ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ: Τι κρύβεται πίσω από τη «συμπαιγνία» του Μοσκοβισί στην κοροϊδία των Ελλήνων συνταξιούχων

Ο Γάλλος πολιτικός προσβλέπει στις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ για να διεκδικήσει την προεδρία της Κομισιόν, λένε πηγές από την Πειραιώς

«Ταπεινά προσωπικά κίνητρα» υποστηρίζουν από την αξιωματική αντιπολίτευση ότι κρύβονται πίσω από τις «αλλοπρόσαλλες» δηλώσεις του Γάλλου Επιτρόπου Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί για τις επερχόμενες περικοπές των συντάξεων στη χώρα μας που προκάλεσαν την έκρηξη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη και του αντιπροέδρου Κωστή Χατζηδάκη.

Τόσο τα περί «καθαρής εξόδου» από το Μνημόνιο, όσο, πολύ περισσότερο, η απάντηση ότι «οι δεσμεύσεις δεν είναι άκαμπτες» με την οποία συνόδευε τη λατινική ρήση «pacta sunt servanda», ότι δηλαδή «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται», την οποία έδινε κάθε φορά που ερωτάτο για τις συντάξεις αντιμετωπίστηκαν με οργή από την Πειραιώς.

Η έντονη αντίδραση της της αξιωματικής αντιπολίτευσης οφείλεται στις πληροφορίες που διαθέτουν ότι μεθοδεύεται «εκλογική συμπαιγνία» ανάμεσα στο Γάλλο πολιτικό και την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία προς τις επικείμενες ευρωεκλογές του Μάϊου του 2019. Όπως επισημαίνουν γαλάζια στελέχη «ο κ. Μοσκοβισί έχει δημόσια δεχθεί να είναι κορυφαίος υποψήφιος (Spitzenkandidat) των Σοσιαλιστών για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Και συνδυάζουν την επισήμανσή τους με το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσκαλείται τελευταία σε όλες τις συναντήσεις των Σοσιαλιστών.

«Οι ευρωεκλογές πλησιάζουν και για τη διαμόρφωση των αναγκαίων συμμαχιών συχνά γίνονται αμοιβαίες παραχωρήσεις και εξυπηρετήσεις», υποστηρίζουν αξιωματούχοι της Πειραιώς. «Συνεπώς αυτή η υπερβολική θέρμη και στήριξη με μεγάλα λόγια προς την κυβέρνηση δεν είναι καθόλου τυχαία, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζουν και να λαμβάνουν υπόψη τους οι πολίτες», τονίζουν.

Μητσοτάκης: «Να είστε πιο προσεκτικός»
Σε αυτό το πνεύμα, ο κ. Μητσοτάκης είπε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της ΝΔ, κατά πρόσωπο στον κ. Μοσκοβισί ότι «θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός στις δημόσιες τοποθετήσεις του, σεβόμενος τις θυσίες που έχουν υποστεί οι Έλληνες. Πόσο μάλλον τις εντελώς αχρείαστες που επιβλήθηκαν στους πολίτες τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά και εκείνες που δυστυχώς έχει υπογράψει η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου για το προσεχές διάστημα».

Απαντώντας στα όσα πει νωρίτερα στη Βουλή ο Γάλλος Επίτροπος, ο πρόεδρος της ΝΔ επέμεινε στη θέση του ότι «τον Αύγουστο δεν υπάρχει καμία καθαρή έξοδος, καθώς σε καμία άλλη χώρα που αντιμετώπισε μνημονιακά προγράμματα, δεν υπήρχαν μελλοντικές δεσμεύσεις, επιπλέον μέτρα και ενισχυμένη εποπτεία».

«Πλέον η Ελλάδα έχει δυστυχώς να αντιμετωπίσει και ένα 4ο κεκαλυμμένο Μνημόνιο το οποίο περιλαμβάνει μέτρα 5,1 δισ. ευρώ που ανεβάζουν το λογαριασμό των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης Τσίπρα στα 14,5 δισ. ευρώ», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κατά την κατ΄ ιδίαν συνάντηση που είχαν με τον κ. Μοσχοβισί, άφησε σαφέστατα να εννοηθεί ότι θεωρεί «ανεπίτρεπτο» τον τρόπο με τον οποίο υιοθετεί το κυβερνητικό αφήγημα της τάχα καθαρής εξόδου, «τη στιγμή που οι κ. Τσίπρας και Καμμένος έχουν δεσμεύσει τη χώρα με νέα επαχθή μέτρα τα επόμενα χρόνια και μάλιστα χωρίς χρηματοδότηση».

Δεν διαφωνούν με την κατάργηση των περικοπών

Πάντως, προς αποφυγή παρεξηγήσεων από την Πειραιώς τονίζουν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν διαφωνεί με την κατάργηση των ψηφισμένων μέτρων για μειώσεις στις συντάξεις. Και υπενθυμίζουν ότι έχει καταψηφίσει τη νέα περικοπή των συντάξεων που υπέγραψαν οι κ. Τσίπρας και Καμμένος για να εφαρμοστεί την 1/1/19.

«Μόνοι τους το συμφώνησαν και μόνοι τους ψήφισαν το συγκεκριμένο μέτρο», επισημαίνουν. «Γι΄ αυτό και», προσθέτουν, «είναι ο ορισμός της υποκρισίας να εγκαλείται η ΝΔ ότι τάχα επιθυμεί τη νέα περικοπή στις συντάξεις όπως και τη μείωση του αφορολόγητου».
Εξηγούν ότι η ΝΔ επέκρινε τη στάση του Ευρωπαίου Επιτρόπου «επειδή, αν υπάρχει περιθώριο να μην περικοπούν οι συντάξεις, τόσο η κυβέρνηση, όσο κυρίως η τρόικα οφείλουν να το δηλώσουν αμέσως και να πάψουν να παίζουν με τις τύχες εκατομμυρίων συνταξιούχων».