ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δάνειο Πολάκη: Εξηγήσεις από την Attica ζητά ο Στουρνάρας – Η απάντηση της τράπεζας

Η τράπεζα κάνει λόγο για «άδικη στοχοποίηση», την ώρα που ο Γιάννης Στουρνάρας ζητά διευκρινίσεις για το δάνειο των 100.000.

Αλυσιδωτές αντιδράσεις έχει προκαλέσει το δάνειο που πήρε ο υφυπουργός Υγείας,Παύλος Πολάκης, από την Attica Bank, ύψους 100.000 ευρώ. Ο Διευθυντής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας ζητεί διευκρινήσεις από την τράπεζα και συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη ώστε να διερευνηθούν οι όροι νομιμότητας της χορήγησης του καταναλωτικού δανείου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε και αυτός με τη σειρά του επί του θέματος παίρνοντας θέση υπέρ του Παύλου Πολάκη και εξαπολύοντας επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας λέγοντας χαρακτηριστικά, «η ΝΔ και τα Μέσα που τη λιβανίζουν στοχοποιούν τον Παύλο Πολάκη, επειδή πήρε δάνειο, όπως σχεδόν η μισή Ελλάδα, βάζοντας υποθήκη το σπίτι του».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Attica Bank

«Αναφορικά με στοχοποιημένα δημοσιεύματα για δάνεια προς τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, η Attica bank ενημερώνει ότι τα συγκεκριμένα δάνεια (συνολικού ποσού 100.000 ευρώ) αφορούσαν δύο τυποποιημένα συνήθη δανειακά προϊόντα, που χορηγήθηκαν με την τήρηση όλων των εσωτερικών διαδικασιών, των χρηματοοικονομικών κανόνων και με επαρκείς εμπράγματες και προσωπικές εγγυήσεις.

Η χορήγηση έγινε με βάση αυστηρά πιστοδοτικά όρια και με τυποποιημένα χαρακτηριστικά των ως άνω προϊόντων (επιτόκιο, διάρκεια, προβλεπόμενες ανά προϊόν εξασφαλίσεις), όπως τα προϊόντα αυτά διατίθενται στο ευρύ κοινό και είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Τράπεζας.

Η Attica Bank, κατά το έτος 2018 μέχρι και σήμερα, έχει χορηγήσει ικανό αριθμό και παρομοίου ύψους τέτοια δάνεια σε φυσικά πρόσωπα, όπως δε προκύπτει από σχετικά δημοσιεύματα, παρόμοια δάνεια σε πολιτικά πρόσωπα έχουν χορηγήσει και άλλες συστημικές Τράπεζες

Η Attica Bank επισημαίνει ότι από την ανάληψη της παρούσας Διοίκησης, η Τράπεζα εξυγιαίνεται συνεχώς έχοντας αυξήσει σημαντικά το ύψος των καταθέσεών της, μειώσει στο ελάχιστο τον δανεισμό της από τον ELA, μειώσει σημαντικά το λειτουργικό της κόστος και επιτύχει, προ φόρμα, συνολικό δείκτη φερεγγυότητας 16,2% και δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων 35% (έναντι του μέσου όρου των λοιπών Τραπεζών που κυμαίνεται στο 40%).

Είναι λοιπόν άδικη η στοχοποίηση της Attica Bank, η οποία εξυγιασμένη μπορεί να επιτελέσει το ρόλο της στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενισχύοντας κατά το δυνατόν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους ιδιώτες με όρους ελεύθερης αγοράς και στο μέτρο της τραπεζικής πρόνοιας».

 

 

Πηγή: ethnos.gr