ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μοσκοβισί: Αναγκαία η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα- Αμηχανία Τσακαλώτου

Αυστηρό μήνυμα προς την Ελληνική κυβέρνηση ως προς τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα έστειλε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί, τονίζοντας πως αυτή είναι αναγκαία. Αμήχανη ήταν η απάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος σημείωσε πως το ΔΝΤ θα πρέπει να αποφασίσει για το τι θα κάνει.

«Η παρουσία του ΔΝΤ είναι μία αναγκαιότητα για ορισμένα κράτη – μέλη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο επίτροπος Μοσκοβισί κατά την διάρκεια της από κοινού συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

«Είχαμε πολύ καλή ανταλλαγή απόψεων τόσο σε ουσία όσο και στη διαδικασία είπε ο Πιέρ Μοσκοβισί δηλώνοντας ότι «δεν του τράβηξα το αυτί».

Ο Επίτροπος γνωστοποίησε ότι πολλά από τα ζητήματα έχουν ήδη κλείσει και ότι η αξιολόγηση αναμένεται να ολοκληρωθεί σε σύντομο διάστημα και τόνισε ότι «Όταν υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος και εκτιμώ πως η λύση είναι και εφικτή και θεμιτή» συμπλήρωσε. «Ελπίζω ότι οι μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοστούν εγκαίρως» συνέχισε, στο ίδιο πλαίσιο, επαναλαμβάνοντας την επιθυμία για μία θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων.

Μεταξύ άλλων ο Πιερ Μοσκοβισί εξέφρασε την επιθυμία για μια κατάσταση “win – win” όπως ο ίδιος ανέφερε ούτως ώστε και οι δύο πλευρές να έχουν οφέλη ενώ πρόσθεσε ότι «η θετική κατάληξη θα έρθει μέσω της στενής και αρμονικής συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων πλευρών».

Αναφορικά με την επιστροφή του ΔΝΤ στην Ελλάδα, ο Επίτροπος κατέστησε σαφές ότι πρέπει να καταβληθούν ορισμένες προσπάθειες για να κλείσουν τα εκκρεμή ζητήματα των εργασιακών, του δημοσιονομικού κενού και τα ενεργειακά, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει ότι «η Επιτροπή πάντα προσπαθεί να έχει μία συλλογική θέση, η οποία θα εμπλέκει και το Ταμείο».

Σημείωσε ότι ήδη προχώρησαν και νομοθετήθηκαν αρκετά από τα ζητήματα της β’ αξιολόγησης αλλά παράλληλα πρέπει να δούμε το θέμα του μετά του 2018 και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα στο χρέος.

Από την πλευρά του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε πως επιθυμία όλων των πλευρών είναι να κλείσει έγκαιρα η δεύτερη αξιολόγηση. Για τη συμμετοχή του ΔΝΤ είπε ότι θα πρέπει να λάβει τις αποφάσεις του σε ποιο βαθμό θα συμμετάσχει.

Επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι στον δρόμο της ανάκαμψης, υπάρχουν νομοθετημένες μεταρρυθμίσεις, ωστόσο, αναγνώρισε ότι όταν υπάρχουν πολλοί εμπλεκόμενοι οι λύσεις απαιτούν χρόνο.

Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι «θέλουμε να δούμε την περίοδο μετά το 2018 και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος» και υπογράμμισε την επιθυμία της ελληνικής πλευράς για αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων της β’ αξιολόγησης. Ερωτηθείς αν η β’ αξιολόγηση θα κλείσει εντός του Ιανουαρίου ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «είμαστε στη σωστή κατεύθυνση και όλοι επιθυμούν μία λύση, είτε είναι εντός Ιανουαρίου είτε αργότερα. Το ταχύτερο θα είναι καλύτερα».

 

 

 

Πηγή: Newpost.gr

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com