Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024 10:57
Τοπικά

Καταγγελία: «Ούτε ένα ευρώ για την πολιτική προστασία στη Μαγνησία»


Τη λήψη μέτρων για τη προστασία του Νομού Μαγνησίας από ακραία καιρικά φαινόμενα, ζητάει ο βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ κ. Στεργίου.

 «Και εφέτος η περιοχή της Μαγνησίας ενδεχομένως να αντιμετωπίσει παρόμοιες καταστάσεις. Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του Διευθυντή Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π) των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας &Σποράδων με αντικείμενο τον σχεδιασμό και τις δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από πλημμύρες, χιονοπτώσεις και παγετό για την περίοδο 2015 – 2016, που πραγματοποιήθηκε στις 10 Νοεμβρίου, στο Βόλο, υπάρχει υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των υπηρεσιών. Επίσης για τη νέα περίοδο, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, δεν έχει πιστωθεί από το υπουργείο στον κωδικό της Πολιτικής Προστασίας ούτε ένα ευρώ, με συνέπεια να υπάρχει προβληματισμός για την προμήθεια ακόμη και των βασικών, όπως καύσιμα για τα εκχιονιστικά, αλάτι κ.α. Χαρακτηριστικό στοιχείο των ελλείψεων, σε υποδομές και σε προσωπικό, είναι η αναλογία, τα ων λιγοστών, 15 μηχανημάτων προς δύο χειριστές.

Επίσης, σύμφωνα με τις αποκαλυπτικές δηλώσεις του δημάρχου Βόλου, ο Δήμος Βόλου για να αντιμετωπίσει έντονα καιρικά φαινόμενα, έναν επερχόμενο χιονιά, διαθέτει μόνο 10 μηχανήματα (υδροφόρες, εκσκαφείς και φορτηγά) και λίγους τόνους αλάτι, ελάχιστα για τις ανάγκες του δήμου που οι κεντρικές αρτηρίες – δρόμοι είναι δεκάδες χιλιόμετρα, ενώ η έκτασή του αγγίζει περίπου τα 400 τ. χμ., με αστικές, ημιαστικές και αγροτικές περιοχές.

Την επικίνδυνη αδυναμία αντιμετώπισης ακραίων καιρικών φαινομένων ή άλλων φυσικών καταστροφών συμπληρώνουν εκτός από τις τεράστιες ελλείψεις, σε υποδομές και εγκαταστάσεις, η ανεπάρκεια στη συντήρηση και στην επισκευή του υπάρχοντος μηχανολογικού εξοπλισμού, καθώς επίσης και οι ελλείψεις σε προσωπικό σε άλλες υπηρεσίες που σχετίζονται με την πολιτική προστασία όπως το πυροσβεστικό σώμα, οι υγειονομικές υπηρεσίες, κ.ά.

Ερωτάται ο Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για:

  • Να καλύψει άμεσα όλες τις κενές θέσεις, με πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των υπαρκτών αναγκών στις υπηρεσίες που συνδράμουν για την Πολιτική Προστασία;
  • Τον εξοπλισμό των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας με σύγχρονα μέσα και υποδομές, καθώς επίσης για τη συντήρηση των υπαρχόντων;
  • Για την εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό εν όψη και της φετινής χειμερινής περιόδου, προκειμένου και στη Μαγνησία να καλυφθούν οι ανάγκες προστασίας από ακραία καιρικά φαινόμενα»