ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καταγγελία ΠΟΕΔΗΝ: Δεκάδες ασθενείς πεθαίνουν περιμένοντας να χειρουργηθούν – Tι ισχύει στη Θεσσαλία

Κλειστές χειρουργικές αίθουσες λόγω έλλειψης γιατρών και νοσηλευτών, έκτακτα περιστατικά που μεταφέρονται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για να χειρουργηθούν, μακρές λίστες αναμονής για τους ασθενείς που πρέπει να χειρουργηθούν έως και δύο έτη, διαλυμένος εξοπλισμός, μεγάλες ελλείψεις χειρουργικών υλικών: τη μελανή εικόνα των χειρουργείων του ΕΣΥ αποτυπώνει η νέα έρευνα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Η καθημερινότητα των χειρουργείων εμπλουτίζεται με ακόμη πιο σκληρές λεπτομέρειες. Ασθενείς που χρειάζονται άμεσα να υποβληθούν σε σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις, δεν χειρουργούνται επειδή δεν είναι εξασφαλισμένο το κρεβάτι μετά το χειρουργείο. Χειρουργεία αναβάλλονται επειδή δεν υπάρχουν αναισθησιολόγοι, δεν λειτουργούν αναισθησιολογικά μηχανήματα, δεν υπάρχουν διαγνωστικά μηχανήματα (Αξονικοί Τομογράφοι), λείπουν χειρουργοί, νοσηλευτές και άλλες απαραίτητες υποστηρικτικές ειδικότητες Ιατρών. Πολλά φορεία και καρότσια που μεταφέρουν τους ασθενείς στα χειρουργεία είναι άχρηστα και διαλυμένα. Διαλυμένα επίσης τα χειρουργικά τραπέζια. Νοσοκομεία δεν έχουν πλυντήριο εργαλείων και τα εργαλεία πλένονται στο χέρι.

«Για επικοινωνιακούς λόγους η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανακοινώνει λίστες χειρουργείων αντί να προσλάβει νοσηλευτικό προσωπικό, χειρουργούς και αναισθησιολόγους, αντί να φροντίσει να προμηθευτούν τα νοσοκομεία χειρουργικά υλικά, να ανανεώσουν και να βελτιώσουν τον εξοπλισμό των χειρουργείων» λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος.

Έλλειμμα αναισθησιολόγων

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, το Αναισθησιολογικό Τμήμα πρέπει να διαθέτει μια Νοσηλεύτρια για κάθε χειρουργική αίθουσα. Αυτό, όμως, δεν συμβαίνει σχεδόν ποτέ στα δημόσια νοσοκομεία, ιδίως στα μεγάλα εφημερεύοντα νοσοκομεία. Τα Αναισθησιολογικά Τμήματα διαθέτουν μια Νοσηλεύτρια για τουλάχιστον 3 χειρουργικές αίθουσες. Στις εφημερίες μεγάλων Νοσοκομείων πολλές φορές υπάρχει μια νοσηλεύτρια εργαλειοδότρια για 2 χειρουργικές αίθουσες.

Η υποστελέχωση των χειρουργείων σε ό,τι αφορά τους νοσηλευτές αυξάνει τους κινδύνους για τους ασθενείς που χειρουργούνται, ειδικά όταν οι χειρουργικές αίθουσες είναι διάσπαρτες στο Νοσοκομείο σε πολλούς χώρους και μακρινές αποστάσεις.

Αναφέρεται ενδεικτικά ότι στο ΑΧΕΠΑ νοσηλεύτρια χειρουργείου που καλύπτει χειρουργική αίθουσα ΩΡΛ καλείται να καλύψει χειρουργική αίθουσα για περιστατικά άλλων κλινικών σε χειρουργεία που βρίσκονται σε άλλο χώρο του Νοσοκομείου. «Κατά την εφημερία του Νοσοκομείου μπορεί να μεταφερθεί επείγον περιστατικό στη χειρουργική αίθουσα ΩΡΛ που πρέπει να υποβληθεί σε τραχειοστομία μέσα σε δευτερόλεπτα προκειμένου να σωθεί ο Ασθενείς. Τι θα γίνει εάν εκείνη την ώρα δεν υπάρχει Νοσηλεύτρια στη χειρουργική αίθουσα;» διερωτάται ο κ. Γιαννάκος.

Τι κατέγραψε η ΠΟΕΔΗΝ στα χειρουργεία 46 δημόσιων νοσοκομείων

Γ.Ν. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ «Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ»
Είναι κλειστές 2 Αίθουσες Χειρουργείων, λόγω έλλειψης Νοσηλευτικών και Χειρουργών Ιατρών, όπως ΩΡΛ. Εξαιτίας των κλειστών χειρουργικών αιθουσών δεν καλύπτονται οι ανάγκες των εφημεριών. Ο εξοπλισμός (χειρουργικά κρεβάτια, αναισθησιολογικά μηχανήματα κλπ) είναι 20ετίας. Η τελευταία συντήρηση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού  των χειρουργείων έγινε το 2001. Ανεπαρκής η προμήθεια αναλώσιμων χειρουργικών υλικών λόγω έλλειψης χρημάτων (μάσκες ,γάντια κλπ). Δεν υπάρχει χειρουργικός ιματισμός (προσωπικού, ασθενών), με αποτέλεσμα να καταναλώνεται ιματισμός μιας χρήσης που ανεβάζει  κατά πολύ το κόστος.

ΠΓΝΘ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ
Είναι κλειστές  9 από τις 15 Αίθουσες Χειρουργείων λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Οι λίστες αναμονής των ασθενών είναι πολύμηνες – για σοβαρά γυναικολογικά περιστατικά ξεπερνά τους 16 μήνες.

ΓΝΘ ΑΧΕΠΑ
Τα χειρουργεία ΩΡΛ καλύπτουν και τις εφημερίες του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς». Το νοσηλευτικό προσωπικό είναι κάτω του ορίου ασφαλείας. Το λιγοστό προσωπικό επιβαρύνεται με βαριά ωράρια. Οφείλονται πολλά ρεπό και άδειες. Ένας  νοσηλευτής χειρουργείου  καλύπτει στις εφημερίες δύο και τρεις χειρουργικές αίθουσες διαφορετικών κλινικών και ΤΕΠ.

ΓΝΘ  ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Είναι κλειστές 2  αίθουσες χειρουργείων λόγω μεγάλης  έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Ένας νοσηλευτής κίνησης χειρουργείων πρέπει να βρίσκεται σε τρεις αίθουσες συγχρόνως. Δύο αίθουσες χειρουργείων καλύπτει ένας Νοσηλευτής Αναισθησιολογικού. Υπάρχει ένας (1) Νοσηλευτής αναισθησιολογικού για τις χειρουργικές αίθουσες φυσιολογικών τοκετών, καισαρικών τομών, μαιευτικής και τη λήψη ωαρίων εξωσωματικών. Η αναμονή ασθενών για ορθοπεδικά περιστατικά χειρουργεία φτάνει το 1,5 έτος, για μαιευτικά και γυναικολογικά περιστατικά τα 2 έτη.

ΓΝΘ ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ
Τα χειρουργεία είναι παλαιά. Δεν συντηρούνται οι υποδομές και ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός.

Γ.Ν. ΙΚΑΡΙΑΣ
Δεν υπάρχει αξονικός τομογράφος και, κυρίως,  δεν υπάρχουν αντιδραστήρια για να γίνει προεγχειρητικός έλεγχος για λοιμώδη νοσήματα ( HIV,HBV,HCV ), βιοχημικά κλπ. Δεν υπάρχει αναπνευστήρας. Τα βαριά περιστατικά διακινούνται σε άλλα νοσοκομεία με αεροδιακομιδές (υψηλό κόστος). Δεν γίνονται τοκετοί λόγω έλλειψης παιδιάτρου. Οι ασθενείς αναγκάζονται να εξυπηρετούνται μόνο σε ιδιωτικά κέντρα, ή να μετακινούνται σε άλλες πόλεις με μεγάλο κόστος.

Γ.Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ
Είναι κλειστά 2 χειρουργικά τραπέζια. Από τα έξι λειτουργούν τα 4 λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού, αναισθησιολόγων και νοσηλευτών.

Γ.Ν. ΞΑΝΘΗΣ
Είναι κλειστά 2 χειρουργικά τραπέζια κλειστά. Από τα έξι  λειτουργούν τα 4 λόγω έλλειψης Χειρουργών Ιατρών και Νοσηλευτικού προσωπικού.

Γ.Ν. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Είναι κλειστά 3 χειρουργικά τραπέζια κλειστά. Από τα 9 λειτουργούν συνήθως 6 λόγω έλλειψης προσωπικού. Οφείλονται πολλές ημέρες άδειας σε κάθε νοσηλευτή και οφείλονται σε όλους το σύνολο της άδειας του έτους 2016.

Γ.Ν. ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
Από τα 3 χειρουργικά τραπέζια που διαθέτει το νοσοκομείο λειτουργεί μόνο το ένα  λόγω έλλειψης Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού. Οφείλονται 40 ημέρες άδειας κατά μέσο όρο σε κάθε νοσηλευτή, και το σύνολο των αδειών του έτους 2016.

Γ.Ν. ΛΕΙΒΑΔΙΑΣ
Από τα 5 χειρουργικά τραπέζια λειτουργούν τα 2 και τα άλλα 3 είναι κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού.

Γ.Ν. ΑΜΦΙΣΣΑΣ
Αναβάλλονται πολλά χειρουργεία γιατί η Παθολογική κλινική είναι κλειστή εδώ και ένα χρόνο, καθώς και οι άλλες κλινικές υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού.

Π.Γ.Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ
Είναι κλειστές 6 χειρουργικές αίθουσες κλειστές -λειτουργούν οι 5 από τις 11 λόγω έλλειψης προσωπικού. Επίσης λείπουν διάφορα χειρουργικά εργαλεία και διαθερμίες. Διαλυμένα τα φορεία και τα καρότσια μεταφοράς των Ασθενών στα χειρουργεία. Η λίστα αναμονής στα περισσότερα χειρουργικά περιστατικά ξεπερνά τους έξι μήνες.
 
Γ.Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ
Η λίστα αναμονής στα οφθαλμολογικά χειρουργικά περιστατικά ξεπερνά τους οκτώ μήνες. Παλαιά αναισθησιολογικά μηχανήματα τακτικά εκτός λειτουργίας. Ο εξοπλισμός είναι πεπαλαιωμένος.
 
Γ.Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Η λίστα αναμονής στα οφθαλμολογικά χειρουργικά περιστατικά ξεπερνά τους δεκαπέντε μήνες, λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού (υπάρχει ένας ιατρός). Μεγάλη έλλειψη υλικών.

Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Στα οφθαλμολογικά χειρουργικά περιστατικά η λίστα αναμονής ξεπερνά τους 6 μήνες.

Γ.Ν.ΝΙΚΑΙΑΣ «ΑΓ.ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ»
Είναι κλειστά 4 χειρουργικά τραπέζια και άλλα 5 χειρουργικά τραπέζια θέλουν επισκευή. Επισκευή χρειάζονται οι προβολείς και οι διαθερμίες. Λείπουν 15 νοσηλευτές. Υπάρχουν μεγάλες λίστες αναμονής που ξεπερνούν τους 3 μήνες στα χρόνια περιστατικά.

ΕΙΔΙΚΟ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ «ΜΕΤΑΞΑ»
Είναι κλειστό ένα χειρουργικό τραπέζι κλειστό. Δύο αναισθησιολογικά μηχανήματα θέλουν άμεσα αντικατάσταση, χωρίς όμως να υπάρχουν χρήματα για την αντικατάστασή τους. Λείπουν 5 Νοσηλευτές. Η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) είναι κλειστή λόγω έλλειψης προσωπικού.

Π.Γ.Ν. ΑΤΤΙΚΟΝ
Είναι κλειστά 7 χειρουργικά τραπέζια. Χρειάζονται 28 άτομα προσωπικό για να λειτουργήσουν. Ελλείψεις σε αναπνευστήρες. Μεγάλες λίστες αναμονής.

Γ.Ν. ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΘΡΙΑΣΙΟ
Από τα 12 χειρουργικά τραπέζια λειτουργούν τα 5 και ένα κατά περίπτωση. Ελλείψεις σε Προσωπικό. Πεπαλαιωμένος εξοπλισμός, αναισθησιολογικά μηχανήματα και μόνιτορ 17 χρόνων. Ακτινοσκοπικά μηχανήματα –C-ARM 2 προβληματικά. Καθημερινά δημιουργούνται προβλήματα με την λειτουργία των αναισθησιολογικών μηχανημάτων και το συνοδό monitoring τους, τα οποία έχουν θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των Ασθενών. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του τμήματος αισθάνεται ότι λειτουργεί σε περιβάλλον ανασφάλειας, επικινδυνότητας και έντονου άγχους.

Γ. Ν. ΧΑΝΙΩΝ
Από τις 7 χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν οι 6. Μεγάλη έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού. Το νοσοκομείο εφημερεύει καθημερινά. Απόγευμα και νύχτα λειτουργεί ένα χειρουργικό τραπέζι. Εάν προκύψουν επιπλέον επείγοντα χειρουργεία καλείται προσωπικό από το σπίτι. Μεγάλο μέρος του βίο-ιατρικού εξοπλισμού είναι από δωρεές.

Γ. Ν. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Υπάρχουν 4 χειρουργικές αίθουσες και λειτουργεί καθημερινά η μία (1) αίθουσα και μία επιπλέον αίθουσα 2 φορές την εβδομάδα. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού. Δεν λειτουργεί αίθουσα ανάνηψης. Τα χειρουργικά εργαλεία πλένονται στο χέρι γιατί τα τελευταία  5 χρόνια δεν έχει επισκευαστεί το πλυντήριο εργαλείων.

Γ.Ν. – Κ.Υ. ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ
Λειτουργεί μία χειρουργική αίθουσα καθημερινά και επιπλέον μία δύο φορές την εβδομάδα λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Βοηθητικό προσωπικό δεν υπάρχει και τα πάντα καλύπτονται από το νοσηλευτικό προσωπικό. Απόγευμα και νύχτα δεν λειτουργεί καμία αίθουσα και αν προκύψει επείγον περιστατικό καλείται προσωπικό από το σπίτι. Αίθουσα ανάνηψης δεν υπάρχει.

Γ.Ν. – Κ.Υ. ΣΗΤΕΙΑΣ
Μεγάλη αναγκαιότητα προμήθειας αναισθησιολογικού μηχανήματος και πύργου μηχανημάτων για λαπαροσκοπικές επεμβάσεις. Απαιτείται άμεση αντικατάσταση του κλιβάνου αποστείρωσης εργαλείων καθώς και άμεση αντικατάσταση χειρουργικού τραπεζιού το οποίο είναι 20ετίας.

Γ.Ν.«ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ»
Από τις 8 χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν 4 λόγω μεγάλων ελλείψεων Νοσηλευτικού Προσωπικού.

Γ.Ν.ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Απαιτείται η ολική ανακατασκευή του χώρου των χειρουργείων και προμήθεια νέου εξοπλισμού. Δεν υπάρχει σύστημα απαγωγής των αναισθητικών αερίων. Υπάρχουν (4) αίθουσες χειρουργικές, (2) κεντρικές (γενικής χειρουργικές και ορθοπεδικό) (1) σηπτικό και (1) κυστεοσκοπήσεων, με (4) αντίστοιχα κρεβάτια. Και τα τέσσερα (4) χρήζουν αντικατάστασης. Το γενικό χειρουργικό είναι 25ετίας, το ορθοπεδικό 25ετίας, το σηπτικό 10ετίας, το κυστεοσκοπήσεων έχει μεταφερθεί από το Κ.Υ ΠΑΡΓΑΣ. Το Ακτινολογικό μηχάνημα του χειρουργείου C-ARM παρουσιάζει συνέχεια βλάβες και χρήζει άμεσης αντικατάστασης. Για την εύρυθμη λειτουργία του χειρουργείου χρειάζονται (3) επιπλέον εκπαιδευμένοι νοσηλευτών πέραν των υπηρετούντων (9).

Γ.Ν.ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Λειτουργούν (4) αίθουσες και (1) εκτάκτων αναγκών. Λόγω του μειωμένου προϋπολογισμού υπάρχουν συχνές ελλείψεις υλικών, τόσο ορθοπεδικών (εταιρία ορθοπεδικών υλικών έχει αποσύρει τα υλικά από το νοσοκομείο λόγω μη πληρωμής των τιμολογίων από το νοσοκομείο εδώ και χρόνια και βρίσκονται σε δικαστική διένεξη), όσο και άλλα υλικά που χρειάζονται για χειρουργικές επεμβάσεις. Στα χειρουργεία υπηρετούν 10 νοσηλευτές σε κυκλικό ωράριο, από αυτούς 4 το πρωί συν την προϊσταμένη το απόγευμα 2 και την νύχτα 1 συν (1 on call) όταν υπάρχει έκτατο περιστατικό. Το απόγευμα λειτουργούν με δύο νοσηλευτές και την νύχτα με μία συν μία on call. Στα όρια ασφαλείας η λειτουργία των χειρουργείων από προσωπικό.

Γ.Ν. ΦΙΛΙΑΤΩΝ
Τα χειρουργεία λειτουργούν στην νέα πτέρυγα με χειρουργικά κρεβάτια  (1) 14 ετών, (1) 19 ετών και  (1) 25 ετών. Από τις τρείς αίθουσες οι δύο έχουν ξενοδοχειακό εξοπλισμό. Τα χειρουργεία λειτουργούν χάρη στο φιλότιμο των εργασιακά εξαντλημένο,  εξουθενωμένο και υποστελεχωμένο προσωπικό του νοσοκομείου Φιλιατών προς όφελος των ασθενών. Υπερβάλουν εαυτό τόσο το Ιατρικό όσο και το νοσηλευτικό προσωπικό, γιατί οι χρωστούμενες άδειες ξεπερνούν τις 110 ημέρες. Εφημερεύει καθημερινά και την νύχτα με έναν νοσηλευτή-τρια και έναν on call.

Γ. Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»
Χρειάζεται ανανέωση όλος ο Ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός των χειρουργείων. Το Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό είναι ελλιπέστατο και εξουθενωμένο εργασιακά.

Γ.Ν.ΡΟΔΟΥ
Λειτουργούν μόνο 2 από τα οχτώ χειρουργικά τραπέζια λόγω ελλείψεως νοσηλευτικού προσωπικού. Είναι παλαιωμένος ο εξοπλισμός. Μεγάλες λίστες αναμονής.

Γ.Ν.Α. ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ
Λειτουργούν 12 χειρουργικά τραπέζια και υπάρχει καθυστέρηση στην παράδοση των νέων χειρουργικών αιθουσών. Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με ποιο προσωπικό θα στελεχωθούν. Μεγάλες λίστες αναμονής.

Γ.Ν. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ
Η λειτουργία των χειρουργικών αιθουσών επιτεύχθηκε σε βάρος των κλινικών. Μεταφέρθηκε νοσηλευτικό προσωπικό από τις κλινικές στα χειρουργεία, με αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστιο πρόβλημα υποστελέχωσης στις κλινικές. Μεγάλο πρόβλημα θα προκύψει στο άμεσο μέλλον λόγω αποχώρησης των δυο επικουρικών αναισθησιολόγων. Μεγάλες λίστες αναμονής.

Γ.Ν. ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ
Λειτουργούν τρεις από τα τέσσερις χειρουργικές αίθουσες με πολύ λίγο (κάτω των ορίων ασφαλείας) προσωπικό. Πεπαλαιωμένοι αναπνευστήρες.

Γ.Ν.Α. ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ
Κλειστό ένα χειρουργικό τραπέζι. Πολύ μεγάλη και σοβαρή η υποστελέχωση των χειρουργείων σε Νοσηλευτικό προσωπικό. Εξαντλητικές βάρδιες και αναγκαστική υπερωριακή εργασία. Πεπαλαιωμένα μηχανήματα που χρήζουν σταδιακής αντικατάστασης.

Γ.Ν. ΕΛΕΝΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Λειτουργούν 2 χειρουργικά τραπέζια από 4 που διαθέτει το Νοσοκομείο. Στα δύο χειρουργικά τραπέζια χειρουργούνται ασθενείς των δύο χειρουργικών κλινικών του νοσοκομείου καθώς επίσης γυναικολογικά περιστατικά από τις γυναικολογικές κλινικές. Γίνονται 60 χειρουργεία κατά μέσο όρο το μήνα, ενώ οι ανάγκες είναι για τα τριπλά χειρουργεία. Το Νοσοκομείο για να καλύψει τις ανάγκες χρειάζεται 6 χειρουργικά τραπέζια σε λειτουργία. Υπάρχει λίστα αναμονής άνω του μήνα σε Ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Γ.Ν. Ε.Ε.Σ
Είναι κλειστά 2 χειρουργικά τραπέζια.

Γ.Ν.Α. «Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ»
Πεπαλαιωμένα μηχανήματα, έλλειψη προσωπικού 30%  και λίστες αναμονής στα χρόνια περιστατικά από 3 έως 6 μήνες, συνθέτουν την εικόνα του μεγάλου νοσοκομείου,

ΚΑΤ
Δεν λειτουργεί χειρουργικό τραπέζι λόγω ελλείψεων προσωπικού. Μεγάλες ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού.

ΠΑΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ
Δεν λειτουργούν περιοδικά αίθουσες χειρουργείων λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων (1 μόνιμος, 5 κενές μόνιμες). Υπάρχουν 2 με μετακίνηση και 1 επικουρικός.

Γ.Ν.ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟΥ
Είναι κλειστές 4 από τις 10 χειρουργικές αίθουσες λόγω έλλειψης προσωπικού. Μεγάλες λίστες αναμονής. Πεπαλαιωμένος εξοπλισμός.

Γ.Ν. ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ
Δεν λειτουργεί η μία εκ των δύο χειρουργικών αιθουσών λόγω έλλειψης προσωπικού. Πεπαλαιωμένος εξοπλισμός. Οι λίστες αναμονής ξεπερνούν τους 2 μήνες. Μεγάλη έλλειψη θα υπάρξει σε Αναισθησιολόγους σε λίγο χρονικό διάστημα  καθότι οι δύο φεύγουν (σύνταξη και νέος διορισμός).

«ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ»
Δεν λειτουργεί 1 χειρουργική αίθουσα λόγω έλλειψης προσωπικού και μηχανημάτων.

«ΑΓΙΟΣ ΣAΒΒΑΣ»
Δεν λειτουργεί η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας με αποτέλεσμα σοβαρά περιστατικά μετά το χειρουργείο να Νοσηλεύονται σε θαλάμους με κίνδυνο της ζωής τους.
Μεγάλες λίστες αναμονής. Παράδειγμα στα γυναικολογικά περιστατικά μπορεί να ξεπεράσει τους 5 μήνες.

Π.Γ.Ν. ΡΙΟΥ
Μεγάλη αναμονή σε τακτικά χειρουργεία. Λίστα αναμονής μέχρι και 6 μήνες. Ελλείψεις υλικών. Αναμονή σε διαγνωστικές εξετάσεις (μαγνητικές-αξονικές) 1 με 1,5 μήνα.

Γ.Ν. ΑΙΓΙΟΥ
Παρότι είναι νοσοκομείο κορμός (διασυνδεόμενο με το Καλαβρύτων)  αναστέλλεται η λειτουργία της Χειρουργικής Κλινικής λόγω έλλειψης προσωπικού με μεταφορά των ασθενών στο Ρίο.

Νοσοκομείο ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ
Το χειρουργείο λειτουργεί μόνο για μικροεπεμβάσεις. Τα περιστατικά αεροδιακομίζονται σε Νοσοκομεία της Κρήτης και της Αθήνας. Δεν υπάρχει αξονικός, προσωπικό, υποστηρικτικές ειδικότητες Ιατρών, αναπτυγμένες κλινικές και  τμήματα.

 

 

Πηγή: protothema.gr