήμερα να εμφανίζεται με δήθεν χρέη και να απειλείται με βεβαίωσή τους σε δημόσια ταμεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία του Συνεταιρισμού.

Καταλόγισε μάλιστα σκόπιμη διοχέτευση σε ορισμένες εφημερίδες μιας λίστας με τους Συνεταιρισμούς που εμφανίζονται ότι χρωστούν, μεταξύ αυτών και ο Α.Σ. Βόλου, κάτι που δεν ισχύει, όπως τόνισε ο κ. Πρίντζος.

Ο πρόεδρος του Α.Σ. Βόλου επεσήμανε ακόμη ότι η ηγεσία του Υπουργείου θα μπορούσε να έχει προχωρήσει σε ρύθμιση, όπως πρότειναν οι Συνεταιρισμοί για να επιλυθεί το πρόβλημα, κάτι που δεν έγινε μέχρι σήμερα.

Επιπλέον, όπως είπε, και τη φετινή χρονιά ο Α.Σ. Βόλου καταγράφει αύξηση κερδών και θα γίνει και πάλι διανομή μερίσματος στα μέλη του.