Κόσμος

Κρίση στη Βρετανία: «Δεν φεύγω», λέει η Τερέζα Μέι -Απόψε η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής
Αποφασισμένη να δώσει μάχη μέχρις εσχάτων και να πολεμήσει «με όλες τις δυνάμεις» της την πρόταση μομφής που κατατέθηκε εναντίον της δήλωσε η Τερέζα Μέι ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας το βράδυ για την καθαίρεσή της από την ηγεσία των Τόρηδων.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός είπε ότι είναι μέλος του Συντηρητικού Κόμματος εδώ και 40 χρόνια και το έχει υπηρετήσει από διάφορα πόστα, περιλαμβανομένου και εκείνου της επικεφαλής της κυβέρνησης, γιατί θέλει να οικοδομήσει ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα.

«Υπηρετώ το εθνικό συμφέρον»,  υπογράμμισε «και θεωρώ ότι μια συμφωνία με την ΕΕ είναι εφικτή, είναι στο χέρι μας».

Τόνισε ότι συναντήθηκε με ηγέτες κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης χθες και επρόκειτο να μεταβεί σήμερα στο Δουβλίνο, αλλά αναγκάστηκε να μείνει στο Λονδίνο.

Ενώ επεσήμανε ότι μια κούρσα εκλογής νέου ηγέτη στο Συντηρητικό Κόμμα «θα θέσει σε κίνδυνο το μέλλον της χώρας μας».

Δήλωσε ακόμη ότι δεν υπάρχει περιθώριο για αβεβαιότητα και ότι υπάρχει ο κίνδυνος να παραδοθεί ο έλεγχος των διαπραγματεύσεων για το Brexit στους Εργατικούς.

Και στέλνοντας σαφέστατο μήνυμα στους αντάρτες βουλευτές του κόμματός της είπε οι μόνοι που θα επωφεληθούν από τυχόν αποπομπή της θα είναι η αντιπολίτευση.

Νωρίτερα ο Γκρέιαμ Μπρέιντι, πρόεδρος της γνωστής ως «επιτροπή 1922» του Συντηρητικού Κόμματος, δήλωσε ότι χθες Τρίτη συγκεντρώθηκε το ποσοστό 15% της κοινοβουλευτικής ομάδας του Συντηρητικού Κόμματος που απαιτείτο για την ενεργοποίηση της διαδικασίας (48 επιστολές).

«Ξεπεράστηκε το όριο του 15% της κοινοβουλευτικής ομάδας που επιδιώκει τη διεξαγωγή ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής για την ηγέτιδα του Συντηρητικού Κόμματος», διευκρίνισε ο Μπρέιντι.

Σχετική ψηφοφορία θα διεξαχθεί μεταξύ των 18:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδος) και 20:00 τοπική ώρα (22:00 ώρα Ελλάδος) σήμερα σε αίθουσα της Βουλής των Κοινοτήτων και στη συνέχεια θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση το ταχύτερο δυνατό, σημείωσε.

«Οι ψήφοι θα καταμετρηθούν αμέσως μετά και μια ανακοίνωση θα εκδοθεί το ταχύτερο δυνατό απόψε», δήλωσε ο Μπρέιντι.  Ερωτηθείς δε πως αντέδρασε η Μέι όταν της τηλεφώνησε χθες το βράδυ για να της ανακοινώσει ότι θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία, απάντησε στο ραδιοφωνικό δίκτυο του BBC: «Δεν θέλω να αναφερθώ στη διάθεση της πρωθυπουργού, αλλά πιστεύω ότι έχει επαγγελματική (συμπεριφορά) και ότι θέλει να προχωρήσει (η διαδικασία) το ταχύτερο δυνατό».

«Από τη δική μου πλευρά πιστεύω ότι είναι σαφές προς το συμφέρον της χώρας, όπως και προς το συμφέρον της κυβέρνησης και του Συντηρητικού Κόμματος», πρόσθεσε

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα χρειαστεί τη στήριξη τουλάχιστον 158 βουλευτών του κόμματός της για να αντιμετωπίσει την πρόκληση των ανταρτών και εφόσον επιβιώσει δεν θα μπορεί να κατατεθεί νέα πρόταση μομφής εις βάρος της για τους επόμενους 12 μήνες.

Οι υπέρμαχοι του Brexit βουλευτές ήλπιζαν να την ανατρέψουν εδώ και μερικές εβδομάδες, οταν παρουσίασε την συμφωνία αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ, αλλά η διαδικασία τότε κόλλησε καθώς δεν είχαν συγκεντρωθεί οι απαιτούμενες επιστολές. Αλλά η απόφασή της να αναβάλει την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων προκειμένου να αποφύγει μια ταπεινωτική ήττα, καθώς και η αποτυχημένη περιοδεία της ανά την Ευρώπη προκειμένου να περισώσει ό,τι μπορούσε από τη συμφωνία,  φαίνεται ότι αποτέλεσε τη θρυαλλίδα των τελευταίων εξελίξεων, που βυθίζουν στο χάος τη διαδικασία του Brexit.

Υπουργοί έσπευσαν στο πλευρό της Μέι, με τον Τζέρεμι Χαντ, τον Σατζίντ Τζαβίντ, την Άμπερ Ραντ και τον Μπράντον Λιούις να ξεκαθαρίζουν ότι θα την υποστηρίξουν.

Αλλά καθώς το κόμμα βυθίζεται σε εμφύλιο πόλεμο, αρκετοί βουλευτές, όπως ο βετεράνος σερ Μπέρναρντ Τζένκιν κατέστησαν σαφές ότι θα ψηφίσουν  υπέρ της αποπομπής της πρωθυπουργού, ενώ ο πρωτεργάτης της ανταρσίας, Τζέικομπ Ρις Μογκ είπε ότι το σχέδιο της Μέι για το Brexit «θα ρίξει την κυβέρνηση αν προχωρήσει» και το κόμμα «δεν θα το ανεχθεί αυτό». «Οι Συντηρητικοί βουλευτές πρέπει τώρα να απαντήσουν αν θέλουν να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές υπό την ηγεσία της κυρίας Μέι. Πρέπει να φύγει για το καλό της χώρας», τόνισε.

Οι σύμμαχοι της πρωθυπουργού έχουν κατ’ επανάληψη διαμηνύσει ότι η Μέι θα αντιταχθεί σε κάθε προσπάθεια αποπομπής της, αλλά το κύρος της έχει τρωθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες και δεν αποκλείεται να αποφασίσει να παραιτηθεί, αν οι εις βάρος της ψήφοι είναι πολλές, έστω κι αν δεν επαρκούν για την καθαίρεσή της.

 

 

Πηγή: iefimerida.gr

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com