Κόσμος

Βρυξέλλες: Συνέλαβαν τον ύποπτο τρομοκράτη για την επίθεση στο μετρό

Bελγικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο δεύτερος βομβιστής του μετρό των Βρυξελλών βρίσκεται στα χέρια των αρχών.

Συγκεκριμένα, η βελγική De Standaard αναφέρει ότι η αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα που σε βίντεο ασφαλείας διακρίνεται δίπλα στον Χαλίντ Ελ Μπακράουι που πυροδότησε τη βόμβα στο μεσαίο συρμό του βελγικού μετρό προκαλώντας το θάνατο πάνω από 10 ατόμων.

Το γραφείο του ομοσπονδιακού εισαγγελέα δεν επιβεβαιώνει ακόμη τη σύλληψη.

Η De Standaard αναφέρει ότι ο άνδρας, του οποίου το όνομα δεν είναι γνωστό, συνελήφθη αφότου ένας αστυνομικός τον αναγνώρισε από το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας του μετρό.

Εντωμεταξύ η δημόσια ραδιοτηλεόραση RTBF μετέδωσε ότι η αστυνομία συνέλαβε ένα ακόμη άτομο στην περιοχή Φόρεστ, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των συλλήψεων που έγιναν χθες στις Βρυξέλλες στις επτά.

6 συλλήψεις χθες στις Βρυξέλλες 

Σύμφωνα με το γραφείο των ομοσπονδιακών εισαγγελέων χθες συνελήφθησαν στο Βέλγιο έξι άτομα. Οι συλλήψεις έγιναν κατά τη διάρκεια αστυνομικών ερευνών στα προάστεια των Βρυξελλών Σάρμπεκ στο βορρά και Τζέτα στα δυτικά, καθώς και στο κέντρο της πρωτεύουσας του Βελγίου.

Η απόφαση για την απαγγελία κατηγοριών για τους ύποπτους θα ληφθεί σήμερα. Δεν υπήρξαν άλλες λεπτομέρειες.

Η Γαλλία απέτρεψε μια νέα επίθεση -Συνέλαβαν ένα άτομο

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Γαλλίας «απέτρεψαν μια νέα επίθεση στην Γαλλία που βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ μετά από τη σύλληψη χθες το πρωί ενός Γάλλου ύποπτου.

«Το άτομο που ανακρίνεται, Γάλλος υπήκοος, είναι ύποπτο για συμμετοχή σε ανώτατο κλιμάκιο στο σχέδιο αυτό. Ήταν μέλος ενός δίκτυου τρομοκρατίας το οποίο σχεδίαζε επίθεση στη Γαλλία», είπε ο Καζνέβ σε τηλεοπτικές δηλώσεις του από το γραφείο του.

Μετά τη σύλληψη από την αντιτρομοκρατική της Γαλλίας (DGSI), η υπηρεσία πραγματοποίησε έφοδο χθες βράδυ σε κτίριο του προάστειου Άρζαντοιλ, βόρεια του Παρισιού, τόνισε.

«Στο στάδιο αυτό, δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που συνδέουν αυτό το σχέδιο με τις επιθέσεις στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες», πρόσθεσε ο υπουργός.

Eίχε καταδικαστεί ερήμην του στις Βρυξέλλες μαζί με τον Αμπαούντ

Ο ύποπτος, που συνελήφθη χθες στη Γαλλία, είχε καταδικαστεί ερήμην του στις Βρυξέλλες τον Ιούλιο του 2015 μαζί με τον Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ –ο οποίος εμπλεκόταν στις επιθέσεις του Παρισιού και σκοτώθηκε από την αστυνομία– σε μια δίκη για το δίκτυο των τζιχαντιστών προς τη Συρία, δήλωσαν σήμερα πηγές της γαλλικής αστυνομίας.

Η σύλληψη αυτού του άνδρα, που κατονομάστηκε μόνον ως Ρεντά Κ., οδήγησε χθες το βράδυ τους αστυνομικούς σε ένα διαμέρισμα της περιοχής του Παρισιού, όπου βρέθηκε μια μικρή ποσότητα εκρηκτικών, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Η Ευρώπη μετρά τις πληγές της από την τρομοκρατία

Οι συλλήψεις αυτές έρχονται  δύο μέρες μετά από την επίθεση βομβιστών αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και σε τραίνο του μετρό που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 31 άτομα και τραυμάτισαν περίπου άλλα 270, στην χειρότερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία του Βελγίου.

Τον Νοέμβριο, 130 άτομα σκοτώθηκαν στο Παρίσι σε συντονισμένες επιθέσεις σε καφενεία, ένα στάδιο αγώνων και έναν συναυλιακό χώρο. Το Ισλαμικό Κράτος έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις και στις δύο πρωτεύουσες.

Βολές και από τις ΗΠΑ για το Βέλγιο: Τα δύο αδέλφια βομβιστές ήταν γνωστοί

Τα δύο αδέλφια που διέπραξαν τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στις Βρυξέλλες την Τρίτη ήταν γνωστοί στις αμερικανικές κυβερνητικές υπηρεσίες πριν τις επιθέσεις, σύμφωνα με δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Οι πηγές είπαν ότι ο Χαλίντ ελ Μπακράουι και ο Ιμπραχίμ ελ Μπακράουι είχαν συμπεριληφθεί σε καταλόγους αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών για παρακολούθηση πριν τις επιθέσεις.

Σύμφωνα με την ταυτοποίηση των βελγικών αρχών, ο Ιμπραχίμ ελ Μπακράουι ήταν ο βομβιστής στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και ο Χαλίντ ελ Μπακράουι εκείνος του υπόγειου σιδηρόδρομου της πόλης, κοντά στα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: iefimerida.gr