ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ετοιμάζονται για μπλόκα οι αγρότες -Αποστόλου: «Δικό τους θέμα πώς θα διεκδικήσουν»

Μήνυμα προς του αγρότες οι οποίοι «ζεσταίνουν» τις μηχανές τους για νέες κινητοποιήσεις και εν αναμονή της αυριανής τους σύσκεψης θέλησε να στείλει από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Αποστόλου.

«Η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους φορείς και τα αγροτικά κινήματα θα ενισχύσει τους Έλληνες αγρότες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός ενώ παράλληλα σημείωσε πως: «Είναι δικό τους θέμα το πως θα διεκδικήσουν και θα πρέπει να μην ξεχνάνε την κοινωνία και πρέπει να βρουν τη συμπαράσταση της».

Για ακόμη μια φορά ο κ. Αποστόλου προστάτευσε την κυβερνητικ’ή πολιτική στον αγροτικό τομέα τονίζοντας πως η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση ανάμεσα στις 13 χώρες της ΕΕ που είχαν αύξηση στο αγροτικό εισόδημα.

«Τα μέτρα που ζητούσαν οι θεσμοί ήταν ταφόπλακα αλλά το όχι του δημοψηφίσματος μας έδωσε τη δυναμική να τα επαναδιαπραγματεύτουμε», επεσήμανε ο Ευάγγελος Αποστόλου.

Ως παράδειγμα τέτοιας επαναδιαπραγμάτευσης ανέφερε τη συζήτηση για τη φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος και το ασφαλιστικό. Παράλληλα υποστήριξε πως η Ελλάδα είναι από τις χώρες με την υψηλότερη ανά εκτάριο αγροτική ενίσχυση από την ΕΕ, υποστηρίζοντας πως θα πρέπει οι αγρότες να γνωρίζουν ότι ούτε ένα κιλό βαμβάκι δεν θα είχαμε στην Ελλάδα αν ήμασταν εκτός ΕΕ.

Ο κ. Αποστόλου απάντησε και στην κριτική της αντιπολίτευσης για χρηματοπιστωτική ασφυξία του αγροτικού κόσμου κατηγορώντας τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ πως μιλάνε για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου μιας και αυτοί είχαν καταργήσει την αγροτική πίστη και πως χάρισαν την Αγροτική Τράπεζα, ενώ σημείωσε πως η κυβέρνηση προωθεί την «κάρτα του αγρότη» για την περαιτέρω ενίσχυση των αγροτών.

Να σημειωθεί, τέλος, πως ο αρμόδιος υπουργός παραδέχτηκε ότι το 2016 ήταν μια δύσκολη χρονιά με πολλές ζημιές στη φυτική αλλά και τη ζωική παραγωγή και πως το ίδιο δύσκολο εκτιμάται πως θα είναι και το 2017 ενώ τόνισε πως οι ζημιές στην παραγωγή καταγράφονται ώστε να καταβληθούν εγκαίρως αποζημιώσεις.

Σύσκεψη στην Λάρισα πριν τις κινητοποίησεις

Σε σύσκεψη προχωρούν την Πέμπτη η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Επιτροπές Αγώνα της επαρχίας Φαρσάλων, την Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου και ώρα 6 το απόγευμα, στο Βασιλί Φαρσάλων πριν την έναρξη των μπλόκων, όπως επισημαίνουν στην ενημέρωσή τους οι φορείς.

Σκοπός της σύσκεψης είναι η προετοιμασία της καθόδου των τρακτέρ στο μπλόκο της Νίκαιας και η ενημέρωση των αγροτών για τις τρέχουσες εξελίξεις στα αγροτικά.

Πηγή: iefimerida.gr