Τοπικά

Καμία ένδειξη ρύπανσης του αέρα και του εδάφους του Βόλου

«Δέκα φορές κάτω των ορίων είναι οι ρύποι στο έδαφος στον Βόλο, οι διοξίνες στην ατμόσφαιρα είναι μη ανιχνεύσιμες», επεσήμανε σήμερα ο ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Χημείας – Περιβάλλοντος κ. Παναγιώτης Σίσκος παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα μετρήσεων που έγιναν σε ανεξάρτητο πιστοποιημένο εργαστήριο.
Τα αποτελέσματα των μετρήσεων που έγιναν από τις 29 Ιουλίου 2018 και για μία εβδομάδα με δειγματοληψίες από τον λόφο της Γορίτσας, σε σημεία κοντά στην Εκκλησία, παρουσίασαν ο Καθηγητής κ. Παναγιώτης Σίσκος και ο Γεωπόνος- Περιβαντολλόγος κ. Απόστολος Σίσκος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν με τον Δήμαρχο Βόλου κ. Αχιλλέα Μπέο. Στη αίθουσα όπου δόθηκε η συνέντευξη Τύπου βρίσκονταν μέλη της δημοτικής Αρχής Βόλου, αλλά και μέλη της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών που παρενέβαιναν αρκετές φορές με ερωτήσεις τους, ενώ δεν έλειψαν και οι στιγμές έντασης και αντεγκλήσεων με τον κ. Μπέο.
Η επιστημονική ομάδα που διενήργησε τις μετρήσεις, εξέτασε την περιεκτικότητα του εδάφους σε βαρέα μέταλλα και συγκεκριμένα στα πέντε πιο τοξικά – όπως είπε ο κ. Σίσκος – δηλαδή το Κάδμιο -που είναι το πιο τοξικό- το Αρσενικό, τον Μόλυβδο, το Νικέλιο και το Κάλλιο. Βάσει των αποτελεσμάτων των μετρήσεων που εκδόθηκαν από ανεξάρτητο πιστοποιημένο εργαστήριο, το Κάδμιο δεν ήταν δυνατόν να ανιχνευτεί καν στα δείγματα που ελήφθησαν από το έδαφος, ο μόλυβδος ήταν 10 φορές κάτω από το όριο που θέτει η Ευρωπαϊκή και Ελληνική Νομοθεσία, το αρσενικό 5 φορές κάτω από το όριο, όπως και το νικέλιο. Αναφορικά με την ποιότητα του αέρα του Βόλου, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, έγινε μέτρηση του ποσοστού των διοξινών. Σύμφωνα με τον κ. Σίσκο «οι μετρήσεις έδειξαν ότι οι διοξίνες στον αέρα είναι πολύ κάτω από το όριο, ότι δεν είναι μετρήσιμο το ποσοστό τους και ότι ουσιαστικά δεν υπάρχουν».
Ο Γεωπόνος- Περιβαντολλόγος, Απόστολος Σίσκος, από την πλευρά του τόνισε ότι βάσει των αποτελεσμάτων φαίνεται μία πολύ καλή εικόνα της κατάστασης του αέρα και του εδάφους του Βόλου και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι οι μετρήσεις έγινε την καλοκαιρινή περίοδο που οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τη συγκέντρωση ρύπων.
Ο Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, επεσήμανε ότι οι μετρήσεις έγιναν από την επιστημονική ομάδα σε χρόνο και σημείο που κανείς δεν γνώριζε, ούτε ο ίδιος ούτε μέλη της Δημοτικής Αρχής, ούτε το εργοστάσιο, «σε αντίθεση -όπως χαρακτηριστικά είπε- με άλλες Υπηρεσίες που πήγαιναν για ελέγχους στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ κατόπιν ειδοποίησης». Δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο, εάν και το δημοτικό συμβούλιο συναινέσει, ανάλογες μετρήσεις να γίνουν και σε άλλες περιοχές του Βόλου, πέραν της Νέας Δημητριάδας και της Γορίτσας.
Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου αρκετές ήταν οι παρεμβάσεις μελών της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών και κυρίως των κ.κ. Λημνιού και Βαξεβανόπουλου, που απηύθυναν ερωτήσεις. Σε ερώτηση του κ. Λημνιού για τις συνεχείς εκπομπές ρύπων από τις καμινάδες της και πως αυτό δρα σωρευτικά στον χρόνο για την ποιότητα της ατμόσφαιρας, και την υγεία των πολιτών, ο κ. περιβαντολλόγος κ. Απόστολος Σίσκος, τόνισε δεν θα πρέπει να συγχέεται η ποιότητα της ατμόσφαιρας με τις εκπομπές ρύπων από τις καμινάδες ενός εργοστασίου, καθώς αυτό επιτρέπεται από τη Νομοθεσία και γίνεται με αυστηρούς όρους και παρακολούθηση από αρμόδιες Υπηρεσίες. Σε ερώτηση του κ. Βαξεβανόπουλου, αναφορικά με την οσμή πλαστικού που κατά καιρούς καταγγέλλεται ότι υπάρχει στην ατμόσφαιρα, ο κ. Σίσκος επεσήμανε ότι για τις οσμές δεν υπάρχουν προβλεπόμενα όρια και δεν προκύπτει ότι μπορεί να υπάρξει ρύπανση από αυτές.
Ανακοίνωση του Δήμου Βόλου

Σε συνέντευξη τύπου, σήμερα, στο Δημαρχείο του Βόλου, ο Δήμαρχος, κ. Αχιλλέας Μπέος και οι ειδικοί επιστήμονες κ. Παναγιώτης Σίσκος, ομότιμος καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Χημείας – Περιβάλλοντος και Απόστολος Σίσκος Γεωπόνος – Περιβαντολόγος παρουσίασαν τα αποτελέσματα μετρήσεων που έγιναν σε ανεξάρτητο πιστοποιημένο, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εργαστήριο για την αέρια ρύπανση, αλλά και την ρύπανση του εδάφους από βαρέα μέταλλα, διοξίνες και φουράνια, στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Δημητριάδας.

Οι μετρήσεις, που έγιναν καθημερινά και επί 24 ώρες το 24ωρο, στο χρονικό διάστημα από 29 Ιουλίου έως 3 Αυγούστου 2018, δεν κατέγραψαν προβλήματα ρύπανσης, είτε της ατμόσφαιρας, είτε του εδάφους, αφού άλλοι ρύποι ούτε καν ανιχνεύθηκαν, ενώ άλλοι ήταν κατά πολύ μικρότεροι από τα διεθνή και ελληνικά επιτρεπτά όρια.

Ωστόσο παρά τα καθησυχαστικά αποτελέσματα των μετρήσεων, η Δημοτική Αρχή, όπως υπογράμμισε ο Δήμαρχος Βόλου, κ. Αχιλλέας Μπέος, δεν επαναπαύεται, αλλά αντίθετα παραμένει σε εγρήγορση και θα προχωρήσει σε ανάλογες ενέργειες όπου και όποτε απαιτηθεί και κριθεί απαραίτητο. Και αυτό γιατί η προσήλωση στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των πολιτών, η εξυπηρέτηση των οποίων αποτελεί αποκλειστικό στόχο της σημερινής Δημοτικής Αρχής και γίνεται με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, είναι συνεχής και αδιαπραγμάτευτη.

Σε αντίθεση με τις προκλητικές και λαϊκιστικές συμπεριφορές ανεύθυνων κοινωνικά ατόμων και ολιγάριθμων ομάδων, που σκορπώντας τρόμο και πανικό στους πολίτες, με αοριστολογίες, νεφελώδη και αντιεπιστημονικά στοιχεία και επιχειρήματα, επιχειρούν να χτίσουν πολιτικές καριέρες ή να προωθήσουν ιδιοτελή, δικά τους συμφέροντα, η Δημοτική Αρχή συνεχίζει απαρέγκλιτα το έργο της, υποκαθιστώντας όταν αυτό απαιτείται για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και της δημόσιας υγείας, ακόμα και τους καθ’ ύλη αρμόδιους φορείς, όπως εν προκειμένω η περιφέρεια και η κεντρική Κυβέρνηση.