Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023 00:09
Ελλάδα

Νέα εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις -Αναβάλλεται το Euroworking Group


Πληροφορίες της τελευταίας στιγμής αναφέρουν ότι δεν θα πραγματοποιηθεί η αποψινή τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group, όπου οι τεχνοκράτες θα προετοίμαζαν τις αποφάσεις που θα λάμβανε το Eurogroup της Δευτέρας για τη δόση των 2 δισ. ευρώ του τρίτου προγράμματος της Ελλάδος.

Αν και το δεύτερο πακέτο με τα προαπαιτούμενα μέτρα ψήφιστηκε χθες το βράδυ από την ελληνική Bουλή, η συμφωνία δεν φαίνεται να κλείνει καθώς η ελληνική πλευρά και οι Θεσμοί δεν τα βρίσκουν στο θέμα των κόκκινων δανείων. «Αγκάθι» εξακολουθεί να παραμένει και το ισοδύναμο για το 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση καθώς το σχέδιο για φορολόγηση του τζόγου δεν φαίνεται να πείθει.

Τις πληροφορίες για την ακύρωση της σημερινής τηλεδιασκεψης του Εuroworking Group, που προέρχονται από τις Βρυξέλλες, δεν επιβεβαιώνει η ελληνική πλευρά μέχρι στιγμής. Αγνωστο παραμένει ακόμη το πότε θα πραγματοποιηθεί, κάτι το οποίο εξαρτάται από το πότε θα υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια και το αν θα ξεκαθαρίσουν τα κρίσιμα προαναφερθέντα ζητήματα.

Ανοίγει έτσι ένα παράθυρο αμφιβολίας και για το εάν ακόμη και στο Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου μπορεί να υπάρξει λύση ή τα δύο αυτά θέματα μπορεί να αποσυνδεθούν από την πρώτη δόση των 2 δισ. ευρώ και να μετατεθούν μαζί με τα υπόλοιπα του επόμενου πακέτου για το άλλο 1 δισ. ως τις αρχές Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται πως κυβερνητικές πηγές ανέφεραν νωρίτερα πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ καθώς τα εμπόδια στις διαπραγματεύσεις μοιάζουν αξεπέραστα. Ειδικά στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων οι συζητήσεις οδηγούνται σε αδιέξοδο..

Γι αυτό ο πρωθυπουργός θα επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή και να μην υπάρξει κάποιο εμπόδιο στην απόφαση του Eurogroup της Δευτέρας για την εκταμίευση της δόσης.
Μάλιστα δεν αποκλείεται αν τα πράγματα πάρουν άσχημη τροπή και δεν διαφαίνεται λύση ο κ.Τσίπρας να έχει τηλεφωνικές συνομιλίες και με Ευρωπαίους ηγέτες.

Την είδηση πάντως της αναβολής του Euroworking Group επιβεβαίωσε μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο twitter και η δημοσιογράφος Ελένη Βαρβιτσιώτη.

Πηγή: www.iefimerida.gr
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com