Τοπικά

ΔΕΥΑΜΒ: Στοιχεία – σοκ για τα εγκλήματα των γνωστών – αγνώστων σε βάρος της δημόσιας υγείας

Αποκαλυπτική της ζοφερής πραγματικότητας που μέχρι πρότινος επικρατούσε σχετικά με τη διαχείριση του νερού στο Δήμο Βόλου, και ιδιαίτερα στην Πορταριά, υπήρξε η συνέντευξη που παρεχώρησαν σήμερα ο εκτελών χρέη Δημάρχου, κ. Θάνος Θεοδώρου, ο πρόεδρος του ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ, κ. Απ. Γαλάτης και υπηρεσιακοί παράγοντες της επιχείρησης, όπου παρουσιάστηκαν πλήρη και αναλυτικά στοιχεία τόσο για την ποιότητα του νερού, όσο και για την εγκληματική δράση των γνωστών – αγνώστων που με δολιοφθορές απειλούν τη δημόσια υγεία, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα ιδιοτελή τους συμφέροντα.

Παράλληλα αίσθηση προκάλεσε η δριμεία επίθεση του κ. Γαλάτη, τόσο προς την αντιπεριφερειάρχη Δωροθέα Κολυνδρίνη, όσο και προς τη προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Χρυσούλα Κολημήτρα,  οι οποίες με δηλώσεις τους είχαν σπεύσει να αποδώσουν ευθύνεςστη ΔΕΥΑΜΒ, αγνοώντας τις βασικές παραμέτρους του προβλήματος και αποσιωπώντας πραγματικά γεγονότα.

Στη διάρκεια της συνέντευξης υπογραμμίστηκε ότι:

Το νερό της Πορταριάς δεν χλωριώνεται από τα μέσα Δεκεμβρίου 2015 μέχρι και σήμερα και αυτό γιατί υπήρξαν αλλεπάλληλης καταστροφές των χλωριωτών, για τις οποίες είχαν ενημερωθεί άμεσα οι ελεγκτικές και διωκτικές αρχές. Από τα τέλη Οκτωβρίου υπήρξε απαγόρευση χρήσης του νερού ως ακατάλληλου για πόση, απαγόρευση που ισχύει μέχρι και σήμερα.

Η ΔΕΥΑΜΒ σύντομα θα τοποθετήσει νέο χλωριωτή και συστήματα ασφάλειας για να τον προστατεύσει από δολιοφθορά στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, αφού πρόσφατα ολοκληρώθηκε η σχετική μελέτη και εξευρέθηκαν τα απαραίτητα κονδύλια.

Ακόμη παρουσιάστηκαν αποδεικτικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία:

Μέσα σε δύο χρόνια, άγνωστοι δράστες κατέστρεψαν επτά χλωριωτές στο υδραγωγείο της Πορταριάς που το κόστος τους ξεπερνά τα 12.000 ευρώ,

IMG_4485-640x480

Κατέστρεψαν ενημερωτικές – απαγορευτικές πινακίδες στις κοινόχρηστες βρύσες (παρουσιάστηκαν σχετικές φωτογραφείςς),

Άφησαν απειλητικά σημειώματα στους χώρους των υδραγωγείων κατά της ζωής των υπαλλήλων, και πέρα από την καταστροφή των χλωριωτών, προκάλεσαν ζημιές και σε ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά μηχανήματα της ΔΕΥΑΜΒ.

Η επιχείρηση προέβη σε μηνύσεις αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί ούτε ένας δράστης. Επιπλέον ο κ. Τζίνης παρουσίασε έγγραφα σύμφωνα με τα οποία η ΔΕΥΑΜΒ προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ενημερώνοντας αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και πολίτες για την μικροβιακή επιβάρυνση του νερού.

«Πουλούσαν το νερό για ψήφους»

Ειδικότερα ο κ. Θεοδώρου τόνισε ότι η δημοτική αρχή δεν φοβάται κανένα και ενεργεί με βάση τα συμφέροντα όλων των πολιτών και όχι με πολιτική σκοπιμότητα. «Θα είμαστε πάντα με τους πολλούς. Ενέργειες μεμονωμένες 10 και 20 ατόμων δεν περνάνε μ’ αυτή δημοτική αρχή. . Κοιτάμε το σύνολο. Δεν θα μπούμε στη λογική της προηγούμενης δημοτικής αρχής που δεν τους ακουμπούσε με το βλέμμα στις εκλογές». Ο κ. Γαλάτης τόνισε χαρακτηριστικά ότι οι δημοτικές αρχές της Πορταριάς από το 1999 έως και το 2010 που συστάθηκε ο Καλλικρατικός δήμος Βόλου, έλαβαν από τον τότε δήμο Βόλου ποσό 1.104.043 ευρώ, πουλώντας το νερό της πηγής Μάνα, και αντί να το διαθέσουν για έργα υποδομής όπως ένα καινούργιο δίκτυο ύδρευσης, σπατάλησαν τα χρήματα. «Το δίκτυο της Πορταριάς πεπαλαιωμένο, μόνο μερικά μέτρα με αγωγούς νέους, από το πάρκινγκ και κάτω. Που πήγαν τα χρήματα που πήρε ο Δήμος; Έπρεπε να τα επενδύσουν στο δίκτυο. Ο Καλλικρατικός Δήμος παρέλαβε πεπαλαιωμένο δίκτυο, δεξαμενές με ποντίκια και με δική του δουλειά έχουν γίνει βελτιώσεις και θα γίνει και καλύτερο», τόνισε ο κ. Γαλάτης.

Επίθεση σε Κολυνδρίνη και Κολημήτρα

Επιπλέον παρουσίασε μετρήσεις όπου φαίνεται ότι από το 2006-2010 (από το 2010 και μετά μετρήσεις κάνει η ΔΕΥΑΜΒ)  οι μετρήσεις δείχνουν ότι το νερό είχε μικροβιακό φορτίο. «Που ήταν η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας τόσο καιρό; Τι έκανε εκείνη την εποχή. Για να ψήνει σουβλάκια είναι η κ. Κολημήτρα και να σερβίρει καφέδες στον Ίσαλο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γαλάτης.

Επιπρόσθετα επιτέθηκε και στην αντιπεριφερειάρχη Δωροθέα Κολυνδρίνη λέγοντας ότι εκτίθεται με τις δηλώσεις της και δεν γνωρίζει το θέμα. «Έπαθε πανωλεθρία με το θέμα του Βιολογικού. Τη ΔΕΥΑΜΒ τη δικαίωσε ο εισαγγελέας, όπως και τώρα. Γιατί η ΔΕΥΑΜΒ είναι αποτελεσματική, και λειτουργεί με διαφάνεια. Στο βωμό της δημοσιότητας λαϊκίζει. Πρέπει να προσέξει γιατί με τη στάση της θέτει σε κίνδυνο την καλή σχέση του Δήμου με την Περιφέρεια».

IMG_4491-640x480

Οι ενέργειες της ΔΕΥΑΜΒ

Ο διευθυντής της επιχείρησης κ. Τζίνης παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι μετρήσεις της ΔΕΥΑΜΒ τόσο για τις περιφερειακές ενότητες όσο και για το Πολεοδομικό Συγκρότημα είναι υπερπολλαπλάσιες αυτών που ορίζει η σχετική νομοθεσία.

Εξήγησε ότι στις 31 Μαίου του 2016 τα αποτελέσματα των μετρήσεων στο νερό της Πορταριάς γνωστοποιήθηκαν στη Διεύθυνση Υγείας, στον αντιδήμαρχο κ. Μαλαματίνη και το ίδιο έγινε και στα μέσα του Ιουνίου με το μηνιαίο δελτίο. Στις 27 Ιουνίου η διεύθυνση Υγείας μετά τις δικές της μετρήσεις ζήτησε από τη ΔΕΥΑΜΒ ενημέρωση και λήψη μέτρων και εμείς της απαντήσαμε, ενώ αποστείλαμε και ενημερωτικά έγγραφα εκ νέου στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, το Δήμο, του καταστηματάρχες. «Το νερό δεν ήταν κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση και όλοι το γνωρίζουν από τον περασμένο Δεκέμβριο που κατέστρεψαν τον τελευταίο χλωριωτή. Και πινακίδες τοποθετήσαμε και τις πέταξαν στα σκουπίδια» ανέφερε ο κ. Τζίνης. Επιπλέον επισήμανε ότι μετρήσεις του Φεβρουαρίου που έδειξαν σε μία κοινόχρηστη βρύση νερό κατάλληλο για κατανάλωση, δεν ήταν αρκετό για να αρθεί η απαγόρευση.

Υπηρεσιακοί παράγοντες ανέφεραν ότι στην Πορταριά σύμφωνα με τον πληθυσμό της γίνονται τέσσερις δοκιμαστικές δειγματοληψίες το χρόνο και μία ελεγκτική. Συνολικά για όλες τις δημοτικές ενότητες ο νόμος προβλέπει 53 και η ΔΕΥΑΜΒ έκαναν 350, ενώ για το Πολεοδομικό Συγκρότημα έκανε 600 σε ένα χρόνο, έναντι 135 που προβλέπει ο νόμος.

«Η Δημοτική Αρχή δεν μπορεί να επιβάλει την έννομη τάξη. Οι εποχές που έκαναν κουμάντο οι 10 τελείωσαν και οι πρώην δήμαρχοι νόμιζαν ότι έχουν πετρέλαιο και το πουλούσαν, το νερό είναι δημόσιο αγαθό. Σήμερα 250m3 νερού της Μάνα κατευθύνεται στην Πορταριά, ποσότητα που απαιτείται για να υδρεύσει 35.000 κόσμο και μόνο 100 κυβικά στο Βόλο. Αυτά τελείωσαν», τόνισε ο κ. Θεοδώρου.

Τέλος ο κ. Τζίνης επισήμανε ότι η ΔΕΥΑΜΒ έχει στόχο τη βελτίωση του περιβάλλοντος, τη διασφάλιση της  δημόσια υγείας και θα συνεχίσει να υλοποιεί έργα υγειονομικής αναγνώρισης. Επιπλέον ανέφερε ότι εντός των ημερών θα ανοίξουν οι φάκελοι του διαγωνισμού για την εκπόνηση διαχειριστικής μελέτης για την σωστή διαχείριση του νερού.