Τοπικά

ΔΕΥΑΜΒ: Οριστική λύση στην υδροδότηση με έργο 16,4 € – Εντάσσεται στο ΕΣΠΑ

Οριστική λύση στο χρόνιο και οξύτατο πρόβλημα επάρκειας νερού που αντιμετωπίζει το πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου –Νέας Ιωνίας δίνουν ο Δήμος Βόλου και η ΔΕΥΑΜΒ καθώς η Περιφέρεια δέχθηκε το σχετικό αίτημα και εντάσσει στο ΠΕΠ 2014-20 το μεγάλο έργο εκσυγχρονισμού του δικτύου ύδρευσης, συνολικού προϋπολογισμού 16,4 εκατ. ευρώ.

«Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα, αν όχι το σημαντικότερο, «μεγάλα έργα, αφού με αυτό θα εξασφαλιστεί επαρκές πόσιμο νερό και θα αντικατασταθούν σωλήνες ύδρευσης σε μήκος 127 χιλιομέτρων.
Με την ολοκλήρωση του έργου πρόκειται να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της επάρκειας νερού στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου – Νέας Ιωνίας που είναι έντονο, λόγω κυρίως των διαρροών που εκτιμάται ότι υπερβαίνουν το 40% του παραγόμενου νερού, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες (Μάιο έως Σεπτέμβριο) όταν η ζήτηση είναι αυξημένη.
Η ΔΕΥΑΜΒ, για την προστασία των δικτύων ύδρευσης και των δεξαμενών υδροδότησης από εκκένωση, προχωρά σε μειώσεις των παρεχόμενων ποσοτήτων νερού στους καταναλωτές μέσω διαχείρισης της πίεσης, η οποία μεταφράζεται σε διακοπή υδροδότησης στις υψηλές περιοχές του Πολεοδομικού Συγκροτήματος καθώς και στους τελευταίους ορόφους των πολυκατοικιών, κατά τις ώρες αιχμής της κατανάλωσης.
ΤΟ ΕΡΓΟ
Αντικείμενο του έργου, φορέας υλοποίησης του οποίου είναι η ΔΕΥΑΜΒ, είναι ο εκσυγχρονισμός του δικτύου ύδρευσης, μέσω της κατασκευής νέων αγωγών προς αντικατάσταση υφιστάμενων και της υλοποίησης νέων ζωνών ελέγχου, σε τμήμα των ενοτήτων Βόλου και Ν. Ιωνίας του πολεοδομικού συγκροτήματος, με σκοπό τον ευχερέστερο έλεγχο λειτουργίας στα τμήματα αυτά, τον εντοπισμό και περιορισμό αφανών διαρροών, την κατάρτιση ξεχωριστού υδατικού ισοζυγίου και την εξασφάλιση της βέλτιστης εξυπηρέτησης των πολιτών μέσω της παροχής επαρκούς πόσιμου νερού. Στις συγκεκριμένες περιοχές εκτιμάται ότι οι απώλειες νερού υπερβαίνουν το 40% του παραγόμενου ύδατος και η επέμβαση αυτή θα οδηγήσει και στην βελτίωση της ποιότητας του πόσιμου ύδατος μέσω της εξασφάλισης καλύτερης επάρκειας πηγαίου νερού.

Η περιοχή του έργου οριοθετείται:
• στο κέντρο της πόλης του Βόλου (από τους χειμάρρους Κραυσίδωνα και Άναβρο (δυτικά και ανατολικά), την οδό Αναλήψεως (βόρεια) και την ακτογραμμή (νότια))
• στην περιοχή της Ν. Ιωνίας, η οποία περιμετρικά οριοθετείται από τις οδούς Ιερολοχιτών, Μάρκου Μπότσαρη, Μαιάνδρου, Βενιζέλου, Εθνικών Αγώνων, Ικάρων, Μανδηλαρά Νικηφόρου και Παρασκευοπούλου.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό προβλέπεται η τοποθέτηση νέων αγωγών δικτύου ύδρευσης, καθώς και ο λειτουργικός διαχωρισμός του υφιστάμενου δικτύου σε αυτόνομες ζώνες λειτουργίας και ελέγχου ως εξής :
• 14 ζώνες ελέγχου για την περιοχή του Βόλου, και
• 4 ζώνες ελέγχου για την περιοχή της Νέας Ιωνίας
Το έργο περιλαμβάνει:
• Τοποθέτηση νέων αγωγών στο δίκτυο ύδρευσης μήκους περί τα 127 χλμ και σύνδεση με τους υφιστάμενους.
• Κατασκευή διατάξων ελέγχου εισόδου στις νέες ζώνες.
• Τοποθέτηση συσκευών ελέγχου του δικτύου και συναφών έργων, συμπεριλαμβανομένων συσκευών ελέγχου παροχής και πίεσης, δικλείδων, μετρητών παροχής και συστημάτων καταγραφής και μετάδοσης δεδομένων.
• Κατασκευή νέων ιδιωτικών συνδέσεων.
• Χωματουργικές εργασίες για τα ανωτέρω, καθώς και αποκαταστάσεις ασφαλτοστρωμένων δρόμων, κρασπέδων και πεζοδρομίων.