Τοπικά

Κοντά στους πρόσφυγες ο Δήμος Βόλου

Τάσος Μπατζιάκας: Αν και δεν έχουμε την ευθύνη, θα είμαστε κοντά τους – Επιτυχής η επιλογή χώρου από το Δήμο Βόλου

ΜΟΖΑΣ1

Στις εγκαταστάσεις της αντιπροσωπείας Μόζας Α.Ε. όπου, από το βράδυ Της Τεετάρτης, βρίσκονται 203 πρόσφυγες από την Συρία, μεταξύ αυτών 103 παιδιά και 48 γυναίκες, βρέθηκαν σήμερα στελέχη της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Βόλου με επικεφαλής τον Αντιδήμαρχο κ. Τάσο Μπατζιάκα οι οποίοι και ενημερώθηκαν για τις ενέργειες που έχουν γίνει από την στιγμή της άφιξης τους ενώ μοίρασαν και σακούλες με είδη διατροφής μακράς διάρκειας.

Οι 203 πρόσφυγες έφτασαν χθες το βράδυ από τα Ιωάννινα και αφού καταμετρήθηκαν μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στις ειδικά διαμορφωμένες για την φιλοξενία τους εγκαταστάσεις. Την ιατρική φροντίδα έχουν αναλάβει στρατιωτικοί γιατροί ενώ η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών έχει αναλάβει την σίτιση, την φροντίδα και την φύλαξη του χώρου. Στον χώρο συνδράμουν και εθελοντές της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων.

Παράλληλα στις εγκαταστάσεις έχει στηθεί ιατρείο και αναρρωτήριο, μεταξύ των προσφύγων υπάρχουν δύο εγκυμονούσες και έχουν επίσης εγκατασταθεί ντουζιέρες και χημικές τουαλέτες.

ΜΟΖΑΣ 4 ΜΟΖΑΣ 6

Από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής διανεμήθηκαν 203 σακούλες με είδη διατροφής μακράς διάρκειας, νερά, μπισκότα, κρουασάν, χυμοί, με τον κ. Μπατζιάκα να δηλώνει, μεταξύ άλλων, πως η ευθύνη της λειτουργίας του Κέντρου Φιλοξενίας βαρύνει ναι μεν το Στρατό, ωστόσο με την σημερινή παρουσία της Δημοτικής Αρχής γίνεται καταφανές πως ο Δήμος Βόλου θα είναι «παρών» και θα συνεργάζεται σε ο,τιδήποτε χρειαστεί.

“Όταν τέθηκε το θέμα για την μετεγκατάσταση προσφύγων στην περιοχή μας και μετά από τις συνομιλίες που είχε ο αρμόδιος υπουργός κ. Βίτσας με τον αιρετό Δήμαρχο Βόλου κ. Αχιλλέα Μπέο, είχαμε τονίσει ότι ο χώρος που θα φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες πρέπει να πληροί όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις, να είναι στεγασμένος και πάνω από όλα να διασφαλίζονται όλοι οι όροι υγιεινής και καθαριότητας και όχι να δημιουργήσουμε και εδώ συνθήκες Ειδομένης. Αυτό σήμερα όπως όλοι διαπιστώνουμε έγινε πράξη και οι πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν χωρίς προβλήματα στον χώρο που διαμορφώθηκε στις εγκαταστάσεις της Μόζας Α.Ε. όπως άλλωστε είχαμε υποδείξει”, επισήμανε ο κ. Μπατζιάκας.

ΜΟΖΑΣ5 ΜΟΖΑΣ7

Σημειώνεται πως από την Δημοτική Αρχή στο Κέντρο Φιλοξενίας μετέβησαν και βοήθησαν στη διανομή εκτός του κ. Μπατζιάκα, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ.. Γιώργος Μουλάς, και οι κ. Άρης Σαββάκης, Απόστολος Ζαρκάδας-Βεργής, Βιολέτα Καντόλα, Δέσποινα Κότογλου, Σοφία Χάλαρη, Δημήτρης Λιβογιάννης και Μιχάλης Καπουρνιώτης.

Η είσοδος σε μη έχοντες εργασία, όπως οι δημοσιογράφοι, απαγορεύεται και από τον επικεφαλής της δύναμης του κέντρου και ένα αστυνομικό που βρισκόταν στην είσοδο έγινε γνωστό ότι μπορεί να επιτραπεί μόνο με άδεια από του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ή Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενώ οι πρόσφυγες, είναι ελεύθεροι να βγουν έξω από το κέντρο ή να επισκεφθούν την πόλη του Βόλου, επιδεικνύοντας ένα καρτελάκι που τους χορηγήθηκε χθες.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εθελοντικής ομάδας Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Βασίλη Ηλιόπουλο, οι εγκαταστάσεις είναι πολύ καλές, ο στρατός έχει κάνει πολύ καλή δουλειά και οι εθελοντές βοήθησαν όσο μπορούσαν με την εμπειρία τους και έδωσαν λύσεις σε κάποια προβλήματα.

Όπως ανέφερε, οι χώροι στο κέντρο ήταν καθαροί, υπάρχει νερό και ρεύμα, στήθηκαν περίπου 20 χημικές τουαλέτες, ενώ στον προαύλιο χώρο υπάρχει κοντέινερ που έχει μέσα 10 ντουζιέρες και νιπτήρες.