ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λουκέτο και για την εταιρεία Σαραφίδης στη Θεσσαλονίκη- Θυγατρική της Ηλεκτρονικής

Οριστικό τέλος έβαλε η Σαραφίδης, η παλαιότερη εταιρία ηλεκτρονικών και ηλεκτρονικών ειδών της Θεσσαλονίκης μετά την Ηλεκτρονική Αθηνών.

Η εταιρία, θυγατρική της Ηλεκτρονικής Αθηνών έγραψε τους «τίτλους τέλους» μετά την εκδίκαση της αίτησης πτώχευσης την περασμένη Παρασκευή από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Η εξέλιξη μπορεί να ήταν αναμενόμενη, μετά την πτώχευση της Ηλεκτρονικής Αθηνών, δεν παύει όμως να αποτυπώνει την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος και την οικονομική ασφυξία λόγω έλλειψης ρευστότητας. Κάτι το οποίο επικαλέστηκε και η εταιρία στην αίτησή της σημειώνοντας ότι:

«Δεν υπάρχει  καμία ελπίδα πλέον βελτίωσης της κατάστασης, καθώς οι συνεργαζόμενοι με την μητρική εταιρεία οίκοι και δη εκείνοι του εξωτερικού προέβησαν σε αιτήματα κατάπτωσης των εγγυητικών μας επιστολών και σε καταγγελίες των συμβάσεων μας, με επιπλέον αποτέλεσμα να μην μας προμηθεύουν με εμπόρευμα. Τα ράφια και οι αποθήκες αδειάζουν και οι προμηθευτές είναι εξαγριωμένοι λόγω την αδυναμίας μας να εξυπηρετήσουμε τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις μας. Οι τράπεζες στις οποίες στραφήκαμε για παροχή στοιχειώδους ρευστότητας, όπως κάναμε και στο παρελθόν, όγι μόνο δεν μας δίνουν ούτε ένα ευρώ μέσω των δανειακών συμβάσεων που έχουμε υπογράψει αλλά ταυτόχρονα παρακρατούν το προϊόν από τις εισπράξεις με προγράμματα δόσεων μέσω πιστωτικών καρτών, στραγγαλίζοντας ακόμα και την πενιχρή ρευστότητα που υπήρχε»

Η Σαραφίδης εμφανίζει (στοιχεία Ιουνίου 2015) συσσωρευμένα χρέη άνω των 11 εκατ. ευρώ, με τη χρεοκοπημένη Ηλεκτρονική να αδυνατεί να συνδράμει, όπως έκανε στο παρελθόν, στην επιβίωσή της. Από το παραπάνω ποσό περίπου 785 χιλιάδες ευρώ αφορούν βραχυπρόθεσμα δάνεια, ενώ οι ζημιές προ φόρων (1/7/2014 – 30/6/2015) ξεπέρασαν το 1 εκατ. ευρώ.

Επίσης, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε σε ποσό 3,9 εκατ. περίπου έναντι περίπου 8 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση, μείωση (-51,69%) που οφείλεται εκτός από την οικονομική κρίση στο κλείσιμο τριών καταστημάτων.
θυγατρική της Ηλεκτρονικής.

Σημειώνεται ότι η Σαραφίδης ιδρύθηκε το 1969 με την οδό Ερμού 29 στη Θεσσαλονίκη και αντικείμενο την εμπορία ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών. Υπήρξε η πρώτη εταιρεία ηλεκτρικών ειδών στην Θεσσαλονίκη που προχώρησε σε ανάπτυξη δικτύου πωλήσεων εγκαινιάζοντας το δεύτερο κατάστημα της στην Ανατολική Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο του 1988.

Από το 1997 έως και το 2009 εγκαινίασε εννέα νέα υποκαταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Έδεσσα, Κοζάνη, Βόλο, Τρίκαλα και Κατερίνη.Το 2007 η Ηλεκτρονική Αθηνών ανακοίνωσε ότι ήρθε σε συμφωνία με το σύνολο των μετόχων της εταιρείας με την επωνυμία ΣΑΡΑΦΙΔΗΣ Α.Ε. ΕΜΠΟΡΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ για την εξαγορά του 100% των μετοχών της ΣΑΡΑΦΙΔΗΣ.

Ο αριθμός των εργαζομένων της από 53 στις 30/6/2014 μειώθηκε, έναν χρόνο μετά, σε 35, όπως και οι παροχές προς το προσωπικό: από άνω του 1 εκατ. ευρώ σε 497.800 ευρώ.

Πηγή: iefimerida.gr