ΚΟΡΥΦΑΙΕΣΤοπικά

Κοινή άσκηση Ελλάδας – ΗΠΑ στον Παγασητικό – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Λιμάνι του Βόλου

Στον Βόλο βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, 300 Αμερικανοί πεζοναύτες στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στη φετινή άσκηση πεζοναυτών Ελλάδας – ΗΠΑ με την ονομασία «Μέγας Αλέξανδρος». Πρόκειται για τη διμερή άσκηση συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και συνεκπαίδευση των Ειδικών Δυνάμεων που αφορά κυρίως τους Έλληνες ναυτικούς από την 32η Ναυτική Ταξιαρχία και τους ναυτικούς των ΗΠΑ από 22 MEU και USS Arlington. Η άσκηση θα γίνει στον Παγασητικό και θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Ιανουαρίου.
Όπως και πέρυσι τέτοια εποχή, οι Αμερικανοί κομάντος έχουν ήδη φθάσει στον Βόλο προκειμένου να αρχίσει η άσκηση, η οποία φέτος θα είναι αναβαθμισμένη. Στο λιμάνι του Βόλου κατέπλευσε και το καταμαράν «USS Carson City» του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, προκαλώντας την αντίδραση του ΚΚΕ.
Υπενθυμίζεται ότι στην περιοχή έχουν ήδη φθάσει και αμερικανικά ελικόπτερα από τη δύναμη της Ευρώπης, τα οποία θα μετασταθμεύσουν στην Ελλάδα για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος 2019» γίνεται στο πλαίσιο της συνεκπαίδευσης που κάνει η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών με πεζοναύτες του Αμερικανικού Στρατού.
Στην άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος» επιστρατεύθηκαν τεθωρακισμένα και ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού επίσης και έγινε εκπαιδευτική βολή με εμπλοκή βαρέων όπλων, αλλά και των τεθωρακισμένων μηχανημάτων.
Εξετάστηκε η εξοικείωση όλων με τα σύγχρονα όπλα, η τήρηση των κανόνων ασφαλείας, με τα κομάντο της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών να εκπαιδεύονται σε βολές με τα οπλικά συστήματα των Αμερικανών και οι Αμερικανοί πεζοναύτες αντίστοιχα να εκπαιδεύονται σε βολές με τα δικά μας οπλικά συστήματα.
Επ’ ευκαιρία της άσκησης θα γίνει και η παρουσίαση του αμφίβιου τεθωρακισμένου οχήματος AAV7A1 σε αντιπροσωπεία του ΓΕΣ και της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) του ΓΕΕΘΑ, σε ανταπόκριση σχετικού αιτήματος της ελληνικής πλευράς προκειμένου το ΓΕΣ να αποκτήσει μια επικαιροποιημένη άποψη για τα οχήματα αυτά που είναι απαραίτητα ώστε η 32η ΤΑΞ Π/Ν να αποκτήσει ικανότητα εκτέλεσης αμφίβιων αποβατικών ενεργειών με άφεση δυνάμεων σε μεγάλη απόσταση από την ακτή απόβασης.

Το USNS Carson City
Το USNS Carson City, ανήκει στη δύναμη της Στρατιωτικής Διοίκησης Εφοδιασμού Ναυτικού(Sealift), που ελέγχει τα ανεφοδιαστικά και στρατιωτικά πλοία μεταφοράς του Πολεμικού Ναυτικού.
Ναυπηγήθηκε το 2015 και τέθηκε σε υπηρεσιακή ετοιμότητα τον Ιούνιο του 2016. Έχει μήκος 103 και πλάτος 29 μέτρα, ανώτερη ταχύτητα 43 κόμβους και 41 άτομα πλήρωμα, ενώ μπορεί να μεταφέρει 312 στρατιώτες, άρματα μάχης ακόμα και ελικόπτερα.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Λιμάνι του Βόλου
Η Επιτροπή Ειρήνη Βόλου καλεί συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικούς φορείς του Βόλου και της Μαγνησίας, την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019, ώρα 18:30 σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Λιμάνι του Βόλου ενάντια στην παρουσία του αμερικανικού πλοίου «USS Carson City», του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Οπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση -κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης Βόλου: «Το πλοίο συμμετέχει μαζί με την 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών και τους Αμερικάνους στρατιώτες που έχουν εγκατασταθεί σε Βόλο και Στεφανοβίκειο στην άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος», γεγονός που αποδεικνύει το ολοένα και πιο στενό δέσιμο της χώρας στις επικίνδυνες αντιπαραθέσεις στην περιοχή. Επιβεβαιώνεται άμεσα και με τον πιο περίτρανο τρόπο η καταγγελία της ΕΕΔΥΕ, παράρτημα Βόλου, που στην σύσκεψη φορέων στις 31/10/2018 είχε επισημάνει ότι η παρουσία περιορισμένων αμερικανικών στρατευμάτων στο Στεφανοβίκειο θα εξελιχθεί σε μετατροπή όλης της περιοχής μας, της Ν. Ιωνίας, της Αγχιάλου, του λιμανιού του Βόλου, σε μια απέραντη Αμερικανονοατοική βάση.

Η Επιτροπή Ειρήνη Βόλου καλεί του μαζικούς φορείς και τα σωματεία των εργαζομένων να αντισταθούν στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους του ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Ε.Ε και στην πολιτική της κυβέρνησης, που εμπλέκει άμεσα και έμμεσα τη χώρα μας σ’ αυτούς.

Να ζητήσουν να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας μας στις πολεμικές νατοϊκές επεμβάσεις ενάντια στη Συρία και σε άλλους λαούς.

Να μην επιτρέψουν να μετατραπεί ο Βόλος, η Μαγνησία και η χώρα μας σε ένα πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ με τις βάσεις τους, που δεν φτιάχνονται για να προστατεύσουν τη χώρα και τα σύνορα της, αλλά για να χτυπήσουν άλλους λαούς.

Ταυτόχρονα μετατρέπουν σε επίκεντρο ισχυρού πλήγματος αντίπαλων δυνάμεων σε περίπτωση πολεμικής εμπλοκής, με τραγικές συνέπειες για το λαό μας και στην περιοχή μας».