Μετά από 24 ώρες συζήτησης Μέρκελ-Σουλτς άναψαν πράσινο φως για «Μεγάλο συνασπισμό»

Ιανουάριος 12th, 2018 | by admin
Μετά από 24 ώρες συζήτησης Μέρκελ-Σουλτς άναψαν πράσινο φως για «Μεγάλο συνασπισμό»
Διεθνή
0

Σε συμφωνία κατέληξαν πριν από λίγο οι αρχηγοί των δυνητικών εταίρων του «μεγάλου» συνασπισμού (CDU/CSU, SPD), στη Γερμανία.

Άνγκελα Μέρκελ, Χορστ Ζεεχόφερ και Μάρτιν Σουλτς, σύμφωνα με κύκλους των διερευνητικών συνομιλιών τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα «Die Welt», συμφώνησαν για την κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού».

Η συμφωνία αυτή -προκειται για κείμενο 28 σελίδων, σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel- ανοίγει τον δρόμο για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις τις επόμενες εβδομάδες, αίροντας ταυτόχρονα την πολιτική αβεβαιότητα που είχε αποδυναμώσει τον ρόλο της Γερμανίας στη διεθνή σκηνή και είχε προκαλέσει ερωτήματα για το αν η Άγγελα Μέρκελ θα κατάφερνε να διατηρήσει την καγκελαρία.

Τώρα οι αντιπροσωπείες των κομμάτων συζητούν την προκαταρκτική αυτή συμφωνία.

Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες οι διαπραγματευτές των τριών κομμάτων προσπαθούσαν να καταλήξουν σε ένα αποτέλεσμα. Βασικά εμπόδια αποτελούσαν η οικονομική και η μεταναστευτική πολιτική, επισημαίνει η Welt.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέρασαν πολλές ώρες συζητώντας τη φορολογία, καθώς και κοινωνικές πολιτικές και πολιτικές υγείας.

Αν και αρχικά υπήρχαν εκτιμήσεις ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει ένα οικονομικό περιθώριο 45 δισεκατομμυρίων ευρώ, το κόστος των νέων πολιτικών στις οποίες κατέληξαν σήμερα είναι σχεδόν διπλάσιο.

Μεταξύ αυτών είναι η πρόταση να εισαχθεί μια σύνταξη αλληλεγγύης η οποία θα βοηθήσει τους χαμηλοσυνταξιούχους. Επιπλέον συμφωνήθηκε η περαιτέρω ενίσχυση των πόλεων με δεκάδες δισεκατομμύρια.

Προβλήματα είχαν δημιουργηθεί και εξαιτίας του αιτήματος του SPD να αυξηθεί ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής από το 42% στο 45%.

Το τελικό εμπόδιο αναμένεται να είναι το συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών στη Βόννη στις 21 Ιανουαρίου, όπου τα μέλη του SPED θα ψηφίσουν ως προς το αν έχει επιτευχθεί επαρκής πρόοδος για να ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις για την κυβερνητική συμμαχία. Σε περίπτωση που δοθεί το πράσινο φως οι επίσημες αυτέ διαπραγματεύσεις δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν το Πάσχα.
Πηγή: 21 ώρες διαβουλεύσεων κι ακόμη δεν βγήκε «λευκός καπνός» στη Γερμανία για μεγάλο συνασπισμό | iefimerida.gr

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Die Welt/Deutsche Welle/Der Spiegel