Τοπικά

Νεκρά πτηνά στην Κάρλα

Τον εντοπισμό  νεκρών πτηνών, τις τελευταίες ημέρες, στον Ταμιευτήρα της Κάρλας καταγγέλλει ο Φορέας Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου –Κεφαλόβρυσου – Βελεστίνου.

Με τον Φορέα να αναμένει τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων προκειμένου να προβεί σε μέτρα αντιμετώπισης σε συνεργασία με τις συναρμόδιες αρχές

Αναλυτικότερα όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Φορέα «την Παρασκευή 05/08/2016, σύμφωνα με αναφορά παρακολούθησης ορνιθοπανίδας στο πλαίσιο διενέργειας ελέγχου, από ομάδα εργασίας του προσωπικού του Φορέα διαπιστώθηκε η ύπαρξη οκτώ νεκρών ατόμων αργυροπελεκάνου, ενός νεκρού ροδοπελεκάνου, ενός νεκρού κορμοράνου, ενός νεκρού λευκοτσικνιά και ενός νεκρού καστανοκέφαλου γλάρου σε διαφορετικά στάδια αποσύνθεσης, καθώς και η ύπαρξη ληθαργικού νεαρού ατόμου αργυροπελεκάνου επί προσπελάσιμης νησίδας εντός του Ταμιευτήρα.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω ενέργειες: Ενημερώθηκαν τηλεφωνικά το Δασαρχείο Βόλου και η Κτηνιατρική Υπηρεσία Π.Ε. Μαγνησίας. Εφαρμόζοντας τους κανόνες ατομικής ασφάλειας προσωπικού, περισυλλέγησαν τα ζώα τα οποία μεταφέρθηκαν στο Κτηνιατρικό Εργαστήριο Λάρισας του Υπουργείου Γεωργίας μετά από οδηγίες και συνεργασία με την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Π.Ε. Μαγνησίας, με σκοπό την διενέργεια ιστολογικών, κυτταρολογικών ,αιματολογικών και τοξικολογικών αναλύσεων.

Το ληθαργικό άτομο αργυροπελεκάνου, εστάλη για περίθαλψη, με ευθύνη του προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης στην οργάνωση Δράση για την Άγρια Ζωή στη Θεσσαλονίκη.

Την Τρίτη 09.08.2016, πραγματοποιήθηκε νέα αποστολή δειγμάτων νεκρών πτηνών. Δυο νεκρών αργυροπελεκάνων και δύο νεκρών καστανοκέφαλων γλάρων στο πιστοποιημένο Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Παρασιτολογίας της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, προκειμένου να υποβληθούν σε εξειδικευμένες εξετάσεις για τη διερεύνηση των αιτίων θανάτου.

Ο Φορέας Διαχείρισης έχει παραλάβει δείγματα για την ανάλυση βιοτοξινών σε, πιστοποιημένο για τέτοιου είδους αναλύσεις, εργαστήριο.

Ο Φορέας Διαχείρισης εποπτεύει και καταγράφει καθημερινά τις εκάστοτε συνθήκες και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες και τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα για την διερεύνηση των αιτιών του φαινομένου.

Ο Φορέας Διαχείρισης αναμένει τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων έτσι ώστε να προβεί σε μέτρα αντιμετώπισης σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Αρχές» καταλήγει η ανακοίνωση.