ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελευθερουδάκη: Τα capital controls και η πολιτική αστάθεια μας έκλεισαν

Το ιστορικό βιβλιοπωλείο «Ελευθερουδάκης», που από το 1898 λειτουργεί αδιάκοπα στο κέντρο της Αθήνας μορφώνοντας δεκάδες γενιές Ελλήνων, κλείνει τις φυσικές εργασίες του και πλέον θα λειτουργεί μόνο online στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με την Σοφία Ελευθερουδάκη, ιδιοκτήτρια του ιστορικού βιβλιοπωλείου, η απόφαση αυτή ελήφθη αφού το επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα δεν τους επιτρέπει να διατηρήσουν το κατάστημά τους. Συγκεκριμένα η κυρία Σοφία Ελευθερουδάκη υπογραμμίζει πως το έτος 2008 το βιβλιοπωλείο είχε τζίρο 24.000.000 ευρώ, ενώ το 2015 κατρακύησε στις 500.000 ευρώ. Αυτή η αλλαγή είπε ως αποτέλεσμα από τους 130 υπαλλήλους του ιστορικού βιβλιοπωλείου πλέον να εργάζονται 10, και αφού κλείσει το κατάστημα αυτο να απασχοληθούν 4 εργαζόμενοι για την online εξυπηρέτηση του.

«Αποφασίσαμε να κλείσουμε αυτό το κατάστημα, όχι την επιχείρηση. Για ένα διάστημα θα λειτουργούμε από το πρώτο όροφο εδώ στην Πανεπιστημίου 15, να ανασυνταχθούμε και να προχωρήσουμε όταν και εφόσον το επιχειρηματικό κλίμα σε αυτήν την χώρα αλλάξει. Η κρίση μας ανάγκασε να κλείσουμε το κατάστημα. Το βιβλιοπωλείο θα κάνει όλα τα άλλα πράγματα όπου δεν χρειάζεται φυσικό κατάστημα. Θα επικεντρωθούμε στην ιστοσελίδα μας καθώς εχουμε αναπτύξει μια καινούργια συνεργασία με το εξωτερικό και κάνουμε αυτό που λέγατε «print on demand» ψηφιακές εκτυπώσεις και προετοιμαζόμαστε για την επόμενη ημέρα. Το 2008 κάναμε 24.000.000 ευρώ τζίρο και το 2015 κλείσαμε με 500.000 ευρώ τζίρο. Έπαιξε ρόλο η πολιτική αστάθεια και τα capitals controls» είπε μεταξύ άλλων.

Στην συνέχεια η κ. Ελευθερουδάκη επισήμανε πως, ως επιχειρηματίας, αισιοδοξεί για το μέλλον αλλά την δεδομένη στιγμή δεν μπορεί να βλέπει το όνομα της οικογένειας της να απαξιώνεται μέσα σε αυτήν την οικονομική κρίση.

«Είμαι θύμα της διεθνούς κρίσης, μας πέτυχε σε πολύ δύσκολη στιγμή, σε ένα άνοιγμα. Αναγκάστηκαμε και φύγουμε  από το μεγάλο οκταόροφο κατάστημα στην Πανεπιστημίου γιατι δεν αντέξαμε το πολύ υψηλό ενοίκιο των 70.000 ευρώ το μήνα και οι ιδιοκτήτες δεν το κατέβαζαν. Από του 130 υπαλλήλους σήμερα εχουμε 10 και θα μείνουν 4. Προσπαθώ να επικεντρωθώ στην επόμενη μέρα, δουλεύω για αυτήν αλλά δεν μπορω να δούλεψω κατω από αυτές τις συνθήκες, δεν θέλω να βλέπω το όνομα μου να απαξιώνεται καθημερινά και να μην μπορω να δουλέψω αποτελεσματικά. Όταν τα πράγματα θα αλλάξουν θα είμαστε έτοιμοι. Ειναι το τελευταίο κατάστημα στην Ελλάδα και πλέον θα λειτουργούμε μόνο online» είπε χαρακτηριστικά.

 

 

Πηγή: protothema.gr