Τοπικά

Κάθοδος των τρακτέρ στον κόμβο του Αερινού

Στον κόμβο Αερινού βγαίνουν αύριο οι αγρότες. Μετά από απόφαση που πήρε η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών της περιοχής μετά τη σύσκεψη που έγινε την περασμένη Παρασκευή στο Βελεστίνο, αποφασίστηκε η έξοδος των τρακτέρ στον κόμβο. Τα αγροτικά μηχανήματα θα παραταχθούν σε πρώτη φάση στις δύο πλευρές του δρόμου και ανάλογα με τη συμμετοχή τις επόμενες μέρες θα καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις.

«Καλούμε όλους τους συναδέλφους αύριο Τρίτη στις 2 το μεσημέρι, να συμμετέχουν στην συγκέντρωση που θα πραγματοποιήσουμε στον κόμβο Αερινού. Είναι το πρώτο βήμα που κάνουμε στο πλαίσιο των αγροτικών κινητοποιήσεων. Απαιτούμε να ζούμε από τον κόπο μας, που είναι και λογικό και δίκαιο. Δεν ζητάμε από την κυβέρνηση «ιδιαίτερη μεταχείριση» σε σχέση με άλλους που «βράζουμε στο ίδιο καζάνι». Να σταματήσει να μας επιβάλλει βαρείς φόρους, ασήκωτες ασφαλιστικές εισφορές κι άλλα πολλά χαράτσια» επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Νίκος Αγγελής, μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, με αφορμή την αυριανή κινητοποίηση.

Σημειώνεται πως το διεκδικητικό πλαίσιο των αγροτών, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, το αίτημα για κατώτερες-εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, και άμεση καταβολή των αποζημιώσεων των παραγωγών, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια και μέσα, κατάργηση λογιστικών βιβλίων στους φτωχούς αγρότες με τζίρο 40.000 ευρώ.

Επίσης, οι αγρότες ζητούν να εγκριθεί το αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως έχει γίνει στους εφοπλιστές, καθώς επίσης να μειωθεί η τιμή του αγροτικού ρεύματος, ενώ για την φορολογία επικεντρώνουν το αίτημά τους στο ατομικό αφορολόγητο 12.000ευρώ με προσαύξηση για κάθε παιδί 3.000ευρώ και στην προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%.

Υπογραμμίζεται επίσης, πως θα πρέπει να γίνει αποδεκτή η πρότασή τους, για κατάργηση των μεγάλων αυξήσεων σε ΕΛΓΑ,ΟΓΑ στις ασφαλιστικές εισφορές και να μειωθούν τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση στα 60 για τους αγρότες και 55 για τις αγρότισσες και να υπάρξει άμεση εξόφληση των ενισχύσεων και αποζημιώσεων που είναι σε εκκρεμότητα με καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ στο 100% των ζημιών.

Τέλος , ζητείται να μην γίνει καμία κατάσχεση πρώτης και δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που είναι στο κόκκινο, συνολικής αντικειμενικής αξίας έως 300.000 ευρώ και ζητούν διαγραφή των τόκων, και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000ευρώ, ενώ επιμένουν ότι θα πρέπει να θεσπιστεί ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών 12.000Ευρώ με προσαύξηση 3.000 Ευρώ για κάθε παιδί.