1 2
Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024 19:24
Ελλάδα

Επιμένουν για μειώσεις συντάξεων εδώ και τώρα οι δανειστές


Στη «σκληρή» γραμμή για τις αλλαγές  στο ασφαλιστικό επέμειναν οι δανειστές απαιτώντας η βασική σύνταξη να χορηγείται βάσει εισοδηματικών κριτηρίων και να περικοπούν εδώ και τώρα οι καταβαλλόμενες συντάξεις προκειμένου να μειωθεί το 2016 κατά 1% του ΑΕΠ η συνταξιοδοτική δαπάνη, όπως προβλέπει το μνημόνιο.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος που είχε την Πέμπτη δίωρη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών απέκρουσε τα αιτήματα τονίζοντας ότι δε μπορεί να διαχωριστεί το κομμάτι των περικοπών από την προώθηση της ευρύτερης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Στόχος του υπουργείου είναι να πειστούν οι δανειστές ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση (νέος τρόπος υπολογισμού συντάξεων με μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης) θα αποδώσει οφέλη τα οποία σε συνδυασμό με την αύξηση των ορίων ηλικίας, την παρακράτηση των εισφορών υπέρ υγείας και την ενοποίηση των ταμείων θα επιφέρουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα για μείωση της δαπάνης κατά 1,2 δις ευρώ.

Παρουσιάστηκαν μάλιστα και τα εναλλακτικά μαθηματικά μοντέλα βάσει των οποίων προκύπτουν χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης του συντάξιμου μισθού για τις  μελλοντικές συντάξεις. Το ύψος της σύνταξης (αναλογική και βασική σύνταξη), σύμφωνα με τη μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου, θα υπάρχει η δυνατότητα να αναπληρώνεται μέσω των επαγγελματικών ταμείων και της ιδιωτικής ασφάλισης.

Ωστόσο οι δανειστές δεν πείστηκαν να μετατεθεί σε δεύτερο χρόνο ο επανυπολογισμός των καταβαλλόμενων συντάξεων και  επέμειναν να νομοθετηθούν άμεσα μειώσεις με όποιο τρόπο επιλέξουν οι αρμόδιοι υπουργοί.

Επιδίωξη της κυβέρνησης  υπό την απειλή νέων διαρροών είναι να μοιράσει το οδυνηρό πακέτο του ασφαλιστικού προκειμένου να θιγούν μόνο οι υψηλές συντάξεις και η κατηγορία των ασφαλισμένων που συνταξιοδοτήθηκε κάτω από τα 60.

Το επικρατέστερο σενάριο για την ενοποίηση των ταμείων είναι η δημιουργία ενός ενιαίου ταμείου υπό την ομπρέλα του οποίου θα συγχωνευθούν όλοι οι φορείς κύριας ασφάλισης και η διατήρηση της αυτονομίας του ενιαίου επικουρικού ταμείου.

Το οριστικό σχέδιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης θα παρουσιαστεί από τον Υπουργό Εργασίας κ. Γιώργο Κατρούγκαλο στη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής  την ερχόμενη Τρίτη, όπου θα ληφθούν και οι πολιτικές αποφάσεις .