Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024 01:40
Κόσμος

Βρετανική κυβέρνηση: Το Airbus καταρρίφθηκε από έκρηξη βόμβας


Την απόφαση να διακόψει προσωρινά τις πτήσεις από τη Βρετανία προς το Σινά πήρε η βρετανική κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι πεποίθησή της είναι πως το ρωσικό Airbus συνετρίβη εξαιτίας εκρηκτικού μηχανισμού.
Εκπρόσωπος του Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε ότι υπήρξε καθυστέρηση των βρετανικών πτήσεων προς το Σαρμ ελ Σέιχ την Τετάρτη, ενώ γίνονται αξιολογήσεις για την ασφάλεια, και πρόσθεσε ότι δεν θα υπάρξουν άλλες αναχωρήσεις προς αυτό τον προορισμό την Τετάρτη.
Αυτή είναι η πρώτη επίσημη δήλωση κυβέρνησης στην οποία εκτιμάται ότι μία βόμβα ή κάποιος άλλος μηχανισμός ήταν η αιτία της αεροπορικής τραγωδίας, η οποία κόστισε τη ζωή 224 ανθρώπων.

«Η έρευνα συνεχίζεται και δεν μπορούμε να πούμε κατηγορηματικά γιατί συνετρίβη το ρωσικό αεροσκάφος. Ομως, καθώς έρχονται στο φως περισσότερες πληροφορίες, μας προκαλεί ανησυχία ότι το αεροπλάνο μπορεί να έπεσε εξαιτίας εκρηκτικού μηχανισμού. Εξαιτίας αυτού, ως προληπτικό μέτρο, αποφασίσαμε να καθυστερήσουν οι πτήσεις που επρόκειτο να αναχωρήσουν απόψει από τη Βρετανία για το Σαρμ ελ Σέιχ. Αυτό θα επιτρέψει στην ομάδα των Βρετανών ειδικών, που αυτή τη στιγμή ταξιδεύουν με αυτό τον προορισμό, να αξιολογήσουν τα μέτρα ασφαλείας που υπάρχουν στο αεροδρόμιο και να αποφασίσουν αν πρέπει να γίνουν περισσότερες ενέργειες. Περιμένουμε αυτή η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί σήμερα», ανέφερε ο εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.
Προς το παρόν πάντως η Βρετανία δεν αλλάζει την ταξιδιωτική της οδηγία για το Σινά. Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο Κάμερον επικοινώνησε την Τρίτη με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, προκειμένου να ενημερωθεί για τα μέτρα που έχουν λάβει οι Αιγύπτιοι για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια στο αεροδρόμιο Σαρμ ελ Σέιχ, από το οποίο απογειώθηκε το ρωσικό Airbus, που συνετρίβη 23′ αργότερα στη χερσόνησο του Σινά.

Εκρηξη από βόμβα ή τα καύσιμα
Την εκδοχή της έκρηξης στο Airbus προκρίνει και μία αιγυπτιακή πηγή, προσκείμενη στις έρευνες. Ομως, αυτή η πηγή του πρακτορείου Reuters πρόσθεσε ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν η έκρηξη προήλθε από βόμβα ή από τα καύσιμα του αεροπλάνου.
«Πιστεύεται ότι ήταν μια έκρηξη, αλλά το τι είδους ήταν δεν έχει αποσαφηνιστεί. Εξετάζουμε την άμμο στο σημείο της συντριβής για να προσδιορίσουμε αν ήταν βόμβα», ανέφερε η συγκεκριμένη πηγή.

Καταστράφηκε εν μέρει το ένα μαύρο κουτί
Στο μεταξύ, οι ερευνητές συνεχίζουν την εξέταση των μαύρων κουτιών, ελπίζοντας ότι οι πληροφορίες που θα λάβουν από αυτά, θα ρίξουν φως στο μυστήριο που περιβάλει αυτή την τραγωδία. Ομως, όπως έγινε γνωστό, το ένα από τα μαύρα κουτιά καταστράφηκε εν μέρει, κάτι που σημαίνει ότι θα απαιτηθεί αρκετή δουλειά για την εξαγωγή των δεδομένων. Το πρόβλημα διαπιστώθηκε στον αποτυπωτή ομιλίας θαλάμου διακυβέρνησης, ενώ οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι εξέτασαν τα περιεχόμενα του καταγραφέα στοιχείων πτήσεης.

Πηγή: iefimerida.gr h