ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καμμένος προς Τσαβούσογλου: Ας πατήσει το πόδι του στα Ίμια να δούμε πώς θα φύγει

Σκληρή ήταν η απάντηση του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου στην επιθετική ρητορική της Τουρκίας για τα Ίμια όπως εκφράστηκε δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι «αν θέλαμε να ανεβούμε στα Ίμια θα μπορούσαμε».

«Δεν υπάρχει θέμα να πατήσει ελληνικό νησί ο Τσαβούσογλου. Αν θέλουν ας δουν. Να δω πώς θα φύγουν από εκεί αν πατήσουν το πόδι τους» δηλωσε το πρωί της Κυριακής ο κ. Καμμένος.

«Οποιαδήποτε πρόκληση απαντάται» διεμήνυσε ο υπουργός Άμυνας. «Κάθε αεροπλάνο που παραβιάζει τον εθνικό εναέριο χώρο, κάθε πλοίο που παραβιάζει τα εθνικά χωρικά ύδατα αντιμετωπίζονοται. Δεν πρέπει να ανησυχεί ο ελληνικός λαός. Οι Ένοπλες Δυνάμειςείναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση».

Απευθυνόμενος στον Τούρκο ΥΠΕΞ είπε «να του θυμίσουμε ότι πρωθυπουργός δεν είναι ο Σημίτης αλλά ο Τσίπρας και ΥΠΕΞ ο Κοτζιάς και όχι ο Πάγκαλος και υπ. Άμυνας εγώ».

Κληθείς στη συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ να σχολιάσει την προκλητικότητα των Τούρκων ο υπουργός Άμυνας είπε ότι «αυτές οι προσπάθειες να καλέσουν κοντά τους τους εθνικιστές με κορυφαία την κίνηση του Τούρκου πρωθυπουργού να κάνει το σήμα των γκρίζων λύκων μέσα στη Βουλή είναι κινήσεις πανικού που δημιουργούν επικίνδυνες καταστάσεις στην περιοχή».

«Η Ελλάδα δεν απαντά σε προκλήσεις λεκτικές αλλά δεν θα κάνει πίσω σε κυριαρχικά δικαιώματα. Τα στημένα επεισόδια των Τούρκων προκαλούν θημυδία» κατέληξε για το θέμα ο υπουργός Άμυνας.

Βαρύς υπαινιγμός Κοτζιά: Ο Τσαβούσογλου δεν κατανοεί, γι’ αυτό κάνει προσωπικές επιθέσεις

Στο ίδιο κλίμα ήταν το Σάββατο η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών κατά του κ. Τσαβούσογλου με το ΥΠΕΞ να κάνει έναν βαρύ υπαινιγμό για τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, αναφορικά με τα Ίμια και τη… δύναμη της γειτονικής χώρας να «καταλάβει» κάποιο από τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο.

Η ελληνική διπλωματία επισήμανε ότι δηλώσεις σαν αυτές του κ. Τσαβούσογλου ότι αν οι Τούρκοι ήθελαν να ανέβουν στα Ίμια θα το είχαν κάνει «δεν προάγουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και είναι ξένες στον δυτικό πολιτισμό μας».

«Ο καθείς και το μέτρο του» κατέληγε η ανακοίνωση που ενέκρινε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αφήνοντας να αιωρείται η υπόνοια ότι η Άγκυρα με ενέργειες σαν αυτές που υπαγορεύονται από το καθεστώς Ερντογάν στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις τον τελευταίο μήνα στρέφεται στο οθωμανικό παρελθόν της και απομακρύνεται από τα δυτικά πρότυπα.
Διαβάστε την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών: 

«Όταν κάποιος αδυνατεί να απαντήσει πολιτικά στα γεγονότα, πιθανόν, να μην τα κατανοεί. Ίσως να μην αντιλαμβάνεται τις τεχνικές, νομικές και πολιτικές πλευρές των ζητημάτων και γι’ αυτό επιλέγει τις προσωπικές επιθέσεις. Επιθέσεις που δεν προάγουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και είναι ξένες στον πολιτικό πολιτισμό μας. Ο καθείς και το μέτρο του».

 

 

Πηγή: protothema.gr