1 2
Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024 01:06
Τοπικά

Κινητοποίηση του ΠΑΜΕ για το άνοιγμα των καταστημάτων


Δυναμική κινητοποίηση πραγματοποίησε η Επιτροπή αγώνα Εμποροϋπαλλήλων- ιδιωτικών υπαλλήλων της γραμματείας Μαγνησίας του ΠΑΜΕ το πρωί της Κυριακής, έξω από το πολυκατάστημα Μαρινόπουλος (2ας Νοεμβρίου), για την υπεράσπιση της Κυριακής αργίας. Το πολυκατάστημα έμεινε κλειστό για αρκετές ώρες με την περιφρούρηση της απεργίας από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ.
Η χθεσινή Κυριακή ήταν μια από τις επτά Κυριακές του έτους για τις οποίες έχει νομοθετηθεί το άνοιγμα των καταστημάτων, με νόμο του 2013 τον οποίο διατηρεί σε ισχύ και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Εμποροϋπάλληλοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι συγκεντρώθηκαν έξω από το πολυκατάστημα και ενημέρωναν τους εργαζόμενους και όποιον πήγαινε για αγορές, ενώ στην συνέχεια έκαναν πορεία στην κεντρική αγορά της οδού Ερμού μέχρι την πλατεία του Αγίου Νικολάου. Παράλληλα καλούσαν σε μαζική συμμετοχή στην 24ωρη Πανελλαδική Πανεργατική απεργία στις 12 Νοέμβρη και στη συγκέντρωσητου ΠΑΜΕ στις 10 το πρωί στην πλατεία Πανεπιστημίου.
Για άλλη μία φορά την προσπάθεια για την επιτυχία της απεργίας πήραν στην πλάτη τους οι δυνάμεις της επιτροπής αγώνα εμποροϋπαλλήλων του Π.Α.ΜΕ. Η πλειοψηφία της Διοίκησης του Συνδέσμου Εμποροϋπαλλήλων Βόλου όχι μόνο έλαμψε δια της απουσίας της σήμερα, αλλά έχει και μεγάλη ευθύνη για το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι του κλάδου στον Βόλο έχουν βρεθεί απροετοίμαστοι στην επίθεση που δέχονται. Έχουν μεγάλη ευθύνη που όλο το προηγούμενο διάστημα καθησύχαζαν τους εργαζόμενους πως η «αριστερή» κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με ένα νόμο θα κατοχύρωνε την Κυριακάτικη αργία, όταν η επιτροπή αγώνα προσπαθούσε να οργανώσει τους συναδέλφους, ώστε να μη χάνουν χρόνο σε αυταπάτες και προσμονές. Δεν είναι αφελείς ή ανίκανοι! Ο ρόλος τους φάνηκε και στις πρόσφατες αρχαιρεσίες του σωματείου που είχαν «πάρε δώσε» με την εργοδοσία της αλυσίδας ΑΒ Βασιλόπουλος, όπου οι εργαζόμενοι έρχονταν με την παρουσία των προϊσταμένων τους να τους για να τους ψηφίσουν, με εντολές της εργοδοσίας, με αυτοκίνητα μάλιστα της εταιρείας. Έχουν το ρόλο του εργοδοτικού συνδικαλισμού στο σωματείο, καμουφλαρισμένο με «αριστερό» πασπάλισμα.
Είναι ανάγκη κάθε εργαζόμενος, άνεργος, με προγράμματα voucher, να έρθει σε επαφή με την επιτροπή αγώνα εμποροϋπαλλήλων του ΠΑΜΕ. Να κάνει το βήμα να συμμετέχει σε επιτροπές στη δουλειά και στη γειτονιά. Αυτό είναι το μόνο όπλο των εργαζομένων μπροστά στην εργοδοτική τρομοκρατία. Έχουμε καταλάβει πια, πως χωρίς αγώνα καμία κυβέρνηση δεν νομοθετεί υπέρ μας, αντίθετα χαρίζονται όλα μας τα δικαιώματα στους μεγαλοεργοδότες μετά από «αξιοπρεπείς διαπραγματεύσεις και συμβιβασμούς» όπως μας έλεγαν, με αποτέλεσμα αδιαπραγμάτευτα συμβιβασμένες και αναξιοπρεπείς τις δικές μας ζωές
Απέναντι στα συμφέροντα των εργοδοτών, οι εργαζόμενοι να αντιτάξουμε τα δικά μας συμφέροντα.
Κανένας μόνος του! Συνεχίζουμε τον αγώνα μας, δεν παραιτούμαστε. Απαντάμε αποφασιστικά με την μαζική μας συμμετοχή στην 24ωρη Πανελλαδική Πανεργατική απεργία στις 12 ΝΟΕΜΒΡΗ, παίρνουμε την υπόθεση της επιτυχίας της στα δικά μας χέρια.
Όλοι στον αγώνα για να διεκδικήσουμε από καλύτερες θέσεις:

Κατάργηση του νόμου για την λειτουργία των καταστημάτων 8 Κυριακές το χρόνο.
Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλες τις Κυριακές του χρόνου, για όλα τα καταστήματα με νόμο από την κυβέρνηση.
8ωρο 5ημερο 40ωρο με μόνιμη και σταθερή εργασία.
Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.
Κανένας εργαζόμενος με δουλειά 2 και 3 ημερών με μισθούς 250 και 300 ευρώ.
Μέτρα προστασίας και ανακούφισης των ανέργων. Πάγωμα των πληρωμών για φως, νερό, τηλέφωνο. Καμία διακοπή συνδέσεων.
Επαναφορά ΕΓΣΣΕ στα 751 ευρώ.
Καμία νέα περικοπή στις συντάξεις και αποκατάσταση των κύριων και επικουρικών συντάξεων στο ύψος που ήταν το 2009.