Κόσμος

Βροχή τα αιτήματα Βρετανών για ιρλανδικά διαβατήρια λόγω Brexit

Η απόφαση των Βρετανών υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση είχε ως αποτέλεσμα να εκτοξευθεί στα ύψη ο αριθμός αιτήσεων για έκδοση ιρλανδικού διαβατηρίου, που θα διασφαλίζει στον κάτοχό του την είσοδο χωρίς προσκόμματα στην ΕΕ, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Μια εκπρόσωπος τύπου των Ταχυδρομείων της Βρετανίας, που διεκπεραιώνει τα αιτήματα, δήλωσε ότι κατέγραψε «έναν ασυνήθιστα αυξημένο αριθμό πολιτών στη Βόρεια Ιρλανδία που έχουν αιτηθεί να τους χορηγηθεί ένα ιρλανδικό διαβατήριο…».

Την ίδια ώρα κι όπως δήλωσε μια διπλωματική πηγή στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, μόνο στην πρεσβεία της Ιρλανδίας στο Λονδίνο υποβλήθηκαν περισσότερα από 4.000 αιτήματα για έκδοση διαβατηρίων σε σύγκριση με μόλις 200 που συνήθως υποβάλλονται σε καθημερινή βάση.

Το ιρλανδικό διαβατήριο επιτρέπει στον κάτοχό του να αναζητά εργασία σε μια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να χρησιμοποιεί τις υγειονομικές υπηρεσίες και να επωφελείται από τα κοινωνικά επιδόματα σε όλες τις χώρες της Ένωσης.

Η συζήτηση με επίκεντρο την έκδοση των ιρλανδικών διαβατηρίων έχει «πάρει φωτιά» στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης:

Ο χρήστης @szlwl ανήρτησε μια φωτογραφία με μια ανακοίνωση στο κεντρικό ταχυδρομείο του Μπέλφαστ όπου αναφερόταν: «δεδομένης της ζήτησης, τα έντυπα για την ιθαγένεια, έχουν εξαντληθεί. Έχει ήδη κατατεθεί ένα έκτακτο αίτημα (χορήγησης) και νέα έντυπα θα αποσταλούν αύριο Τρίτη».

Κάθε πρόσωπο που έχει γεννηθεί στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας ή τη Βόρεια Ιρλανδία δικαιούται να λάβει ιρλανδικό διαβατήριο. Επίσης εάν έχει τουλάχιστον έναν γονέα με ιρλανδική υπηκοότητα ή επίσης παππού/γιαγιά με ιρλανδική υπηκοότητα- ήτοι περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι που διαμένουν στη Βρετανία.

Πηγή: iefimerida.gr