Τοπικά

Βόλος: Πρόσφυγες από του «Μόζα» στην πλατεία Πανεπιστημίου

Πρόσφυγες που φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις της ΜΟΖΑΣ ΑΕ συμμετέχουν στη συγκέντρωση-παρέμβαση στην Πλατεία Πανεπιστημίου στο Βόλο που οργάνωσε χθες το απόγευμα, η Πρωτοβουλία «Με τους μετανάστες είμαστε μαζί».
Τους 32 πρόσφυγες, στην πλειοψηφία τους παιδιά μετέφεραν με ιδιωτικά αυτοκίνητα οι αλληλέγγυοι στο χώρο της συγκέντρωσης. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της πρωτοβουλίας, στη συγκέντρωση θα μιλήσουν και οι πρόσφυγες «για το πως βιώνουν το καθεστώς εξαίρεσης μεταναστών στον ελλαδικό χώρο, να καταγράψουν και να δημοσιοποιήσουν τις ανάγκες τους και τις σκέψεις τους».

Σημειώνεται ότι ο στρατός που έχει την ευθύνη λειτουργίας του κέντρου φιλοξενίας σήμερα μετέφερε εκεί 100 διπλές κουκέτες και 200 στρώματα, ώστε οι πρόσφυγες να μην κοιμούνται στο δάπεδο. Στου Μόζα παραμένουν 82 Σύριοι πρόσφυγες από τους 203 που είχαν έλθει στις 14 Απριλίου από την περιοχή των Ιωαννίνων.

Τρόφιμα, ρούχα και παιχνίδια στους πρόσφυγες του «Μόζα» από το ΠΑΜΕ

ΜΟΖΑΣ-ΠΑΜΕ

Στο μεταξύ συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, μέλη του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών και της Επιτροπής Ειρήνης Βόλου επισκέφτηκαν, χθες Μ. Πέμπτη 28 Απριλίου , το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στο Βόλο.
Εκεί παραδόθηκαν από τους συνδικαλιστές και τα μέλη των συλλόγων τρόφιμα, καλοκαιρινά ρούχα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, καθώς και παιχνίδια για τα παιδιά που αποτελούν μεγάλο μέρος του αριθμού των προσφύγων.
Ταυτόχρονα οργάνωσαν ψυχαγωγικό – μουσικό πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους, με παιδικά και λαϊκά τραγούδια. Ήταν χαρακτηριστική η θετική ανταπόκριση, κυρίως των παιδιών.
Στη συζήτηση με τους πρόσφυγες οι συνδικαλιστές του Π.Α.ΜΕ. ανέδειξαν τις ευθύνες της Ε.Ε. και της κυβέρνησης για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και για τη συμφωνία εγκλωβισμού των προσφύγων στην Ελλάδα και ότι αγωνίζονται για να μπορέσουν να μετακινηθούν σε χώρες προορισμού που οι ίδιοι επιθυμούν.
Οι πρόσφυγες ζήτησαν, για ακόμη μια φορά, όπως προβλέπεται από τις διεθνείς συνθήκες, να ικανοποιηθεί το αίτημά τους και να τους επιτραπεί η μετακίνησή τους στις χώρες που επιθυμούν. Ζήτησαν ακόμη να βελτιωθούν οι συνθήκες διαμονής στο κέντρο φιλοξενίας, να βελτιωθεί το φαγητό που τώρα έχει ανατεθεί σε κέτερινγκ, να ενισχυθούν οι μερίδες με περισσότερο κρέας, να δίνεται φρέσκο γάλα και κρέμες για τα μικρά παιδιά, κ.ά. Ακόμη ζήτησαν να τοποθετηθούν στο κέντρο τηλεόραση για ενημέρωση και κυρίως πλυντήρια ρούχων για την κάλυψη των αναγκών καθαριότητας.
Οι συνδικαλιστές του Π.Α.ΜΕ τους διαβεβαίωσαν ότι βρίσκονται διαρκώς στο πλευρό τους και θα συνεχίσουν να διεκδικούν για να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους και να βελτιωθούν οι συνθήκες φιλοξενίας.