Ελλάδα

Αυξήσεις ΦΠΑ στα φάρμακα καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί

Νέα επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους αλλά και νέα απορρύθμιση της αγοράς του φαρμάκου  «έκρυβε» το πρόσφατο Δελτίο Τιμών των Φαρμάκων.

Όπως καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις το περασμένο καλοκαίρι και τη συμφωνία με τους δανειστές (νόμος 4334/2015) για την παραμονή των φαρμάκων στον συντελεστή 6% του ΦΠΑ, αρκετά σκευάσματα μεταξύ των οποίων οι ηπαρίνες, τα αντισυλληπτικά και τα σκιαγραφικά, υπάγονται πλέον σε αυξημένο συντελεστή ΦΠΑ 13%.

Η ισχύς του νέου δελτίου τιμών από την πρώτη του έτους ανεβάζει και το κόστος αυτών των προϊόντων, καθώς θα διατίθενται με αυξημένο (διπλάσιο) ΦΠΑ.  Η αλλαγή αιφνιδίασε και την αλυσίδα του φαρμάκου που ανέμενε αυξημένο ΦΠΑ αλλά στα παραφαρμακευτικά προϊόντα.

«Ο ΦΠΑ αυξάνεται με βάση μια παλιά δασμολογική οδηγία» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΠΦΣ, και το αποτέλεσμα είναι «να μειώνεται το ποσό κάλυψης προς τους ασφαλισμένους και να δημιουργείται επιπλέον αναστάτωση στην φαρμακευτική αγορά».

Σύμφωνα με διευκρινιστικό έγγραφο που απέστειλε στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) το υπουργείο Οικονομικών, πρόκειται για δασμολογικές αλλαγές και τα εξής σκευάσματα: Ηπαρίνη και τα άλατά της (Δασμολογική κλάση (Δ.Κ.) 3001- συντελεστής ΦΠΑ 13%), Εκχυλίσματα αδένων ή άλλων οργάνων για θεραπευτικούς ή προφυλακτικούς σκοπούς ( Δ.Κ. 3001- συντελεστής ΦΠΑ 13%), Αίμα ανθρώπων και άλλα κλάσματα του αίματος (Δ.Κ. 3002- συντελεστής ΦΠΑ 13%), Αλβουμίνη αίματος όταν είναι παρασκευασμένη για θεραπευτικές ή προφυλακτικές χρήσεις ( Δ.Κ. 3002 – συντελεστής ΦΠΑ 13%, ειδάλλως κατατάσσεται στη Δ.Κ. 3502 – συντελεστής ΦΠΑ 23%), Αντιοροί και τροποποιημένα ή μη ανοσολογικά προϊόντα (Δ.Κ. 3002- συντελεστής ΦΠΑ 13%), Καλλιέργειες μικροοργανισμών με εξαίρεση τις ζύμες( Δ.Κ. 3002 – συντελεστής ΦΠΑ 13%), Τοξίνες για τη θεραπεία ασθενειών (Δ.Κ. 3002- συντελεστής ΦΠΑ 13%), Σκιαγραφικά παρασκευάσματα για ακτινογραφικές εξετάσεις (Δ.Κ. 3006- συντελεστής ΦΠΑ 13%), Αντισυλληπτικά χημικά παρασκευάσματα με βάση τις ορμόνες ή με βάση τα σπερματοκτόνα (Δ.Κ. 3006- συντελεστής ΦΠΑ 13%).