Τοπικά

Κορίνα Κρέτσου: Η Κάρλα αποτελεί το σύμβολο της ευρωπαϊκής συνοχής

Ένα πολύπαθο έργο, που χρειάστηκαν 20 χρόνια για να ολοκληρωθεί, με εκατομμύρια ευρώ κόστος και με περιβαλλοντικό, αρδευτικό,υδρευτικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα, εγκαινιάστηκε σήμερα. Πρόκειται για το έργο της ανασύστασης της λίμνης Κάρλας που εγκαινίασε η Επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.,  Κορίνα Κρέτσου και ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης μαζί με την υφυπουργό του ίδιου υπουργείου,  Μαρίνα Χρυσοβελώνη, αλλά και την υφυπουργό Οικονομίας Κατερίνα Παπανάτσιου.

Μαζί με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστό και τους λοιπούς επίσημους προσκεκλημένους, επισκέφθηκαν αρχικά (λίγο πριν τις 10), το Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης Στεφανοβικείου  και ενημερώθηκαν για την πορεία του έργου της Κάρλας από τον ίδιο τον Περιφερειάρχη.

Eν συνεχεία και μέσα σε πανηγυρικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του έργου, με την Επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξη της Ε.Ε.,  Κορίνα Κρέτσου να τονίζει ότι μ’ αυτό το μεγάλο έργο, ένα θραυσμένο οικοσύστημα είναι ζωντανό.

«Ο βιότοπος αποκτά ζωή. Η αναβίωση της Κάρλας φέρνει τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και αποτελεί παράδειγμα για όλη την περιοχή. Θέλω να συγχαρώ τους εργαζομένους και μηχανικούς για το έργο τους. Είναι ορατό σύμβολο της ευρωπαϊκής συνοχής. Είναι μια μεταμόρφωση όχι μόνο της λίμνης, αλλά της οικονομίας» επισήμανε η ίδια, προσθέτοντας ότι μαζί με έργα υποδομών σε σχολεία και νοσοκομεία μπορεί να αλλάξει η ζωή των ανθρώπων.

Από την πλευρά του ο Υπουργός εσωτερικών Αλ. Χαριτσης τόνισε πώς πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο στα Βαλκάνια.

«Πολλές φορές συζητάμε για περιβαλλοντικά έργα και πολλές φορές τα βάζουμε σε αντιδιαστολή με την ανάπτυξη. Εδώ έχουμε ένα έργο που δείχνει με τον καλύτερο τρόπο ότι το περιβάλλον και η ανάπτυξη, συμπληρώνουν το ένα το άλλο. Το έργο δημιουργεί ένα ιδανικό περιβάλλον για την περιοχή. Θα συμβάλει στην ύδρευση του πολεοδομικού συγκροτήματος και επίσης θα συμβάλει στην αντιπλημμυρική προστασία. Είναι ανάπτυξη με περιβαλλοντικό πρόσωπο.

«Συνεργαστήκαμε με τον Περιφερειάρχη Κ. Αγοράστο για να ξεμπλοκάρουμε το έργο που θα είχε απώλεια σημαντικών πόρων», είπε ο κ. Χαρίτσης και ευχαρίστησε τον κ. Αγοραστό για τη συνεργασία, όπως επίσης την κ. Κορίνα Κρέτσου, λέγοντας ότι χωρίς τη συμπαράστασή της δεν θα είχε επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα. «Τώρα που η χώρα βγαίνει από την κρίση, όλοι οι ζωντανοί φορείς της κοινωνίας είναι σημαντικό να συνεργαστούν για να πάμε σε μια νέα φάση που δεν θα έχει τις στρεβλώσεις και τις παθογένειες του παρελθόντος», είπε.

«Στο έργο αυτό διεισδύουν οι επιθυμίες όλων των Ελλήνων. Στον τόπο αυτό συναντάται η παραγωγή, το περιβάλλον, το νερό, τα 181 είδη πουλιών και 14 είδη ψαριών, που ζουν στην Κάρλα», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβλήθηκε μετά το 2014 ώστε να σωθεί το έργο. «Κερδίσαμε τον χρόνο και αποδείξαμε ότι δεν παραδινόμαστε. Είμαστε μια γροθιά στη Θεσσαλία και όλα τα άλλα δεν μας αφορούν. Συνολικά 150.000 στρέμματα αρδεύονται χάρις στη λίμνη Κάρλα, πάρα τις «σειρήνες» που κινδυνολογούσαν.  Άνθρωποι ζουν από αυτό το έργο και παράγεται εθνικός πλούτος. Αποκαταστήσαμε σε χρόνο ρεκόρ το οικοσύστημα. Συναντιόμαστε με την ιστορία που λέει ότι πετύχαμε. Η περιοχή αλλάζει σελίδα και επίπεδο» τόνισε ο κ. Αγοραστός.

Αίσθηση προκάλεσαν τα λόγια του Λεωνίδα Χατζηζήση, από τα Κανάλια, ο οποίος σημείωσε ότι μέχρι τα 25 του χρόνια ήταν ψαράς και ζούσε από αυτό το επάγγελμα. Το 1962 οι ψαράδες της περιοχής αναγκάστηκαν να αλλάξουν επάγγελμα και να γίνουν μετανάστες. Πριν από λίγους μήνες, όμως, άρχισε να πηγαίνει με τον εγγονό του και πάλι για ψάρεμα στην Κάρλα.
«Σήμερα είμαι συγκινημένος και αυτό το οφείλουμε σε όσους δούλεψαν για το έργο. Το ευχαριστώ είναι λίγο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μετά την εκδήλωση όλοι αποχώρησαν για τα Κανάλια, όπου εκεί η κ. Κρέτσου και ο κ. Χαρίτσης εγκαινίασαν το Μουσείο των Καναλίων.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης, ο εκπρόσωπος του Κυρ. Μητσοτάκη Κων. Τσιάρας, οι υφυπουργοί Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μεϊκόπουλος, Μάκης Μπαλλής, της ΝΔ Χ. Μπουκώρος, της Χρυσής Αυγής Παν. Ηλιόπουλος, πολιτικές κι στρατιωτικές Αρχές του τόπου καθώς επίσης περιφερειακοί σύμβουλοι και οι δήμαρχοι Ρ. Φεραίου, Ζαγοράς – Μουρεσίου και Αλμυρού Δημ. Νασίκας, Παναγιώτη Κουτσάφτης και Δημ. Εσερίδης, καθώς και πλήθος κόσμου. Το παρών έδωσε και ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και αντιπρόεδρος τη Βουλής Νίκος Κατσαρός.

 

Μοιράσου το άρθρο: