Άλλες Ειδήσεις

Θρίλερ η απεργία στα ΜΜΕ εν αναμονή της αυριανής συνάντησης με Κατρούγκαλο

Καθοριστική θα είναι για την εξέλιξη των απεργιακών κινητοποιήσεων στον χώρο των Μέσων Ενημέρωσης η αυριανή συνάντηση του εκπροσώπων των δημοσιογράφων με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.

H ΠΟΕΣΥ ζητά τη διατήρηση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ως ανεξάρτητου, ενιαίου και αυτοτελούς Ταμείου στα ΜΜΕ, με ένταξη στην ασφάλισή του όλων των κατηγοριών εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης. Το πλέον κρίσιμο όμως είναι η διασφάλιση του αγγελιόσημου, με επέκτασή του στα διαδικτυακά ΜΜΕ, ως πόρους χρηματοδότησης των Ταμείων μας κύριας και επικουρικής ασφάλισης.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον χώρο των ΜΜΕ θα ζητήσουν την διατήρηση έστω και μειωμένου του αγγελιόσημου προκειμένου να συνεχιστεί η χρηματοδότηση των ταμείων, κάτι που φαίνεται δύσκολο καθώς η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί έναντι των εκπροσώπων των δανειστών, στην κατάργηση όλων των φόρων υπέρ τρίτων προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση.

Εν τω μεταξύ όμως το κλίμα στον χώρο των ΜΜΕ είναι βαρύ καθώς ήδη οι ιδιοκτήτες των Μέσων στην πλειοψηφία τους τάσσονται κατά της απεργίας και η ΕΣΗΕΑ έχει πληροφορίες ότι γίνονται κινήσεις για να εκδοθούν ακόμη και αύριο εφημερίδες ή ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί να αρχίσουν να εκπέμπουν ενημερωτικό πρόγραμμα. Καθώς η Ένωση έχει πληροφορίες ότι καλούνται δημοσιογράφοι για να δουλέψουν ώστε να βγουν αύριο εφημερίδες, κάλεσε και εκείνη τα μέλη της να συμμετέχουν σε περιφρούρηση της απεργίας.

Το ζήτημα συζητήθηκε στην συνάντηση που είχαν οι διευθυντές των Μέσων με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης που τους απηύθυναν τα συνδικαλιστικά στελέχη. Οι περισσότεροι διευθυντές συγκλίνουν στην άποψη ότι η απεργία δεν έχει το αποτέλεσμα που θα επιθυμούσαν οι Ενώσεις, αφού η κυβέρνηση δεν δείχνει να πτοείται  ενώ αντίθετα μπορεί να ευνοείται από την σιωπή των Μέσων σε μία κρίσιμη για την αξιολόγηση περίοδο όπου κάνει υποχωρήσεις και φέρνει σκληρά μέτρα σε βάρος του συνόλου των εργαζομένων.

Υπ’ αυτή την έννοια μπορεί και να επιθυμεί την απεργία ή και να βγαίνει ευνοημένη. Το κύριο επιχείρημα των εκπροσώπων των εργαζομένων ήταν ότι δεν μπορεί να διακοπεί η απεργία ενώ αύριο το πρωί εκκρεμεί η συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας.