ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης χώρος φιλοξενείας προσφύγων -Θα πάνε 400 άτομα

Σε χώρους του λιμανιού Θεσσαλονίκης, που προετοιμάζονται από χθες, θα φιλοξενηθούν περίπου 400 πρόσφυγες που θα μεταφερθούν από το λιμάνι της Καβάλας με λεωφορεία, όπως δήλωσε στο ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ FM 104,9 η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.

Σύμφωνα με την υφυπουργό, οι πρόσφυγες ταξιδεύουν με το πλοίο της γραμμής (Μύκονος), το οποίο θα καταπλεύσει στην Καβάλα. Πρόκειται για “ταυτοποιημένους” Σύρους και Ιρακινούς.

Η κ.Κόλλια-Τσαρουχά ερωτηθείσα για το πόσο καιρό θα μείνουν στο λιμάνι είπε, μιλώντας στην εκπομπή “Καθημερινά” με τη Νικόλ Καζαντζίδου και τον Χρήστο Μάτη, ότι όλα είναι ρευστά και πιθανά σενάρια που μπορεί να αλλάξουν, αυτό όμως που προέχει είναι να εξυπηρετηθούν και να φιλοξενηθούν οι άνθρωποι αυτοί.

“Δεν μπορώ εγώ να προκαταλάβω κάτι. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να τους υποδεχτούμε, προφανώς δεν είναι έτοιμο το λιμάνι για μόνιμη εγκατάσταση, ωστόσο βλέπετε και καταλαβαίνετε τις συνθήκες. Επομένως ότι και να πούμε σήμερα, μπορεί να αλλάξει” τόνισε η υφυπουργός, η οποία έχει τον συντονιστικό ρόλο για το προσφυγικό στην περιοχή ευθύνης της.

Η κ.Κόλλια-Τσαρουχά υπογράμμισε, επίσης, ότι το πόσο θα μείνουν δεν είναι δική της απόφαση και ότι γίνονται συζητήσεις να βρεθούν χώροι, όπως αυτός στα Διαβατά, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να φιλοξενηθούν και σε ξενοδοχεία της πόλης.

Ευχαρίστησε ακόμη τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη για τη διάθεση συνεργασίας που δείχνει και σημείωσε ότι η τοπική κοινωνία αντιλαμβάνεται το δράμα αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι είναι κυρίως οικογένειες με μικρά παιδιά.

«Οι Έλληνες είναι φύσει και θέση ανθρωπιστές και έχουν δείξει αλληλεγγύη» είπε η υφυπουργός σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους και βόρειους γείτονες που λειτουργούν σε βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.