Κόσμος

Νησιά Φίτζι: Η απόλυτη καταστροφή από τον κυκλώνα Ουίνστον – 29 οι νεκροί

Τα πάντα σάρωσε στο πέρασμά του ο ισχυρός κυκλώνας που χτύπησε τα νησιά Φίτζι και που άφησε πίσω του 29 νεκρούς.

Ο κυκλώνας Ουίνστον, ο οποίος συνοδευόταν από ανέμους ταχύτητας έως και 325 χιλιομέτρων την ώρα, κατέστρεψε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή δεκάδες σπίτια, προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε υποδομές και ανάγκασε τρομοκρατημένους κατοίκους να αναζητήσουν καταφύγιο σε κέντρα εκτάκτου ανάγκης.

Αεροφωτογραφίες δείχνουν ολόκληρα χωριά κατεστραμμένα.

«Οι εικόνες που φθάνουν από τις πρώτες εναέριες καταγραφές στις πληγείσες περιοχές είναι αληθινά τραγικές και δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία για τη σκληρότητα αυτού του κυκλώνα», δήλωσε η συντονίστρια του ΟΗΕ για τις νήσους Φίτζι, Οζνάτ Λουμπράνι. «Είναι ξεκάθαρο με βάση αυτές τις καταστροφικές συνέπειες ότι τα Φίτζι είναι αντιμέτωπα με μια μακρά πορεία για την ανάρρωση».

Ο Ουίνστον είναι ο μοναδικός κυκλώνας κατηγορίας 5 που έχει πλήξει ποτέ τα νησιά Φίτζι, στο άλλοτε μελανησιακό αρχιπέλαγος, μια νησιωτική χώρα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό κι έχει 900.000 κατοίκους.

«Ο επίσημος απολογισμός είναι πλέον 29 νεκροί, οκτώ ακόμη πτώματα ανακαλύφθηκαν στο νησί Κόρο από χθες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Δημοκρατίας των Φίτζι Γιούαν Πέριν στο Radio New Zealand.

«Περιμένουμε ότι θα αυξηθεί κι άλλο, αλλά, όπως ελπίζουμε, ελαφρά».

Περίπου 8.500 άνθρωποι φιλοξενούνται προσωρινά σε κέντρα εκτάκτου ανάγκης. Σύμφωνα με τον Πέριν, «οι εκτοπισμένοι από ορισμένα χωριά είναι αναγκασμένοι να ζήσουν για μήνες» στα κέντρα αυτά, «καθώς τα πάντα καταστράφηκαν». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί η επικοινωνία με ορισμένες περιοχές.

Οι τουρίστες που είχαν παγιδευτεί λόγω του κυκλώνα άρχισαν χθες να αναχωρούν από τα νησιά, καθώς ξανάρχισαν οι πτήσεις, που είχαν ανασταλεί επί δύο ημέρες.

 

Πηγή: newpost.gr